Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

iv43r83d

Szia!A fej elég meleg?A fúvóka nincs eldugulva?

000000000

Akkor más a problémád vele. Például egy direkt meghajtású motorral elméletileg ha 12mm kerékkel nyomod a műanyagszálat akkor több mint 600mm/s sebességgel tudnád nyomni. Természetesen ehhez jó elektronikai dolgok kellenek, de a felét könnyű elérni bármivel. Sok minden okozhat problémát... ha túl gyorsan akarod nyomni akkor eldugulhat a fúvó fej. Ha a "jerk" túl nagy akkor ugrálva megy, vagy megakad. Ha a mikrólépése túl nagy akkor is megakadhat. Ha a maximum sebességed túl nagy (vagy kicsi) az sem jó. Ha a lépés/mm rosszul van beállítva az is problémát okoz. Mindent meg kell mérni és beállítani.

Én például a hétvégén felfedeztem hogy nekem is problémám volt, nem eleget nyomott át nekem sem. Megmértem, és "G1 E10" parancs kevesebb drótot nyomott. Kiderült hogy a lépés/mm 7%-al kellett emelnem. Átállítottam és azóta perfekt, többször mértem, több távolsággal és a nyomtatás eredménye is sokkal jobb.

xmkwac9

Nem tudom, talán kevés a nyomaték a direkt meghajtáshoz azzal a sebességgel, amit szeretnék. DRV8825 a vezérlőm, 12V-ról megy. A vezérlőn csak hűtőborda van, nem hűtöm. Levettem az áramkorlátot 1A-re.
A száladagolás mennyiségét mindig kalibrálom.
Köszi a tippeket!

000000000

Én a 12V-ot kicserélném 24V-ra. Az áramkorlátot nem jó levenni mert az szabja meg a motor erejét, a feszültség meg a maximális sebességet. Én soha sem nyomtatok hűtés nélkül mert anélkül a műanyag nem ragad az üvegre.

i0ief5xw5

Nekem A4988 és DRV8825-is van mind a kettővel probáltam, 12Voltrol 0.8A hajtottam a motorokat tökéletesen működnek, nálad beállítási problémák lehetnek!

000000000

Most újra olvasom mit írtam előzőleg, de rosszul fogalmaztam magam...

Én a 12V-ot kicserélném 24V-ra, de 12-volttal is működni kellene mert nekem is működött mielőtt kicseréltem a tápegységet. Az áramkorlátot nem jó levenni mert az szabja meg a motor erejét, a feszültség meg a maximális sebességet de 1A az extruderra szerintem elég kell hogy legyen. Nekem van nem csak hűtőborda de ventilátor is, bár a ventilátor elég messze van a vezérlőktől és nem nagyon erős, de elég nekik. Mind a négy vezérlőm A4988 típusú.

s7manbs8

Devecz Miklós

Lehet tovább ragozni!

zip0ji0se

Sziasztok 3D-k!

ABS filamentet vásárólnék, de mivel nem ismerem őket ezért kéne egy kis segítség.
Már nézegettem, hogy milyen lehetőségek vannak, de eléggé szórt a az anyag választék. Márkában és árban is. Általános célra használnánk és ez lenne az első. Szóval ki milyet használ, vagy az ár a döntő. Én a Variometrumét nézegetem.
Valakinek van vele tapasztalata, hogy milyen. Könnyen használható, vagy [#csodalk].
Köszönöm előre is.
Üdv:

szf

Milyen gépen használnád?

zip0ji0se

Én csak az anyagot venném, de azt hiszem korábbi crafbot plusz a gép. Próbára kapta a modell klubban. PVA val elég jól megy.

wt8g4i4

Craftbot+ a gép és eddig DD PLA-val jól működött de jó lenne abs is csak nem tudjuk melyik :) Én szintén DD ABS-t néztem de előkerült ez a sunlu valami illetve az anycubic anyaga, de ezekről nem sok infót találtam

szf

Abs-ből, a Wanhao nyomtatómon Wanhao filamentet használok.
Sajnos nem tudom kellően felmelegíteni a fejet mert a kijelzőn kiírt 260 fok a valóságban csak 230.
A többi nyomtatóm mindent megesz mert pontosan tudok hőfokot beállítani.
Wanhao PLA-val nyomtatott tárgy rugalmasabb mint az Sunlu.
ABS-hez az asztalt 90fokra állítom be. Semmi hókuszpókusz esetleg egy kis hajlakk.

keri

Fűtőblokkot tekerd körbe kaptonnal, nagyon sokat számít a hőmérséklet tartásban.

keri

Feltétlen ABS kell?
PLA erősebb és a legkönnyebben nyomtatható anyag.
ABSt csak oda használok ahova feltétlenül kell, mert gyenge.
Esetleg PETG, még jó. Nagyon hasonló a PLA-hoz, csak rugalmasabb, nem törik olyan könnyen.