Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

szf

Nem a hőmérséklet tartással van bajom.Hanem beállított és kijelzett 260°
. A külső eszközzel mért pedig 210-220°.Az  NTC csereberém meg hasonlón már túl vagyok.
Nem tudom kalibrálni a Wanhao szoftvere nem engedi.

Szalai György

Csak egy észrevétel. Vagy kettő.
Lehet, hogy a külső eszköz a külső felület hőmérsékletét méri, így alacsonyabbat lát?
Ha szoftverből nem kalibrálható a hőmérséklet, akkor az NTC mellé kötött ellenállással nem lehetne kissé becsapni a hőfokszabályzást?

keri

Nekem olyan volt, hogy a venti lehűtötte az NTC-t, sokkal közelebb van a valósághoz az NTC által mért amióta le van szigetelve, szóval azt mindenképpen érdemes megcsinálni, mert javítja a nyomtatás minőségét.

Ha szoftveresen nem lehet kalibrálni (kérdezted a forgalmazót hogy kell?) akkor kössél vele párhuzamosan nagy értékű MegeOhm nagyságrendű ellenállást, akkor hidegebbnek fogja érzékelni.

keri

Jók a meglátásaid.
Én ezért úgy kalibráltam hogy az alumínium blokkban lévő furatba ahol az NTC helye van, másik oldalról bedugtam a hiteles műszerem K típusú termoelemes érzékelőjét.

Így vehetem azonosnak a két érzékelő hőmérsékletét, de kívülről a felületet mérve valóban jelentős eltérések lehetnek.

Szalai György

Mai napság már a lézercélzós infra hőmérő is ötezer forint alatti tömegtermék, ezért terjed.
Az beleméri még a világűr hőmérsékletét is, ha nem gondolom át a mérést.

keri

Jó az az infrahőmérő, de tényleg nem árt gondolkodni. Pl. tükröződő felületen gyakran van hogy a tükörkép hőmérsékletét írja ki. Meg nem olyan pici a mintavétel felülete mint a beépített lézermutató.
Pl. egy ilyen pár centis alu fűtőblokkot nem lehet megmérni vele normálisan, mert kicsi a felület és az alu felület miatt csalni is fog. ilyenkor jók a kontakt hőmérők.

De pl. a vegyes tüzelésnél a füstcsövet szoktam nézni, és látom hogy mikor kell lefojtani a tüzet, hogy ne gyulladjon ki a kémény

szf

A "kalibrálást" kiszerelt NTC-vel azonos blokkba szerelt egymással közvetlenül érintkezve OMH által kalibrált hőmérséklet érzékelő és mérővel végeztem el.
Meglepően nagyon kicsi volt a mért eltérés átlag 1,3 fok.

Jelenleg az ellenállásos módszerrel "csalok".
De azért mégis kulturáltabb lenne, ha kalibrálhattam volna.
A forgalmazó szabad kezet adott a megoldásra. Garancián belül nem tud csinálni semmit.
Esetleg szoftvert lehetne frissíteni, de még nem találtam meg , hogy mivel és hogy lehetne.

Thowra

Üdv!
Olvastam korábban, hogy volt akinél fagyott a MKS SBase 1.3 nyomtatás közbe. Nekem eddig 3x volt ilyen gondom pedig csak apró teszt darabokat nyomtattam. Először USB kommunikációs hibára gondoltam de a 2. eset más modellel sd kártyáról ment.
A 3. eset már új kártyával, elvileg a legújabb (korábban is ez a verzió volt) firmwareel történt. Aki ilyen alappanelt használ milyen firmware verziót használ és honnan érdemes letölteni?

000000000

occoo infrát vid ki pár percre 5...10cre és menny vissza vele egy fütöt helységbe és mérj vele megfogsz lepödni milyen hülyeségeket fog mérni...
Szerintem az occo infás mérökbe nincs kompenzácios megoldás ...

000000000

MLX90614 van hökompenzátor megoldás és ahoz viszonyitja a mért eredményt de igy is csakl 1..2c még 5cm röl való felület méréssnél is ..

keri

Mondjuk van OMH kalibrált Fluke is. Azzal is lehet hülyeségeket mérni, ha nem ismered az infra működését.

000000000

igen ami elöt fresnel van azal meg csak bizinyos min területöl (folt) indul a pontos mérés ...

keri

naná, mert ha túl kicsi felületről venné, akkor meg a fluktuáció zavarná meg a mérést.

Nézz meg egy infra kamera képét, kb. azzal lehet jól mérni pixelenként.
Pl. elektromos szekrényeket ezért is nézik inkább infra kamerával, mert ott jobban ki lehet szúrni a legkisebb hőemelkedést is és így az átmeneti ellenállás növekedést.
De ott is látszik hogy a különböző felületek másként verik vissza az infrát.

vjanos

Rabb Ferenc

Régen ezt kötőgépnek nevezték. És szerintem ma is... [#nemtudom]