Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

94yw8tv6c

Gondolkodom, hogy a bowdenes gépemet átszerelem direkt extruderesre, mert a hosszú filementnek nagyon látom a hátrányát a sok gyorsjáratnál (6mm-eket kell visrosszángatni)
Egyenlőre egy MK8-as lesz felszerelve, ilyenem van itthon. De rendeltem egy Titan extrudert is, viszont ez ha jól nézem már áttételes, vagyis gyorsabban kellene a léptetőmotornak forognia ugyanannyi szálelőtoláshoz.
Ezt szeletelő programban lehet valahogy állítani, vagy a firmvare-t kell valahogy megbuherálni?
A nyomtatóm oldalán vagy hasonló előtoló egység felszereléséről videó, de se az egységet nem látom mint megvehető tartozékot, se a videóban szereplő program nincs a nyomtatóhoz kapcsolódó, letölthető programok közt.
Mega-S szálelőtoló

RJancsi

Bár eddigi tapasztalataim alapján semmi bajom a bowdenes gépemmel, elültettétek bennem a kételyt, hogy lehetne jobb is. Arra gondoltam, hogy nyomtatok egy konzolt amivel a filament toló motort közvetlenül az extruder fölé rakom. Így a teflon bowden cső egyenes és akár csak 1-2 cm hosszú is lehet. Az már szinte direkt etetés. ;) Kérdés, hogy a keménygumi görgők mit szólnak a többlet terheléshez.

pa0n9mw

Üdv
Én a direkt extruderest alakitottam bowdenesre, de aztán gyorsan vissza is :)
Az álltalam nyomtatott dolgoknál semmi előnyét nem tapasztaltam, annál több volt  a gondom vele.
Biztosan belehet azt is állitani  hogy jó legyen nekem nem jött össze.

pa0n9mw

Üdv
Na had dicsekedjem egy kicsit :)
Már volt szó róla nyomtattam egy fogaskereket a villanybicajom motorjába.
Ehun-e

Először PETG ből de azt rosszul szereltem be és lemart pár fogat, gondoltam PLA az azért merevebb a második ebből lett.
Na ezt már a megadott pozícióba tettem be és azóta is jól működik.
Igaz nem megyek folyamatosan a villannyal , csak emelkedőkön használom de hát pont ilyenkor van nagy terhelésnek kitéve a fogaskerék.
Kíváncsi vagyok mit fog hosszútávon szólni a zsiros környezethez és a fellépő erőkhöz.

94yw8tv6c

Azért gondolkodtam az átépítésen mert mikor a repülő alkatrészeit nyomtatom, akkor az adagoló úgy jár mint egy varrógép. Az előtte lévő, mágnesesen rögzített szálérzékelő folyton leesik a folyamatos rángatástól. A vásárolt programcsomag Prusa-hoz lett megcsinálva, és annál, csak 0,8mm  mozgások közt a szálvisszahúzás. Nekem meg a bowdeneshez fel kell emelnem 6mm-re. Lehet, hogy a hőfok filament függő , de ott eredetileg 230 fok van beállítva, ezt is le kell vennem 190-re. Mikor a belső bordázatot alakítja ki, többnyire csak odanyom egy kis pöttyöt és már megy is tovább, a szárnyborítás, meg nagyon vékony, csak fúvóka vastagságú, vagyis 0,4mm. A sok szálmozgatástól meg olyan mintha pacázna a gép, mert mert a szárnyborda gyakran kitüremkedik a borításból. De volt olyan, mikor a darab egyik fele sima lett a másik meg kitüremkedett.

000000000

Gratulálok. Szerintem bírni fogja de attól is függ mennyi tömegben töltötted belsejét. Mivel működik, én csináltam volna még egyet tartalékra.

pa0n9mw

Üdv
60% os a kitöltés.
Nem csináltam másikat mert nem voltam benne biztos hogyan tűri a stresszt, de hát bármikor csinálhatok.
A fő dilemmám a kis és a nagy kerék találkozásánál fellépő nyíróerő elviselése volt. Ott ugye elég kicsi a felület és ott a réteg összeragadása viszi át az erőt, mondjuk a csapágy távtartó betét javít valamit a dolgon.
Apropó, azt tudják az urak hogy a PETG-t igen jól oldja tetrahidrofurán?
Manapság azt oldva ecsetelem be az üveglapot és igencsak leragad a tárgy

PSoft

Készült egy faxa, tágas lakosztály a Geeetech GT2560-as vezérlőmnek.

Nahhh, majd a hosszú téli estéken...bele is költöztetem.:)
(megszűnik a jelenlegi "gólyafészek" a gép bal oldalán.[#vigyor]

PSoft

No meg akkor, az LCD 2004 se maradjon már, a fekete kínai plexidarabon.:)

szf

nem lesz neked arra időd....[#eplus2]

szf

Figyelmeztetlek, hogy jön karácsony!

PSoft

Nahhh...'ezé nem lesz, baccameg![#vigyor]
De még...tavasszal is hosszúak az esték.[#heureka]

RJancsi

Sziasztok! Ti milyen gyakran és hogyan szoktátok tisztítani a fúvókát (0.4 mm-es réz az 1.75 mm-es filamenthez)? Ma nyomtatás közben elkezdett "akadozni" a kifolyó anyag (PLA). Egyből dugulásra gondoltam és tényleg, az extruderhez kapott tűt nem tudtam a fúvókába dugni. Mivel kaptam csere fúvókát ezért kicseréltem és azóta gond nélkül nyomtatok. Ám itt van a bedugult darab. Mit kezdjek vele?

vjanos

Csipesszel fogd meg, és láng felett égesd ki a benne levő műanyagot.

RJancsi

Köszi, erre gondoltam. de nem marad valami ragacsos salak, "koksz" a fúvóka belsejében ami később dugulást okozhat? Nagyon nem merem kapirgálni a belsejét (sem), nehogy megváltozzon a luk méret.