Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

i0ief5xw5

Idáig tökéletesen működöt, ma kezdte el ezt csinálni.[#szomoru1]

Devecz Miklós

A tápegység vezetéked nem lazult meg valahol?

i0ief5xw5

Nincs, átnéztem redbe van.

i0ief5xw5

Másfél éves ebay-os motyó lehet eljárt felette a idő[#vigyor]

s7manbs8

Olyan is lehet egyrészt tényleg valami érintkezési gond másrészt a panelokat tartó tüskesor aljzat is kigyengülhet úgy, hgoy nem érintkezik rendesen stb. bár ha mind az 5 rossz benen, akkor valami közös oka lehet. mozgass meg mindent, nekem is volt már iylen dolog, hogy valami érintkezés miatt pl a z LPT porti valamelyik láb nem érintkezett és a Z tengelyem a gépemen néha megaakadt meg hülyeséget cisnált.

i0ief5xw5

Tuti hogy a ramps a ludas, elő vettem az MKS GEN L V1.0 evvel van tartó fesz de ezzel nem működik a lcd kijezőm.[#falbav]

Thowra

A motormeghajtóknál közös a motortáp, +5V (arduinótól kap) és a GND. Első körbe ezeket ellenőrizném méréssel.
Az arduino stab icje hogy szállt el (zárlat vagy szakadás)?
Hogy derült ki, hogy rossz?

i0ief5xw5

Ki van pukkanva van rajta egy éget lyuk,nem tudom mi okozhatta.

Thowra

Arról megy minden ami 5V-os. A ramps megkapja a 12V ot és arról megy az arduino (VIN láb). Nincs előttem most a rajz de úgy rémlik ha van VIN en bejövő feszültség (3,3V feletti rémlik), arról jár az arduino és nem usb 5V ról. Persze kínai panel esetén bármi lehetséges... Át kellene nézni, mérni a ramps panelt, csatlakozókat. A táp is megér egy ellenőrzést (forrasztások is). Más arduinos eszköznél volt rá példa, hogy komolyabb tápot kapott az áramkör mert az eredeti nem bírta volna tartósan.

zozo

Hali, a wangsamas firmware-rel próbálkozott már valaki?

Próbaképp összedobáltam a stokin a hardware-t, feltöltöttem a fw-t, de a soros monitoron folyton dobálja a "várakozás" sorokat.

Gondoltam a hőfok visszajelzésre vár, 2db 100K-s ellenállást rádobtam a pinekre, most 26.5 C-nek ismeri fel. Beállítottam a limiteket is ehhez, sőt meg is adtam opcióként, de ez csak waiting...waiting..

Thermistor típusnak 1-es van természetesen. de 0-val, 998-cal, 999-el sem jutottam előbbre.

No meg nem tudtam leszorítani a memória igényét, még mindig 85%-ot felzabál.  Mondja is, hogy ez problémát okozhat.

A Marlin se egy matyóhímzés, de ehhez képest az legalább jól  dokumentálva van és mondja mi a baja.  (ez meg indonézül is szűkszavú, nem csak angolul [#nevetes1] )

i0ief5xw5

A kijelzön 26,4 van te pedig 26,5 adtál meg várja hogy kiegyenlitödjön az érték, nekem se indul a marlin még teljesen nem egyforma !

zozo

Köszi a tippet, de nem oldotta meg a waiting problémát.
Majd egyszer megint nekiugrok a dolognak, most nincs kedvem tovább kínlódni vele.

Egy érdekes dolog. Próbaképp rátettem egy Nema 23-as motort a DRV8825-re. 6V 0,8A.  Az áramot beállítottam, aztán néztem 1/8 felbontásban. Pálcika "óramutató" a tengelyen, ami nagyon viccesen lépkedett. Lehet, hogy minden nyolcadik impulzus után lépett egyet, mert a falióra mutatója is pont így lépked mint a motor[#nevetes1]  Ezekszerint nagyobb motorokhoz felejtős is ez a dolog? Más is próbálta már?
Igaz, csak 12V-on volt a bélyeg, lehet, hogy 24V-on szebben lépkedne? Nem gépet akarok hajtani, csupán játék.

000000000

Az attól függ milyen a motor elektromos adatai. NEMA23 az csak a formája. Általában erősebb mint a NEMA17 de nem automatikusan. 6V az nagyon kevés minden motorra, még 12V is kevés szerintem, annak ellenére hogy sok 3D nyomtató 12 Volttal megy. Én a 12V tápegységet rögtön kicseréltem 24V-ra. Azzal sokkal gyorsabban megy. Ha játékot akarsz hajtani akkor miért használsz NEMA23 motort?

zozo

A "játék" egy firmware configurálása, tesztelése volt. Ez a motor volt kéznél. A motor adatai a 6V/0,8A, a ramps pedig 12V-ot kapott. Csupán azon csodálkoztam el, hogy a motor nem lépi le a köztes mikrolépéseket, hanem döcög.

Lassan léptetve próbáltam számolni, úgy saccolom feleket-harmadokat lép 1/8-ad helyett :)
Igaz a motor valami  múlt századi őslelet...
Azóta próbáltam egy Nema17-es motort, az szépen simán "láthatatlanul" lép ugyanezen beállításon.

vjanos

Én egyébként szoktam használni Nema23-as motort DRV-vel. Főleg nyomtató Z tengelyhez, most is épül épp egy.

Az elején az első corexy gépem is ilyenekkel indult, nem is volt egy sebességbajnok, le is cseréltem...