Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Még a tapadást rontani nyomtatáskor igen nagy észkombájn aki ezt ki találta és híreszteli (szál olajzást)...[#nemtudom][#boxer]
Ez a legjobb megoldás az szivacsos mert már a műanyag szál is sztatikuságbol is felszedi a porta levegőből ami igen jó kis dugulás lesz a fejben tőle ha berakodik..[#szomoru1]

RJancsi

Korábbi ígéretemet szeretném beváltani. Révész Ricsi "megszánt" egy kis PVC ragasztóval. Elmondása szerint 50-50% aceton és THF keverék. Próbaképp roppant tudományosan egy darab rétegelt lemezre felragasztottam az itthon levő PLA-kból egy-egy darabot. A kakukktojás a szélén levő szürke, mert az PETG. Pár óra áztatás után a szálak megpuhultak de még nem oldódtak fel, ellenben meglepő módon a kék kivételével mindegyik elszíntelenedett.Úgy tűnik a pigment oldódik a legjobban...

Rabb Ferenc

Szevasz Gyuri!

Ha legközelebb anyósfalván jársz, látogass meg. Beizzítottam a nyomtatót, már zizeg. Előtte telefonon egyeztessünk.

Köszi a gratut a másik topikban [#law][#pias]

GPeti1977

Próbáltam hasonlóan, de a tárgy (pl bögre) összeroskadt a saját súlya alatt, a rétegek nem szilárdulnak meg úgy mint a műanyag nyomtatásnál, nem tudom mi lehet a titka.

RJancsi

Egyszerű: a műanyag ahogy kihűl megkeményedik, az agyag (kaolin) "paszta" meg kiszáradással szilárdul. Amíg el nem veszti a víztartalmát addig plasztikus marad és ez elég lassú folyamat. Olyan sűrűre kell beállítani a víztartalmát amit még ki tud nyomni az extruder, a rétegek össze is ragadnak, és elég kemény ahhoz, hogy elbírja a saját súlyát. Ha ezt sikerül elérni, a teljes száradás után ki is kell égetni 900-1200 °C-on az alapanyagtól függően. A víztartalom azért is fontos kérdés, mert a fazekas agyagok 9-10%-ot zsugorodnak száradás közben és ettől ha olyan a geometria szanaszét repedhet az egyébként jónak tűnő nyomat.

000000000

Én ezt így oldottam meg egyszerűn:

B.Zoltán

Az utólag is ráhelyezhető mindenképpen célszerűbb, mert én elég sokszor lefelejtem és utólag teszem rá.
Én szerencsére egy szétnyithatót nyomtattam magamnak.

000000000

Én nekem egy éve így van, probléma eddig nem volt.

Devecz Miklós

j5xinn290

Had pofázzak bele kicsit. Egy kis tapasztalat. Az olaj beépül az óriás molekulák közé. Méghozzá olyan módon hogy néhány kötést old, és így meg is szakít, és ezt a folyamatot rejtélyes módon folytatja. Néhány év alatt akár 4 mm-es lemezekkel is elbánik egyszerűen szét porlad az anyag. Ez ABS-el tapasztaltam. A szilikon olaj, zsír talán (ezt nem tudom) nem épül be az anyagba, viszont a tapadást durván gátolja. Antisztatizáláshoz én vizes rongyos dobozos földelést ajánlanám. Itt valaki megosztott már hasonlót szál törlésre ajánlotta. A bovdenes gépeknél biztosan erős töltődés jön létre a két műanyag súrlódása eredménye képen, de valszeg azért nem annyira feltűnő mert a gép fém alkatrészei levezetik.

000000000

Ami kőolaj származékok ami felgyorsítja ezeket műanyagok le bomlását tulajdonsági tényezőit roncsolják ...[#eplus2]

RJancsi

Ennek légyszíves fuss neki még egyszer! Többször elolvastam de nem tudom értelmezni. [#nemtudom]

j5xinn290

Én a mi gépünkhöz is találtam hasonló tulajdonságú filamentet. Bár google fordító pontosságát kicsit érdekesnek találom, de kitudja.
kerámia filament

RJancsi

Egész más történet. Amit én linkeltem az agyag (kaolin) pasztával nyomtat, amit kiszárítás után ki lehet égetni és valódi kerámia lesz belőle (ha kaolin akkor porcelán).
Amit Te linkeltél az ugyanolyan hőre lágyuló műanyag mint a PLA (még akár az is lehet), csak finomra őrölt krétapor (mint töltőanyag) van a szálba keverve. Ettől a nyomat olyasmi lesz, mintha betonból ill. cementhabarcsból lenne.
A leírásban szerepel, hogy 165 °C-on kell nyomtatni akár hideg asztallal és a tárgy kb. 70°C-ig hőálló.

000000000

Van olyan alkalom amikor az octoprint több irányból is fel kell használni 2 alkalmazáshoz nem csak amire ki lett fejlesztbe 3d print alkalmazás laser lightburn!

Amit szeretnék most a nyomtató rész jól működik is mega2560/ramps1.4 Marlin 1.19 firmware van usb (/dev/ttyUSB0) összekötve pi zero W vel octoprint alkalmassal!
Szoftveresen meg oldható e linux alapon octoprint ttyUSB0 párhuzamosan tcp átjárón szeretném össze kötni windows
soros terminálra ami párhuzamosan képes a tcp megoldással !
Linux alatt próbálgattam ser2net, socat virtuális protos alkalmazásokat de kevés sikerek!