Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Na, közben ki is ötlöttem egy világszabadalmat 3d nyomtatót témában nem is mondom el senkinek, amígy meg nem csinálom. :)

cipk5xtny

Igen kicsi elszineződés van a rozsdától. Majd letakarítom ha dorrakerűl.

cipk5xtny

Sziasztok extruderrel kapcsolatbankérdezném
-MK8
-3D J-head
-v6
ezeket láttam.
melyik volna a korrektebb?
melyiket vegyem ?

000000000

3D J head és V6 az ugyan az, csak más neven. Az MK8 az direkt-hajtott, a 3D J az pedig bowdenes. Nekem a jenlegi gépem MK8-al van felszerelve, van 3D J fejem is de úgy döntöttem hogy legközelebb egy ilyent próbálok és ezt vettem.

Van aki direkt hajtásban hisz, van aki bowden hajtásban. Én gondoltam mind a kettő típust kipróbálom. Ha nem fog jól működni kicserélem direkt hajtásúra.

rf63unrk7

Üvegszál erősítésű neylon nyomtató (2 fejes) 20-30 szor erősebb az alakatrész... már akinek kell...

http://3d.markforged.com/request-a-demo.html?mfa=ga-display&gclid=EAIaIQobChMIrP_Q84et2gIVzqJRCh2vnQOPEAEYASAAEgLEJvD_BwE

morvfer7

Próbálta már valaki a homokfúvott üveget tárgyasztalnak?
Érdemes vele kezdeni, vagy felejtős?

bykktskx6

Sziasztok!

Építek egy DLP nyomtatót. Lassan össze áll a technika, de egyenlőre még nem találtam megfelelő slicer progit.
Tudnátok ajánlani egy szabadon paraméterezhetőt, aminél a nyomtató méreteit és a kép felbontását is be tudnám állítani?
Ha csak kép file-okat ad, az sem gond, sőt!

Segítségeteket előre is köszönöm!

gab

freewind

Húú ez nem is rossz ötlet :) Én a hajlakot szoktam olyan vastagon befújni, hogy szinte rücskös, érdes legyen a felülete. Sokkal jobb a tapadása mintha vékonyan fújnám le. Ezt a réteget nem is szoktam minden nyomtatás után lemosni. Igaz lehet azért tapad jobban mert szinte beleolvad az első réteg, de egy próbát mindenképp megérne szerintem.

B.Zoltán

Én sokáig használtam homok szórt üveget, amíg ki nem szakítottam a felületéből egy darabot. Most még nem jutottam oda, hogy csináljak újat.
Nekem is az tetszett benne, hogy a lakk benne marad a homok szórt felületbe.

Én az üveget nagyon felhígított nitrolakkal kenem be most, így az ABS is nagyon jól tapad.
Ha nagyon híg a lakk akkor egy vatta csomóval is könnyű át törölni az üveget, én már nem fújogatom csak át törlöm néha néha kis lakkos vattával.

Az üvegnek ABS-nél infra hőmérővel mérve nekem nem szabad 85 fok fölé menni mert akkor képes kitépni az üvegből darabokat.
Nekem az asztal ABS-nél 105fok PLA-nál 70 fokra van állítva, ami az üvegen mérve 85-90 ill.55-60 fok körül adódik.

keri

Próbálták.
Pocsék a tapadása.
Sima üveg jobban tapad.

keri

Mondjuk én hajlakkal vacakolni sem szoktam, mivel a sima üveg nagyon tapad [#vigyor]

000000000

Miért lakkoztok vagy ragasztóztok üveget? Bár nem vagyok profi de nem értem. Én csak sima üvegre nyomtatok (PLA) és azt csak meleg csapvízzel tisztítom és papírral szárazra törlöm naponta egyszer. A PLA nagyon erősen tapad rá, nem lehet levenni amíg le nem hűl 35-40 fokra, de még akkor is nehéz, csak szoba hőmérsékletnél lehet könnyen levenni. Még a Youtube-on olyant is láttam aki ragasztó szalagot rakott üvegre... [#csodalk] Miér? Semmi értelme nincs üvegre nyomtatni ha ragasztószalagot raknak rá... [#nevetes1]

000000000

Soha nem próbáltam homokfúvott üveget, de gondolom nem is fogom próbálni mer nem tudom mi értelme. Sima üveg nagyon jó ha tiszta.

keri

ABS azért nem szeret annyira tapadni, mint a PLA.
Ott indokolt lehet a rásegítés.
De van olyan hogy furatos lap, arra minden tapad.
Illetve a PEI-vel is jók az eredmények.

POM műanyagot én úgy tudtam nyomtatni, ami nem tapad semmihez, hogy egy vékony PLA réteggel indítottam és erre nyomtattam ár.
Feltépte az üveget, mert nagyon deformálódik, de a köztes réteggel legalább a tapadás nem volt gond.

POM esetén rájöttem amúgy hogy két fejes rendszerrel kell nyomtatni, és csak oda kell vékony réteget nyomtatni ahol a tényleges koptató hatás van. Hordozónak meg ABS vagy Nejlon, ami bírja a hőt.

keri

Én be szoktam rakni mosogató gépbe.
Az aztán elképesztő módon zsírtalanít. És elég pár havonta, mert ha vigyáz az ember, nem tapizza, csak ecetes tiszta törlőpapírral áttörlöm nyomtatás előtt, akkor nem szennyeződik el az üveg.
Lehet amúgy ABS-is tapadna így. Már régen nyomtattam, mert nem valami jó anyag.