Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

szf

Lehet, hogy túl jó lett és azért[#taps]

RJancsi

Egyáltalán nem gond a féloldalas "Z" orsó. Mivel itt a "Z" nagyon lassan (0,1-0,3 mm/réteg) és szigorúan egy irányban mozog (legalábbis nyomtatás alatt), így nincs jelentősége. Ami sok kritikát kapott, az a "bovdenes" szálvezetés (a filament toló motor nem az extruderen van, hanem a vázon) de ennek is meg van az előnye, kisebb a mozgatott tömeg. Eddig nem sok hátrányát láttam, eltekintve a relatív nagy (5-6 mm) szálvisszahúzás igénytől. De együtt lehet élni vele.

RJancsi

Nem kellett volna beragasztózni! [#nyes]

PSoft

Egyébként, direkt szerencse, hogy tekergetve kell szétszedni/összerakni.
Sima palásttal, nem is tudnám összetolni/széthúzni a hengereket.
(nem engedné a légrugó)[#nyes]

PSoft

IdézEgyáltalán nem gond a féloldalas "Z" orsó. Mivel itt a "Z" nagyon lassan (0,1-0,3 mm/réteg) és szigorúan egy irányban mozog (legalábbis nyomtatás alatt), így nincs jelentősége.

Lehet jelentősége.
Én pl. a szálvisszahúzáskor, használom a "Z" emelést is.

s7manbs8

Ha csak egyoldalt van úgy nem csuklik le a másik oldalon ?

PSoft

Merevség,és konstrukció kérdése.

RJancsi

Kipróbáltam, visszahúzásnál egy réteg vastagságnyit. Talán svejk javasolt ennyit. Kinyomtattam ugyanazt a tárgyat visszahúzással és anélkül, nem láttam különbséget a kettő között. Pedig több üresjárat is volt nyomtatás közben.

RJancsi

A váz elég merev, az oszlopok távolsága belül 250 mm, a vezetőgörgők tengelytávolsága 80 mm. Így egy 250x80 mm-es téglalap "keret" mozog Z irányban, ami elég merevnek tűnik. Az orsó a téglalapon belül, a görgők tengelyétől kb. 40 mm-rel beljebb emeli az egészet. A filament toló motor az egyik oszlop mögött van, az extrudert mozgató "Y" motor az oszlopon kívül ezért valamennyire kiegyensúlyozza a vízszintes hidat/extrudert.

PSoft

Igen, mert az Ender3 egy, a nagy átlagnál...jobb konstrukció.:)

s7manbs8

Mondjuk a feladatra, amit csinál az egész éehet elég jó így is persze.

RJancsi

Pénz beszél, ennek minden része fém. Láttam sok kétszer ennyibe kerülő nyomtatót vékony köracél vázzal és fröccsöntött műanyag csomópontokkal. Na, ez annál sokkal masszívabb.

PSoft

Ahogy az összeszerelési videót néztem, talán...az asztal körül("Y" merevség) lehetnek láthatóan gyenge pontjai.

RJancsi

Ebben igazad van, bár az asztal és az alatta levő 4 állítócsavar alaplemeze masszív, az egész egy 20 mm széles alu profil bordáiban futó görgőkön ül. Amíg a görgők nem kopnak el addig nincs gond, excenteres a tengelyük így még egy darabig utána is lehet állítani. Ha meg ez a lehetőség kimerült, venni kell egy görgőkészletet.
Aki meg szeret barkácsolni (én már elképzeltem de más dolgom is van), az felrakhat egy 15 mm-es lineárt az aluprofil oldalára és örök életet kap.

000000000