Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

PSoft

Gondolom, ezzel mindenki így van.

000000000

IIgen, saját tervezésű.

fjaeg5use

Szalai György

A beszáradt sziloplasztot is kár kidobni, mert nem köt rá a műanyag tubus belső falára.
Sniccerrel felvágva a tubust, megmarad a jó rugó, ütköző anyag.
Érdemes még egy ideig szárítani, hogy elmúljon az ecetszaga.

RJancsi

Sok tapasztalatom nincs benne, de nekem szimpatikusabb a bovdenes megoldás. A nyomtatófej elég dinamikusan mozog, célszerű minél kisebb tömegre törekedni. Akkor a váz (híd) és mozgatás (pl. fogas-szíj) egyszerűbb lehet. Nem kell agyon merevíteni és nagy tömegeket rángatni.

PSoft

Ha jól látom, talán egy Epson nyomtatóból bontott léptecs van a képen.
Én, direkt extruderhez is kevésnek, vagy határesetnek gondolnám.

Bovdenesnél, van min. 300 mm hosszú ívelt csőszakasz, amin át kell tolni a motornak a filamentet.
Még ha teflon a cső, akkor is van ilyen hosszon súrlódási ellenállása a csőnek is, filamentnek is.
Nagyobb nyomatékúak is ez miatt a bovdenes extruderekbe épített motorok, vagy...áttételes hajtásúak.

Mindkettő lehet jó megoldás, mindegyiknek van előnye,és hátránya is.

guliver83

Sajnos ebben a méretben csak ilyen motorom van :(
Ideje beszerezni még pár alkatrész hozzá !

Szimpatikusabbnak tűnik a bovdenes, de a hibái miatt ami lehetséges így olyat nem építek!

guliver83

Ilyen NEMA 17 motorokkal régebben dobálóztunk!
Most egyet sem találok ami jó lenne!
Valahol pedig tuti volt több db is .[#nemtudom]

PSoft

Valamelyik régebbi talin, még léptecsdobó verseny is volt szervezve.[#nyes]

guliver83

zozo

Én meg azt gondoltam, hogy lemezjátszón forgatod. A mikró eszembe se jutott volna :)

PSoft

A lemezjátszó is képben volt egy darabig.:)
(ki is néztem egy fasza Samsung PL350S decket.)
De ugye, 33-45. Egyiket se lett volna "egyszerű" visszavenni 2-3-ra.

Ez a tányérforgató, még a régebbiek közül való, ennek 4-4,5 a kimenője.(a mostaniak már ezekből is gyorsabbak)
Még ez is gyors kicsit, de majd túrok bele egy lassabb, 'Óragyár-i szinkronmotoros hajtást.:)

94yw8tv6c

Én nemigazán a bowdenes megoldás, csőben történő surlódását látom problémának, hanem hogy mivel a cső kicsit nagyobb átmérőjű mint a szál, így az tud benne hajolni miközben a motor tolja. Nekem is ilyen megoldású a nyomtatóm, és a szál kb 2 mm-t simán rugózik a csöben. Ez meg menet közben, elég sok problémát okoz nekem, mivel mostanában főleg olyan dolgokat nyomtatok, amiknél rengeteget meg a fej a levegőben. Kezdetben olyan volt a darabom, mint ha beszőtte volna a pókháló, mert a kész modell program amit vettem direkt extruderes Prusa-hoz volt elkészítve, így a szálvisszahúzása csak, 0,8mm és 230fokos nyomtatási hőmérséklet mellett. Ezt nekem a bowdeneshez  át kellett állítanom, 190 fokra és 6mm-es szálvisszahúzásra. Úgy mozog a filementem, hogy a gyári mágneses rögzítésű szálérzékelő folyton leesett[#nyes][#csodalk]
Ez miatt komolyan elgondolkodtam, hogy átalakítom direkt extruderesre a gépet.

s7manbs8

Gépcsere egy 16.04 64 bit Ubuntu, meg dockerben futó 2.0 Printrun beindult így működik a nyomtatás.

A mostani verziót nem tudom lefordítani, de úgy látom másnak se nagyon megy dependency és inkompatibilitási kínok miatt.

PSoft

Természetesen, a bowdenes megoldásnál rugózik a bowden,és benn a filament is.
Az ideális, a pont akkora belső átmérőjű bowden lenne, mint a filament átmérője.(ilyen meg, nincs):)
De mint ahogy írtad is, a visszahúzással lehet,és kell is korrigálni a filament "kottyanását".
Hosszabb, nagy ívű bowdenes szakasznál, 4-6 mm visszahúzás is indokolt lehet.