Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Azért lehet itt egy helytelen használat is, pl. halkan megkérdezem, sorosan vagy párhuzamosan vannak a motor tekercseid bekötve ennél az "őskövület" motornál?

zozo

Jogos a felvetés, ez egy 4 pólusú unipolár motor, 6 kivezetéssel.
Egyszerűen a középkivezetéseket üresen hagytam így lett A_A és B_B  bipoláris belőle.

Abban igazad van, hogy így sorba kötve, a 12V-os tápfesz nagyon karcsú lehet neki. No, majd kerítek egy 24V-osat, aztán kipróbálom.

Van más javaslatod is esetleg?

000000000

Így máris megvan az egyik lehetséges fő ok, ami miatt nem tudott rendesen lépdelni.

Ha marad a 12 V tápfesz, próbáld meg fele (~0.4 A) beállított motorárammal. Így már sokkal nagyobb eséllyel fogja a pálcikás mutatót a mikrolépésekhez közeli szögelfordulásokkal mozgatni.

jani300

Nem tanács ,inkább kérdés .
Ha már nagy a motor feszültsége , és a párhuzamos kötés időráfordítás amiből nekem is kevés van , a féltekercses üzemmód esetleg nem lenne jobb ?

zozo

Én nem gondolnám, hogy a fele tekercs használata bármit is javítana, sőt úgy gondolom, labilisabb lenne a pozíció tartása. Persze nem értek hozzá, majd Robsy elmagyarázza.

Viszont a 24V-os tápfesztől megjavult, szépen lépked, egyenletes a hangja, nem bólint be és indulásnál sem rándul akkorát. Tehát a 6V-os motornak dukál a 24V táp.

Bocsi, egy kicsit off irányba ment a topik, de a bélyeg driverek csak itt vannak használatban.

PSoft

Ez sem teljesen idevaló, de...
'anno Magi-Úr,(igaz, hogy a H1-es "ősvezérlő" kapcsán, de)jól leírta a "motortuning" lényegét.
H1 CNC vezérlő tuning.

0bn8uxmw

Vagy vesz az ember TMC 2130-as bélyegvezérlőből ad neki 24V-ot és ráhagyja a motortuningot a vezérlőre. SPI buson tud kommunikálni a Marlinnal igy tud lépésvesztést figyelni, home-ot megcsinálja végállások nélkül, 256 microstep-re fel tudja interpolálni a kapott lépést, és tud játszani a "chop mode-al" így alacsony fordulaton kisebb a rezonancia de magas fordulaton is jobban kihajtja. Hangja meg szinte semmi nem lesz a motoroknak.
Itt egy videó amikor kis lézer gépre teszik, 3:40-től van a lényeg szkópos méréssel.

000000000

Sajnos van itt egy probléma. Ha csak egy step jelet kap vagy ritkán (f < 1 Hz), nem tudja az interpoláció ütemezését, sebességét optimalizálni, ezért nagyon leromlik a motorhajtás pozíció dinamikája. Ugyanez a baj sok mai digitális léptető motorhajtással is, erről a kedvezőtlen adottságról már tettem fel mérési eredményeket a motordinamikia méréseim, tesztjeim kapcsán a léptetőmotor topikban.

s7manbs8

Majd jön a neuronhálós tanuló step dir léptető hajtás és megoldja. :)

PSoft

Biztos, hogy "jó" a TMC bélyeg, nekem még ezidáig, nem volt vele dolgom.
Nekem, az A4988 is "tetszett".

A videó is nagyon látványos, már mindjárt az elején.(is):)

keri

Szerintem nem olyan nagy probléma ez.
Bár Tibor felvetése jogos, de alapvetően ezt egy 32mikrosztepes meghajtónak kell tekinteni, aminek a mozgása le van lágyítva, hogy ne zörögjön.
A 32mikrolépés pontossága elég ide, az alul áteresztő szűrő késleltetése amit Tibor kifogásolt, pedig megint csak a tűrésen belül van ennél a feladatnál, noha biztos vagyok, hogy mérhető nem halmozódó pontossági hibát okoz ez a vezérlő jelhez képest.

keri

Ha meg magasak a követelmények akkor nagyobb felbontású motort kell használni...és leginkább szervót, nem léptetőt.

s7manbs8

Ha eddig még nem érdekelt volna valakit a 3D nyomtatás, talán ettől megjön a kedve.. :)

i0ief5xw5

[#wow1][#wow1][#beka2][#beka2]

i0ief5xw5

Készül az új masina.[#nyes]