Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

PSoft

"Első körben kiderült, hogy az asztal közepe 15 századdal magasabban van a széleinél. Ez "normál" nyomtatásnál a rétegvastagság másfélszerese! Home-olás után az asztal közepén felfekszik a fúvóka, ami nem túl szerencsés... Aztán hirtelen felindulásból felfűtöttem az asztalt 60°C-ra és láss csodát, kiegyenesedett."

Érdekes reakció a 3 mm-es alulaptól.
Én úgy gondolnám, a fűtés hatására épp hogy púposodnia(domborodnia) kéne az asztal közepének, hiszen a széleihez viszonyítva ott több hőt kap,és a természetes hőleadás(hűlés) ott kevesebb, mint a szélein.

Már írtam már előbbre...

Az enyémen, gyárilag nem is volt semmilyen alulap.
A nyák lap fűtés a négy sarkán a rugós szintezőcsavarokkal felfüggesztve, rajta csipeszekkel a 3 mm-es hőálló üveglap.
Az én üveglapom, hidegen is, melegen is púpos volt középen, hasonló mértékben mint Nálad az alulap.
Próbáltam fordítani, úgy fűteni, de akkor is makacsul tartotta magát a púpja.

Sok keresgélés után találtam 5 mm vastag üveg(tükör)lapot, ami teljesen síknak mondható/mérhető azon a kb. 200x200 mm-es felületen.
Abból vágtam a gyári 3 mm-es helyett.
Most az van rajta, szintén alulap nélkül, most azt mondom, "tökéletes" a sík, nem hajlik, nem vetemedik, hidegen-melegen egyforma.

Kicsit lassabb ugyan a felfűtése a vastagsága miatt, de viszont...van hőtartaléka is.
Nem nagyon befolyásolja a légmozgás, huzat sem, ami szintén előnyös lehet, pl. ABS nyomtatásnál.

Rabb Ferenc

Szerintem ez az alulap természetes "reakciója". Alulról melegíted, felül pedig hűti a környezeti levegő/légmozgás.

Emiatt a 3mm "alja" melegebb - jobban tágul mint a felső réteg. Ezért tűnt el @RJancsi asztaláról a púp.

Ha hidegen homorú lett volna az asztal, akkor az még mélyebbre változott volna a felfűtés hatására.

RJancsi

Mivel a teljes alsó felülete fűtve van, alul jobban (és egyenletesen) tágul a felfűtésnél. Felül hidegebb ezért a szélei felhajlanak a közepéhez képest. Ez okozhatja a kiegyenesedést. Van itthon 6 mm-es kirakatüvegem, lehet, hogy megpróbálok vágni belőle egy 23,5x23,5 cm-es darabot. Kíváncsi vagyok jobb-e a gyári műanyag lapnál. Merevnek biztosan merev lesz, és nem hiszem, hogy különösebben hullámos lenne.

000000000

Van olyan megoldás hogy az alu lemezen kerámia rétegen van a réz vezető ezt alu nyák néven fut de ez tükrözi az ára .....
Szépen mocorog az alu síkja ahogy métered fél szál átmerő bár ezt ha felfűtve állitod be a szintezést akkor jó![#kacsint]

000000000

Asztal fűtési pid értékeit milyen értékre érdemes venni ?
Most alap elég siralmas a pontossága  pl 40c re beállított értéket 44c tartja!
Marlin 1.19....

RJancsi

Lehet, hogy az enyém ilyen? Nagyon vékony a fűtőfilm az asztal alján. A korábban beszúrt fotón látszanak a vezetősávok az asztalon.

[#t9p19735#]

000000000

Miért nem indítod az auto tuning PID kommandót? Sokkal egyszerűbb és pontosabb mint ha mi találgatás esetén adnánk valamit.

PSoft

Ahahhh...
Köszönöm![#worship]

Ezek szerint, téves az okfejtésem.:(
Hiába nahhh, én se vagyok...olyan, mint szeretném.:)

000000000

Köszi ezt ki probálom!
Total elveszek a marlinba ennyi variáció közöt!
Még a config segédjével is....

000000000

Igen ezt láttam itt csak az egyik oldal látszik...
Alura raktál hőszigetelést?

000000000

Nálad az asztal mozog igy minél kisebb tömeg kell törekedni az asztalra gyorsabb sebesénél (kitöltés) lendület van nagyobb tömegnél ez probléma lehet függesztés stb össze adódhatnak ...

RJancsi

Még nem de gondolkodom rajta, hogy miből kéne. Psoft parafát említett, lehet hogy az lesz.

RJancsi

Az jobban zavar, hogy a 23.5x23.5 cm-es asztal középen egy 20 mm széles alu profil bordáiban gördülő 4 keménygumi(?) görgőn fut. A legkisebb lötyögés vagy excentricitás az asztal szélein már jelentős magasságeltéréshez vezet. Lehet hogy idővel átépítem egy 15-ös lineáris sínre egy hosszabb kocsival.

000000000

Ha érdekel az én PID adataim akkor holnap este adhatom. Nincs itt a gépem mert el vagyok utazva.

000000000

Ha a marlin 2db configodat csatolni tudnád példának az jó lenne ha lehet?