Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

85zduwmua

Nálam -1,63mm a Z offset, az-az 1.63mm-re van a fúvóka hegye az asztaltól, amikor a szonda érzékel. Auto home után 11,63mm magasra áll be a Z tengely. Mindenképpen érdemes az érzékelőt úgy felszerelni, hogy legyen offset, véletlenül se szántsa végig az asztalt a fúvóka.
A kijelzőhibára nem tudok mit mondani, lehet, hogy semmi köze az automata szintezéshez. Lehet akár kontakthiba, vagy akár hibás marlin beállítás is.

Devecz Miklós

Induktiv Z-végállás kapcsolót akarok bekötni, de nem egyértelműek a weben fellelhető bekötési rajzok.
Induktiv érzékelő típusa: LJ12A3-4-Z/BY (sárga végű).

Hogyan lehet ezt bekötni a Ramp 1.4-be?

Révész Richárd

Általában barna "+" , kék "-" , fekete a kimenet.

Devecz Miklós

Nem a színekkel van gondom, hanem mit hová kössek.
Találtam olyan bekötési rajzot, ahol ellenállásokkal játszik, van ahol feszültségszabályozóval, van ahol közvetlenül köti be.
Ezen belül keveri a PNP bekötést az NPN bekötéssel.
Nem egyértelmű a ... Z/BX és a ...Z/BY bekötés sem.

Dakota25

Az a fesszabályzós izé csak akkor kell, ha a szenzor kimenő feszültsége magasabb 5v-nál. A 7805 nem enged 5V-nál többet a RAMPS bemenetére.
Az ellenállásosnál meg mintha egy relével invertálná a Normally Open jelet NC-vé.
Ha Normally Close szenzorod van,5V kimenettel - szerintem bekötheted direktben.

Dakota25

...lemaradt:
A RAMPS-on az a sor láb, ahova a piros vonal csatlakozik: 5V tápfesz
Ahová a kék, az test. (az egész sor)
A fekete vonal csatlakozik a bemenetekre, ezekre kötendő rendre a szenzorok kimenete.

Devecz Miklós

Ilyen érzékelőm van:
Érzékelő

Révész Richárd

Ez PNP kivite.
Tegyél rá egy 7805 stab IC-t és mehet a bemenetre.

Devecz Miklós

Köszönöm, én is erre tippeltem, de nem voltam biztos benne. [#wave]

Révész Richárd

Nincs mit.
[#wave]

a6jjmdek4

Köszönöm!
Így már kezdem érteni.
Na akkor visrosszakom az induktív érzékelős firmwaret.
Most csináltam neki egy optocsatolós leválasztást, mert az ellenállás osztós megoldás nem nyerte meg a tetszésemet.
Már bánom, hogy nem figyeltem oda, hogy 5V-os legyen és ne 6-36V...  Kedves Miklós te milyen típust használsz ?
Ha rám hallgattok akkor optocsatolóval oldjátok meg. Minden egyéb megoldás (ellenállásokkal) nem megbízható és nem iparos. : o )

Egy optocsatoló kell hozzá pl 4N35 1K ellenállás egy 10K ellenállás és kész.

Opto egyes lába 1K ellenállással tápra (12V pl)
Opto 2. lába induktiv érzékelő Sens vezeték.
Opto kimenete 3. láb 10K ellenállásal 5V--ra. Illetve kártya bemenetre. 4. láb meg 5V föld.

a6jjmdek4

Érdekes nekem is szinte megegyezik a típus viszont NPN.

Lásd link :

85zduwmua

Van választék direkt 5V-os verziókból is:
5V Proximity Sensors

Dakota25

Kis segítség a kiválasztáshoz: