Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Kb. 1 m3 munkaterületű gép lenne. Nem titok, szakmámból adódóan 3D beton pontosabban habarcs nyomtató a terv. Lényegében egy asztali 3D nyomtató kb. 5x nagyobb változata lenne, többé-kevésbé méretarányos felnagyítással. A "coldend" fúvókája "aránytalanul" nagyobb lenne, kb. 1-2 cm nyílású.

vjanos

Mach3, linuxcnc, uccnc, usbcnc... tkp van egy gkódod amit le kell játszani, tengelyeket mozgatni.

A hőmérsékleteket ki lehet amúgy konfigurálni a mikroprocis megoldásokból.

000000000

Elárulok egy titkot a beton nyomtatónál is fűtik a fejet csak némileg kisebb hőfokra 60-70 fok. (láttam ahol 102°C-ot adtak meg)

xmkwac9

A CNC-ből készült 3D nyomtatóm olyasmi volt, amit Te szeretnél. Azt LinuxCNC hajtotta meg. Az alá be lehet tenni plusz parancsokat, amiket 3D nyomtatás során használnak.

RJancsi

Nem titok, de én nem megsütni akarom a betont csak kinyomtatni. Hidegen. A többi tiszta kémia.

000000000

A kémiával nincs is probléma csak mikor kinyomtatod és szétfolyik mint a palacsintatészta a saját súlya alatt.
De biztos csináltál már ilyet.

RJancsi

1987 óta foglalkozom betonnal. Szakmérnökként. Talán elhiszed, hogy kicsit értek hozzá. És elárulok én is egy titkot: a cement jó esetben nem szárad, hanem köt. Kémiai úton. Amit kötésgyorsítóval lehet siettetni. Pl. lőtt betonnál úgy, hogy fej fölé akár 10 cm vastagon lehet lőni és nem esik le. És nem melegítik a lövőfejet. Ha a gravitációval szemben működik a technológia, nem hiszem, hogy nagy meglepetést okoz ha lefelé áll a fúvóka és nem sűrített levegő lövi ki a matériát hanem pl. csiga- vagy perisztaltikus pumpa nyomja folyamatosan.

000000000

Valamiért kitalálták a nyomtatott betonnál ezt a melegítést, nem az én agyszüleményem !

keri

Melegítés nem gyorsítja a kémiai reakciókat?

000000000

A beton kötése is exoterm folyamat, tehát magát is melegíti.

RJancsi

De igen, de ez a betonnál kifejezetten hátrányos. A kötéshő miatti gőznyomás és hőtágulás különbség elrepesztheti a betont. Különösen ha nagy tömegről van szó, pl. vastag alaplemezek, gépalapok, gátak stb.

000000000

"vastag alaplemezek, gépalapok, gátak stb" Ami nyomtatásnál nem áll fent.
Nyomtatásnál a lényeg, hogy a következő rétegig az előző képes legyen megtartatni azok súlyát.

keri

De gondolom be tudod állítani milyen gyorsan kössön, amit mondjuk a hővel tudsz aktiválni, mert az nem jó ha a tartályban megköt a beton, de ha kijut akkor viszonylag gyorsan kell összeállnia legalább egy olyan szinte, hogy ne roskadjon össze a sajt súlya alatt nyomatatás közben....hiszen ha megvárod míg megköt az első réteg, akkor a gépben lévő betonnál is fennáll ez a helyzet, hacsak valahogy nem lassítod a kötést.

PSoft

Egyszerű ez, mint a faék!
A fúvókánál kell adagolni a kötésgyorsítót,és már...meg is van oldva a vázolt probléma.[#nevetes1]