Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Ide felesleges.

rf63unrk7

Közepébe purhab.
Kívül polistirol.
Belül gipszkarton.
Tornádó és földrengésbiztos.
Ezért mennek a fejlesztések...
Meg terraformálás holdon és marson.

rf63unrk7

Én is nézegetem már egy ideje. De a betonhoz kevés az ismeretem.

RJancsi

Kínában már évek óta nyomtatnak "lakóházat". Rondák és rosszul szigeteltek. De. Nem városi luxus apartmannak szánják. Feléjük elég gyakori a földrengés, sárlavina, hegyomlás. Amikor hirtelen pár ezer (tízezer) ember marad fedél nélkül, egy ronda nyomtatott betonház sokkal jobb megoldás mint éveket sátorban tölteni.

Link

A modernnek nevezett építőanyagok egyike sem felel meg a hőszigetelési előírásoknak. Tök mindegy, hogy üreges vázkerámia téglából, Ytongból vagy tömör betonból van a fal, külső hőszigetelés nélkül nem felel meg. Legfeljebb a szigetelés vastagsága meg a páraszellőzés a kérdés. Belül szigetelni meg csak kényszerhelyzetben szabad. Az ember elveszíti a falak hőtároló képességét és a páralecsapódás a falon belül a hőszigetelésben lesz. Magyarul penészedni fog a fal. Ha meg leáll a fűtés, rövid időn belül kifagysz a házból.

0bn8uxmw

Szerintem is feljtsd el a deltát betonyominak, neked inkább alapterület kell abban pedig sokkal jobb a hagyományos mechanika. Mehet szíjjhajtással az xy a T5 bőven jó neki.
Z nek raknék neki egy orsós actuátort amit szoktak itt is a fórumon árúlni.
Meghajtani nema23-as mocik occó de jó dm556-os driverrel. Agya lehet arduino, de Mach3 is teljesen rendben van egy lpt-s kártyával, a legjobb egy uc400 ethernet lenne neki az kiszolgálna zárt hurkú léptecseket is ha komolyabbat akarsz.

Nem tudom volt-e már de ez a fej nekem nagyon tetszik a kis terelőlapokkal:

0bn8uxmw

Zárt hurkú léptecsnek ezt gondoltam amúgy, nem olcsó de nagyon  jól és egyszerűen konfigurálható:
ClearPath Servo Motor

RJancsi

Ilyesmi motorra gondoltam. "Kívülről" úgy néz ki mint a hagyományos driver/stepper, csak step/dir jel kell neki. A lépés végrehajtását a driver "figyeli" és megismétli ha lépésvesztés van.
Ezt a terelőlapátos videót láttam korábban, nem győzött meg a hasznosságáról. Érdekes megoldás a csavarással történő "szál" megszakítás. Érdekes lehet programozni... Akkor már inkább egy szektorzár, amit simán ki/be lehet kapcsolni egy váltókapcsolóval (relével). Ha az adagoló motor megy, a zár nyitva van, ha a motor áll, a zár is becsuk. Ha minden igaz az angliai Loughborough Egyetem csinált ilyet. Ott egy kis pneumatika henger nyitotta/zárta a fúvókát.

000000000

GT2 9mm ilyet keres![#integet2]

etb9486fj

Léptetőmotorból nekem van itthon 3 db 1,5 Amperes 0,56Nm nyomatékkal. Az alkalmas lehet nyomtatónál a tengelyekhez vagy ennél inkább nagyobb áramú és nyomatékú kéne?

keri

Ennél jobb nem is kell 3D nyomtatónak.

xmkwac9

Történt már valakivel olyan, hogy a home-oláskor a végálláskapcsoló kattanását hallotta, de a Marlin FW tekerte tovább a motort?
Mostanában többször is előfordult velem. Ez HW vagy SW gond lehet?

keri

Csak ha rosszul állítottam be, de akkor nem időnként csinálta hanem folyamatosan, szóval inkább kapcsoló, illetve bekötési hibára tippelnék.
Úgy kell bekötni hogy amikor megnyomod, akkor megszakítsa az ENDSTOP rövidzárlatot, mert ha lecsúszik a csatlakozó az alaplapról akkor el sem indul abba az irányba.

Dakota25

Tapasztaltam ilyet, nálam a RAMPS tüskéin nem érintkeztek rendesen a csatlakozók.

xmkwac9

Megnéztem, jól kötöttem be: ha lehúzom a végálláskapcsolóról a vezetéket, akkor el sem indul Z irányban. Valószínűleg arról van szó, hogy mostanában sokszor cseréltem fejet, amik eltérő magasságúak és a Z kapcsolómat sokszor toltam fel-le a köracélon és kilazult a rögzítőcsavar. Home-oláskor meg eltolta. Rakok rá valami csavarbiztosítást.
Köszi a tippeket.