Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Ez 0.2mm elég problémás.
Túl nagy a fejben a nyomás, miközben lassú az anyagfogyás, ezért tud visszaolvadni a szál.
Alacsonyabb fejhőmérséklet, lassabb nyomtatás, jobb fej konstrukció, jobb hűtés.

Esetleg visszahűtöd a fejet ~70fokra, de a pontos hőfokot ki kell kísérletezni. Ilyenkor már nem folyik a PLA, csak rugalmas, és ha úgy húzod vissza a szálat. Ilyenkor elnyújtja a szál meleg részét, így nem lesz bumszli.

Fejné azt vettem észre hogy ha a réz fúvóka nincs szorosan ráhúzva az alura, akkor már ott elkezd visszahűlni, és ezért kell magasabb hőmérsékletet használni, de a fejben meg már túl forró az anyag. Ez 0.2mm-nél különösen érzékenyítő tényező.

85zduwmua

Ezek az offset értékek nincsenek hatással a tárgy tényleges elhelyezkedésére. Az értékeid alapján jobbra, hátulra van a szonda felszerelve. Ezen értékek hibás beállítása az asztalszintezésnél okozhatnak fennakadásokat, esetleg a meghatározott mérési pont valamelyike kívül eshet a fej által elérhető tartományon. Korábban már említettem, hogy nagyon ritkán, de előfordul, hogy megbolondulnak, elmásznak az offset értékek, ilyenkor a restore failsafe - reset -load settings segít csak.

i0ief5xw5

A fej hűtésével már az elején bajom volt ezért le is cseréltem a ventillátort rajta egy izmosabbra, a képen láthatóra, de a fuvókára nem gondoltam, a fej vissza hűtését manuálisan kell megtennem vagy be tudom valahol állitani a Repetier-Host ba? Esetleg a visszahúzási sebességet ha fejebb húzom az segithet még?

keri

Nem ismerem a repetiert
A szeletelő programokban, ami kezel több szálat, van rutin a szálcserére, ott meg lehet oldani automatizálva is, de még csak egyszer próbáltam két színt nyomtatni, kézi cserével, én kézzel csináltam mindent. Nekem nem kellet visszahűteni, de nem is ilyen vékony fúvókát használtam.

i0ief5xw5

keri, köszönöm a segitséget mostmár szuper, a fejet 0,4-re cseréltem, és emeltem a szál visszahúzás értékét, egy pici videó a hang minőségért elnézést kérek, kicsit hangos a venti a fejen de cserébe lefagyasztja az egész gépet.[#vigyor3]

https://youtu.be/3YpEkB_yZ5k

000000000

"A fej hűtésével már az elején bajom volt ezért le is cseréltem a ventilátort rajta egy izmosabbra, a képen láthatóra, de a fuvókára nem gondoltam"

Nem tudum hogy nézett ki az eredeti, de én ilyent soha nem láttam, Szerintem ha egy "normális" ventilátor nem elég akkor más a probléma. Milyen hőmérsékleteket használsz és milyen anyagot? Biztos hogy a gép jól van beállítva?

Én egy új fúvókát vennék, kitisztítanám a hűtőt vagy azt is kicserélném. Szerintem 0,2mm fúvóka az túl kicsi ha 0,2mm-es rétegeket akarsz használni. Én is 0,1, 0,15 és 0,2 rétegekkel nyomtatok, de a fúvókám 0,4mm-es.

Én szerintem a fűtést firmwaren keresztül kell megoldani, nem a Repetieren keresztül. PID paramétereket be kell állítani újra, pláne ha ventilátort cseréltél. Manuálisan nagyon ritkán szoktam átállítani a gépemet.

"Esetleg a visszahúzási sebességet ha feljebb húzom az segíthet még?"

Szerintem nem, szerintem nem az a probléma hanem hogy a fúvókád nagyon kicsi vagy el van dugulva. Próbáld kitisztítani.

000000000

48 másodpercet késtem a válaszommal... [#vigyor4]

...de örülök hogy megoldottad a problémákat és most működik jól.

i0ief5xw5

Ki volt pucolva söt újal is probáltam,úgy látszik a 0,2 nem jó több szinű nyomtatáshoz.

000000000

Szerintem 0,2mm-es fúvóka nem jó semmire. 0,4mm az sokkal jobb akkor is ha 0,2mm-es rétegeket nyomtatsz.

keri

Bizonyos részletgazdagság felett szükséges.
Pl finomabb fogaskerekeket nem tudnék mással kinyomtatni, de tény hogy nagyon érzékeny. 0,4 szerintem is az optimális. Esetleg 0,3

a6jjmdek4

Kedves mrzed!

Akkor lehet én eddig teljesen félreértettem ezt az
X_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER és az Y társát.

Viszont most kipróbáltam, és teljesen mindegy, hogy

X_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER +28 vagy +10 ez csak az Auto Home pozíciót tolja el. Eddig stimt.

Viszont azt most már végképpen nem értem, hogy X:110 poz. miért van a 220mm széles asztal szélétől 76mm-re ? X_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER értékétől teljesen függetlenül.

Nem találok a Marlinben más offsetértékbeállítási lehetőséget, és ha a X_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER tényleg csak a szenzor home poz. miatt van akkor miért X110 nem 110 hanem 75mm ?

Lassan beleőrülök ebbe a firmware-be.
Köszönöm előre is.

a6jjmdek4

Most megnéztem X és Y közép tehát 110mm az asztal szélétől a következő értékeknél van nálam:
X:142
Y:116

a6jjmdek4

Sziasztok!

Közben teljes elkeseredésemben előröl kezdtem egy "szűz"
config.h -val.
És soronként állítottam be a dolgokat.
Lefordítottam és tádám.  X:110 és Y:110 nél is a fizikálisan 110mm-nél van.

Nem tudom előtte miért nem állt be oda egész délelőtt szívtam vele mindig 76mm volt az X:110 poz. Mindig kikapcsoltam feltöltés után stb.

Ja és ezek lettek a jó beállítások így a szenzor van az asztal közepén  auto home-nál. Remélem így a jó.
#define X_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER -28 // X offset: -left +right [of the nozzle]
#define Y_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER -42 // Y offset: -front +behind [the nozzle]

Azért jó tanács, ha végképp nem mennek a dolgok kezd 0-ról újra....

i0ief5xw5

Sziasztok

Egy apró kérdés, a harmadik szín extruder motor step, dir ,enable pinjeit hova és hogy tudom definiálni?[#vigyor3][#ravasz1]

i0ief5xw5