Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

RJancsi

Azt hiszem megtaláltam a múltkori PET-G  próbálkozásom sikertelenségének okát. infra hőmérővel rámértem az asztalra, amikor 70°C-t mutat a kijelző az asztal felülete elég egyenletesen 58°C meleg. A fej 200°C kijelzésnél 170°-os, 240°C-kijelzésekor meg csak 205°C. Szóval jóval hidegebb, mint gondoltam. Szoftveresen 255°C-nál melegebbre nem lehet állítani, így legfeljebb 210°C körülire melegszik fel, ami PLA-hoz bőven jó, de PET-G-hez vagy ABS-hez kevés.
Kíváncsi vagyok valaki megmérte már a kijelzett/valós hőmérséklet közötti különbséget a saját gépén, vagy mindenki elhiszi amit a kijelző mutat?

PSoft

Milyen infra hőmérővel mértél?
Szerintem, egy tapintóssal pontosabb volna a mérésed, mint az infrával.

Csak kíváncsiságból...
Mindjárt csinálok egy infrás mérést én is.:)

KBalázs

Én az asztalt nem emlékeszem hogy mértem volna, de a fejen kontakt hômérôvel (K-hôelemes) ugyanazt mértem mint amit a gép mér. Asztalnál ugye a gép nem az üveglapot méri, ott nem is várnám hogy egyezzen.

RJancsi

A cégesemmel, TESTO 810 A gyári adatok alapján infrával is +/- 2°C pontosan mér.

RJancsi

Holnap hazahozok egy kontaktot is, ráteszem az asztalra és beborítom valami hőszigetelő réteggel, hogy ne legyen nagy hőveszteség. Kíváncsi leszek az eredményre. Most a lehető legnagyobb (255°C) hőmérsékletre állítottam a fejet és 80°C-ra az asztalt. Újból megpróbálom a PET-G-t. Már 8 mm magasan jár a fej, eddig biztató a tárgy kinézete. Nem réteges, nem lukacsos. Várom az eredményt, de az csak órák múlva lesz meg, kb. 60 mm magas a "dolog".

pa0n9mw

Üdv
Én a PETG nyomtatást 230 fokon  kezdtem majd levittem 210 re és nem lettek olyan hibák mint anno mutattál.

PSoft

Most is megy a gép...

PLA-t nyom, 60 °C beállított asztal hőfokkal, a fej, 205 °C-a van állítva.

Infrással mérve az asztal felületét, 56-58 °C közötti a mért érték.
A fejet nem tudom reálisan mérni, az alkalmazott csillámlemez "hőszigetelés" miatt.
Magán a fúvókán tudnák mérni, de az sem lenne most reális, a mozgás, no meg a nyomathűtés miatt.

RJancsi

Nálad az asztal kb. olyan meleg, mint amit az infra mutat, nálam nem. A fejet én nem mozgás közben, hanem "előmelegítés" alatt, statikusan mértem. Kb. 1 cm messziről mozgatva a hőmérőt próbáltam a legnagyobb hőfokot elcsípni.
De a legutóbbi kedves fickó már egész jó lett PET-G-ből. Sehol egy hiányos réteg, szakadozás. Már csak a támaszok sorjamentes eltávolítására kellene egy jó módszer, mert eléggé "szőrös marad utánuk a darab.

000000000

Auto pid kalibrálást meg érdemel a gép az alap pid szinte semmire sem jó ugy +- 5c is lehet a hisztézis...[#vigyor]
infra folt szerűen mér 5..10cm terület kell az olcsobb infrás cuccoknak hogy becsült értéket is mutasson....[#rolleyes]

000000000

Hogy kell kódot feltenni? Próbáltam de nem lett jó, minden nem ment fel és nem lett jó.

000000000

itt reg nélkül is lehet fájl megosztást csinálni és ide be linkel...
https://files.fm/

RJancsi

Ilyet máskor lécci-lécci-lécci NE! Mit sem sejtve beléptem a topicba és az okosnak mondott telefonom lefagyott a kilométeres hsz-től. Hiába indítottam újra, a Chrome alapból ugyanazt az oldalt próbálja betölteni ahol legutóbb járt, megint lefagyott. Le kellett törölnöm a chrome-ot és újratelepíteni hogy elfelejtse a rontást.

s7manbs8

Akkor ez jó telefontesztnek, h avalakinek ettől elszáll, azt hajintsa el. :)

RJancsi

Nem lehet, céges... [#awink]