Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Száritás után zárt vödörbe van 1..2 hét múlva kidéül ér e valamit![#nemtudom]
Most a nyomtatás alatt is zárt térbe lesz hátha kevesebbet fog vissza romlani min teljes levegőn...[#wilting]
De a sütőbe szárítás sem olyan jó vetemedik a szál anyag ha lazán van feltekerve (hullámos lesz) mozgatva jó szárítani inkább csévéstől![#rolleyes]
kipróbált szárítás 60...70c 3 óra volt...[#lookaround]

RJancsi

Meg kéne próbálni szobahőmérsékleten vagy egész alacsony hőfokon (30-40°C) de vákumban szárítani....

000000000

lehet ugy is kell hozzá ami megköti a nedvességet pl szilikát.. macskaatom!

RJancsi

Macskaatom? Van macskánk, elég sok atom van benne. Zárjam össze a filamenttel? [#nevetes1]

000000000

Direkt irtam csak hogy figyelsz e?![#eplus2]
Szilikátos macskaallom![#vigyor]

000000000

Macskából kirántja a vizet![#nevetes1][#nevetes1][#eplus2]
http://centrumzoo.hu/Panzi-Kristaly-szilikonos-macskaalom-38-liter

RJancsi

Nem téged bántalak, de csókoltatom azt a szerény képességű fordítót, aki szilikonnak írta a szilikátot. Kb. mint amikor Szilikon-völgynek mondják a Szilicium-völgyet. Angolban nincs sok különbség, csak egy árva "e" betű (silicon vs. silicone), mégis mekkora különbség! Már aki tudja miről beszél. A szilikon köztudottan taszítja a vizet, a szilikát (pl. szilika-gél) megköti.

PSoft

Valaki homályosítson már fel...
Milyen negatív hatásai vannak a valamilyen szinten nedvességet felvett,(huhh, de jól megfogalmaztam):)vagy, szabadlevegőn/műhelylevegőn tárolt filamentnek?

Én nem babusgatom/pátyolgatom, csak...van a spulnin a gép mellett.
Valamit...nem jól csinálok?[#nemtudom]

RJancsi

Angol, vagy annak látszó. A legtöbb macskaalmos zacsit nem Angliában vagy Amerikában gyártják, hanem a világ más országaiban, ahol csak hiszik, hogy tudnak angolul. [#falbav]

Egy kis gyorstalpaló:

silica - kovasav/szilícium-dioxid (kvarc)
silicate - szilikát (a Föld kőzetalkotó ásványainak 75%-a)
silicon - szilícium (a 14-es rendszámú elem)
silicone - szilikon (sziloxán láncból álló polimer)

RJancsi

Amit eddig találtam róla a neten (PLA-ról van szó), ha megszívja magát vízzel törékennyé válik. Ha kiszárítod visszanyeri rugalmasságát.

PSoft

Eddig, úgy három-négy "gurigányi" PLA-t "etettem" meg az extruderrel.
Nem egyik napról a másikra fogy le egy guriga nálam sem, hetek, hónapok kellenek hozzá.
Többször van hetekig az épp aktuális guriga a gép mellett, befűzve várja a következő alkalmat.
Ha színt váltok, a levett megy egy kartondobozba a többi mellé.
A dobozt a műhelyben tárolom, semmi extra védelme nincs.
Hogy törékennyé válna a levegő nedvességétől...még nem tapasztaltam.

Filament gyártáskor az extruder után legtöbbször vízfürdős hűtés/temperálás következik, elég hosszú szakaszon.
Hosszú perceket tölt a szál minden millimétere víz alatt.
A fürdő után, egy ventilátor légárama alacsony hőfokon lefújja/leszárítja a vízmaradékot a filament felületéről, majd a vonó,és a csévélő következik.

Mi lesz az extruder utáni temperálásnál "felvett" vízzel?
(ha vesz fel egyáltalán)

B.Zoltán

Hát ezzel most már én is így vagyok, hogy nem babusgatom a PLA-t. Több mint egy éve nem rakom vissza a szilikagéles zacskóba se, ott van szabadon, nem veszek észre semmi változást.
Látom, hogy a Youtube-os videókon is ott vannak felfűzve nekik a spulnik egy rúdon.

Gyártáskor érdekes módon áthúzzák egy vizes hűtőfürdőn, és attól se lesz különösebb baja. Én is beraktam 60-65 fokos meleg vízbe, utána kellemes hajlékony lett, és nyomtatás közben sem vettem észre különösebb változást. De most újra meg fogom próbálni. Egy majdnem lefogyott spulnit beteszek 60-65 fokos vízbe, hogy megpuhuljon, és utána fogok vele ténylegesen nyomtatni egy nagyobb tárgyat.

Volt olyan gyári bontatlan vákuum csomagolású tekercsem, amiben 15 dkg huzal szét volt töredezve darabokra.

Annak szeretnék utánajárni, hogy a meleg vízbe rakott PLA az azért nem törik utána, mert föl lett melegítve 60-65 fokra, és a kristályszerkezete megváltozott, vagy esetleg vizet is vett föl.

Az a baj, most nincs olyan PLA-m, ami nagyon törne, és csak azt tudom kipróbálni, hogy a meleg vizes fürdőnek lesz-e valami negatív hatása, mert azt tudom, hogy utána már nem tört az a PLA, ami rideg volt.

Rabb Ferenc

Ez lenne a 2. számú műtyúkszem?

PSoft

Melyik is lenne az egyes?
(elfelejtettem):)