Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Én csak PLA műanyagot nyomtatok, szerintem a többi nem egészséges (még az sem...). POM az meg nagyon instabil, egyik pillanatról másikra meggyulladhat. Én azt, mivel nagyon jó anyag (ezen kívül) csak CNC-ben használom, azon nagyon jó.

Könnyű vele dolgozni és nagyon jó erre az adapterre amit én csinálgatok, de nem tudom hogy 3D nyomtatásra mennyire jó.

000000000

Nekem még nem került mosogató gépbe mivel nem láttam rá szükséget. Ameddig elég csak tiszta meleg vízbe mosni/letörölni addig nem próbálok mást. Amikor kezdő voltam (néhány hónappal ezelőtt) kipróbáltam ablakmosót is meg denaturált szeszt is de egyik sem volt jó, aztán a mérgemben kipróbáltam csapvizet az nagyon jó volt... [#nemtudom] Nem tudom miért, lehet hogy mivel itt nem klórozzák a vizet és azét jó.

pa0n9mw

Üdv
Nemrég kezdtem el foglakozni a 3d vel.
Nekem az üveglapra tapadáshoz legjobban az alkoholos fenyőgyanta oldat jött be.
Ezzel kenem be a nyomtatandó területen az üveget egy kis ecsettel, jól oda tapad és leszedni is könnyű.
Tudom így ez a kettő ellentmond egymásnak de ezzel a módszerrel még nem vált fel egyik tárgy sem.

végyé

keri

Nem tudom, nekem nem akar meggyulladni a POM, pedig próbaképen gázpákával is melegítettem.

Nyomtatás szempontjából teljesen kezes anyag, nagyon jól tapadnak a rétegek, inkább csak az a baja, hogy nagy a zsugorodása és emiatt a deformációja.
Nem igazán alkalmas thermoplasztikus megmunkálásra, inkább csak forgácsolni jó.

A többi műanyagot meg nem kell megenni és akkor nincs gond :D anyagot általában a tulajdonságai alapján választok. PLA-t én is szeretem, de van amire nem megfelelő.

keri

Ez sem rossz ötlet. ABS nyomtatásnál kipróbálom.

Ha PLA-val nyomtatsz próbáld ki hogy letakarítod az üveget, berakod mosogatógépbe a tányérok mellé, és utána gyanta sem kell, annyira tiszta lesz a felület. 60-65fokos asztalra rányomtatsz, és úgy tapad hogy az üvegből is kitörik a felület ha le akarod feszegetni.
Én 20%-os ecettel szoktam nyomtatás előtt áttörölni, zsírtalanítás céljából, így ritkán kell mosogatni.
Felszedéshez meg kell várni míg lehűl 30 fok alá, és magától lejön, akkor már könnyen.

keri

Ja és azért mondom a mosogatógépet, mert próbáltam kézzel is elmosni. Mosogatószerrel, meg öblítő szerrel forró vízben sokat sikálva elég jó lesz, de a mosogatógép melegebb vízzel dolgozik hosszabban és jobb eredményt ér el fáradság nélkül.

Devecz Miklós

Én most ezt használom, eddig bevált:

BuildTak

BuildTak

s7manbs8

Ja, jó ezt is nálam is megfordult már ilyen.

000000000

Van olyan alapanyag ami az uv is birja kültéri visszonyokra pl doboznak?

keri

ABS elvileg jól bírja, de a PLA is egész jól tűrte évekig, csak a festék fakult meg benne.

keri

Amúgy meg amit boltban veszel kültéri doboznak PVC-ből, az sem bírja az UV-t [#vigyor]

i0ief5xw5

Én ilyet vette hotbed-del együt ez is jó.

freewind

Megkérdezhetem, hogy 100-110℃ milyen gyorsan melegszik fel? A mostanival az a gondom, hogy 95℃ is kb 15 perc, 100-110 meg már maga az öröké valóság. Ráadásul amennyiben megy a tárgyhűtés akkor nem is tudta tartani a hőmérsékletet.
220V-os szilikonos hot bed-eket kezdtem el nézegetni, igaz itt 220*220 méretben csak 200W-ost találtam (300*300 már van 750W is). Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata?

000000000

Köszi!
Pvc teljesen leépül uv alat ahogy mondod de anak más az összetétele is..

000000000

Szilikon lapba integrált 230V asztal fütés valakinek bevált e már?
Ne kelene az a bazi nagy táp a kis nyomtató mellé...