Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

pa0n9mw

Üdv
Akkor tévedtem, na de ez akkor a spiralvase tipusú nyomtatás lenne, mert tudtommal csak ott ott nincs üresjárat.

RJancsi

Nem spiralvase (nem is tudom,a Cura képes-e ilyenre), de a nyomtatás pályáját nézve nem volt érdemi üresjárat, amikor a fej elment volna a tárgy egyik sarkától a másikig. Egy réteg befejezése után (ami a hátfal valamelyik széle volt) egy réteggel feljebb ment a fej (0,2 mm), vízszintesen meg csak a belső kitöltéstől a sarokig, legfeljebb 1 mm-t. Minden réteg a hátfal külső sarkától indult. Utána körbe-körbe folyamatosan húzott 2 párhuzamos sort (2x0,4 mm). Ezért nem értem, hogy a hátlap belső falán mitől vannak vízszintes kihagyások. Odáig már jócskán stabilizálódni kellett volna a nyomtatásnak, hiszen addigra végigment a rövid fal külső síkján, megkerülte az első rövid szakaszt és végigment a rövid fal belső oldalán is.

pa0n9mw

Üdv
Az nem lehet hogy a filamentekercs vagy a tartója megszorult vagy ilyesmi és nem tudott rendesen adagolni?
Olyankor át át ugrik az adagoló ricnije vagy a motor nem tud lépni.

B.Zoltán

Vigasztalásul mondom, nekem is van ilyen jelenség, kisebb az igaz.
Én is keresem az okát.
Nekem is folyamatos vonalaknál hagy ki.
Az MXL bordás kerék nyomtatásnál volt nagyon zavaró, ott kénytelen voltam ABS-re váltani, mert azt szépen lehet esztergályozni és bírja a hőt is.

RJancsi

Sajnos (?) a filament akadálytalanul tekeredik le, az első átalakítások között volt, hogy 2 golyóscsapágyra cseréltem az eredeti műanyag csöves tekercstartót. Legközelebb megpróbálom kicsit lassabb sebességgel a nyomtatást, hátha használ.

Dakota25

Valamikor régen volt ilyen hibám. Nálam az okozta, hogy gyors nyomtatásnál (sok száltovábbítás) túlmelegedett az extruder motorja. Venti került rá.

RJancsi

Épp ma hoztam haza a melóhelyemről egy jobb fajta (TESTO) infra hőmérőt. Le akarom ellenőrizni, hogy a kijelzett hőmérsékletek mennyire hasonlítanak a valósághoz. Egyúttal a motorokra is rá fogok mérni.

Szalai György

,,Mire végez, már...alukázni fogok."

Akkor már könnyű.
Hát. . . Ez a 3D nyomtató olyan kis cukorfalat lakásbarát készülék. Egy 55x55 cm-es kisasztalon elfér mindenestől a szoba sarkában.
De a Hobbyista ideje sohasem elég, a nyomtatási idő meg hosszú.
Adódik az elvárás. Legyen már olyan csendes az a készülék, hogy míg nyomtat, lehessen alukázni mellette.
De ez még füldugóval és fejre húzott párnával is lehetetlen. Állítólag a tömény szesz ezt a problémát is oldja, mégis kéne valami józanabb megoldás.
Sikerült már valakinek csendes üzeműre varázsolnia a nyomtatóját?
Hogy csinálta?

PSoft

Csak...neeem!?  [#wink]
Milyet sikerült...

Érdekes dolog ez az...éjszakai csend, vagy nem csend kérdése.

Van olyan ismerősöm, aki 'anno a 'videjóóó óráját is letakarta, mert "nem tudott tőle aludni".
Pedig az nem is kerregett/berregett, csak szép csendben, nem is nagy, de viszont szép 'ződ számokkal mutatta az idő múlását.

Én fergeteges lakodalomban is tudok, vagyis tudnék aludni...
(ha, hagynának a menyecskék):)

No de a nyomigára visszatérve...
Nem is annyira a hajtás hangos, hanem inkább a ventilátoroknak van hangja.
(az is inkább, levegőhang)
Most hirtelen összeszámolva, az enyémen...HAT darab kergeti a levegőt, ide-oda.
-egy nyolcvanas a tápon...
-egy negyvenes az elektronikán...
-egy negyvenes az extruderen...(ez gyakorlatilag fölösleges, de rajta van...megy)
-egy negyvenes hűti az E3D v6-ot...
-kettő negyvenes pedig a nyomatot hűti.

Ha a lakásban volna, engem ott se zavarna a hangja.
De mivel alattam két méterrel van, közben meg egy vastag vasbeton födém, így...jól megvagyunk egymással.

Thowra

Üdv!
Nekem múlt héten futott be az első adag TMC2208.
Valóban csendes lett :)
Videó
Itt már megy a tárgyhűtés is. videó
Lépésvesztést eddig nem tapasztaltam (2 napi használat során).
Az egyetlen negatívum az egyik bélyeg azonnali füstgéppé válása volt (selejtes lehetett mert a másik szépen dolgozik a helyén).

PSoft

Komoly, relief készítő mestereink valószínű megmosolyognak...
De érdekességként...csak megmutatom.:)

Relief "próbálkozás", 3D nyomtatón.
Az .stl file, @cnchurossz fórumtársunknak köszönhető.[#worship]
Elég nagy,és részletes (112Mb) az eredeti .stl.
A relief eredeti fizikai mérete, 450x236x31 mm.

Ezt a méretet "húztam össze" annyira, hogy ráférjen a nyomigám asztalára.
170x90x12 mm lett a "próbálkozásom" mérete.
Fehér PLA-ból, 0.15 rétegvastagsággal készült.

A munkaidő, "kicsit" hosszabb volt a számítottnál...majd 14 óra lett a vége.:)
Ekkora file-vel, be-be lassulva, igen csak elszöszmötölt a kissé karcsú laptopom, de...becsülettel megoldotta.:)
Tegnap este, hat óra körül indítottam, ma reggel, nyolc után pár perccel húzta fel az utolsó réteget.:)
Ez lett belőle...

Szalai György

Köszi. Meggyőzők a videók róla. Kipróbáljuk.

zozo

Jójaz!  Hátulról megvilágítva milyen?

Szalai György

Létezik a digitóra érzékenység. A kék Thomson CT390-et pofára borítom, ha aludni akarok.
A régi, piros led-es SIEMENS óra mellett jól aludtam. És pár évvel fiatalabban is.

A nyomtató nem az enyém, csak nekem is tud nyomtatni. De másnak vinnyog.
Viszont nekem kéne segítenem benne, hogy csöndes legyen.
A ventilátor hangot jó típusválasztással és fordulatszám leszabályozással tudom mérsékelni. Légjárat optimalizálással a turbulenciák okozta süvítés is minimális.
De a hitvány dinamikai tervezés és egyszerű motorvezérlés miatt, a túllendülésekből származó sivításra eddig csak a vibrációszigetelésben láttam megoldást.
De úgy látszik, most itt egy okosabb motorvezérlő.

PSoft

Nem olyan, mint egy "igazi" litophan kép, mert ugye...nem annak készült.