Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Apropó, extrúder.... Egy ideje gondolkodom rajta, hogy kéne egy extrúdert barkácsolni. Svejk talán előrébb jár, neki hamarabb kész lesz. Amit nem tudok: ha beleszórom a darált műanyagot az extrúderbe, a csiga belepasszírozza az olvasztó kamrába és elől kijön a szál hová lesz a darálékban levő levegő? Jó lenne egy fröccsöntésben járatos kolléga hozzászólása, mert ott is granulátumból lesz az olvadék. Hol és mitől jön ki a szemcsék közötti levegő? [#fejvakaras][#nemtudom]

s7manbs8

A szemcsék közt, ahol még nincs megolvadva, ott kikúszik a bent levő levegő gondolom én.

szf

Az elmúlt 3 évben egy pár guriga filamentet elhasználtam. Aki járt nálam az látta a körülményeket, nem kímélem az alapanyagot. Van olyan amit az ablakból szedtem össze 1 év után. Soha semmilyen gondom nem volt vele. De nagyon fontos, hogy amikor átáll az ember akkor csináljon egy próbát vele mielőtt élesbe nyomul. Kivéve, ha Herz-et használok mert az mindig ugyanolyan még az első réteget sem várom meg vele.Tuti jó lesz.
De már jártam úgy , hogy a szűz tekercs középen poros volt. És a focikapuba beállt a kapus.[#wilting]

B.Zoltán

Karácsony előtt remélem még sikerül beüzemelni az extruderemet, akkor okosabbak leszünk.
Valami nagyon egyszerű megoldás kellene a rontott nyomtatások granulálására is.
Nincs valakinek valami zseniális ötlete?

Rabb Ferenc

Jól gondolod! A levegő is emberből van, a könnyebb utat választja. A csiga a meglágyult szemcséket homogén masszává préseli össze.

Fröccsöntő gépeken egyébként a megolvasztáshoz szükséges hőnek csak kb a felét adja a fűtés, a többi hő a csiga "gyúrásából" és a fúvókán történő átpréselésből keletkezik

B.Zoltán

Egy kis kedvcsináló, ez az illető már nagyon benne van a filament készítésben.
Érdemes megnézni a többi videóját is, rendes mert gyártási részleteket is elárul a pontosság tartására.

Rabb Ferenc

A "nagyok" igazit használnak.

A legegyszerűbb amit láttam - és jól működött - egy kisebb méretű ún. kalapácsos terménydaráló volt, megfelelő lyukméretű szitával.

Darálás után az egészet átszitálták egy kb 1x1 mm-es lyukméretű fém szitán. Ez eltávolította a port, majd egy kiszuperált mosógép forgó dobjában újra átforgatták. Ez a nagy darabokat vissza tartotta, csak a megfelelő méretűek hullottak át rajta.

s7manbs8

Na, egy ilyet is elég idő lehet összerakni. :)

s7manbs8

Egy ilyen mennyi lehet ? Valami linket tudtok ahol kiírják, az árát is ?

B.Zoltán

Hát nem mertem rögtön beírni, de ezen agyalok, hogy kalapácsos daráló elven kellene megpróbálni.

Nem láttam még testközelbe ilyen darálót, de valahogy el kellene kezdeni megoldani a darálást.
Jó, hogy beírtál ezzel kapcsolatba.

A csavaros kupakokat is jó lenne újra hasznosítani, azt már csinálta valaki az interneten.

B.Zoltán

Van neki nagyon egyszerű is, amit akár egy hosszú hétvégén megcsinál egy ügyes ember.
Én nem vagyok ilyen ügyes még, nekem több idő kell.
0,5 kg/óra teljesítményű.

Rabb Ferenc

A kupakok anyaga  HDPE – Nagysűrűségű polietilén. Annak milyen módon gondolod az újrahasznosítását?

B.Zoltán

Egy holland srác írja, hogy nyomtat HDPE kupakokból készített nyomtató szállal, hogy milyen minőségben arról nem beszél.
Én is kipróbálnám kíváncsi leszek az eredményre.
Nagy teljesítményű irat megsemmisítővel sikerül neki bedarálni a kupakokat.

RJancsi

Vad ötlet, de próbadaráláshoz egy kivénhedt turmixgépre gondoltam...

B.Zoltán

Sokan próbálják kávédaráló, turmixgéppel is, ezért gondoltam, hogy egy öreg porszívómotorra kellene valami hasonlót összehozni.
A kalapácsos daráló, kései úgy tudom elfordulnak így nem lenne tragédia ha úgymond beakarna akadni a nagyobb műanyag darab.