Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

xmkwac9

A Marlin firmware-t lehet úgy konfigurálni, hogy beírod, hogy a szenzor mindig egy előre megadott értéket "mérjen", pl. 200 fokot:
#define DUMMY_THERMISTOR_999_VALUE 200
És aztán 999-es típust állítod be:
#define TEMP_SENSOR_0 999

Épp így teszteltem egy-két napja a motorokat, NTC-k nélkül, hogy mind az 5 motort egyszerre tudjam forgatni.

RJancsi

Mindenkinek köszönöm a hozzászólását és a tanácsokat! Nem véletlenül eddig csak a habarcs keverő-továbbító résszel és a recepttel vagyok "fejben" kész. A mechanika is körvonalazódik. Először egy nagy deltára gondoltam, de a lábak óhatatlanul elkoszolódnának a "tüsszögő" fúvókától. Ezért inkább egy gólyalábakon álló felső keretes és hidas xyz gépben látom a megoldást. Az tűnik a legkevésbé koszolódónak. A lábak merevségét lehet növelni, de nem lesznek nagy gyorsulások és sebességek, tehát inkább statikus teher éri őket. Az arduino-tól viszolygok - biztosan azért mert még nem volt szerencsém hozzá - inkább egy pc alapú Mach3 vagy hasonló lenne szimpatikusabb. Ami az olvasztásos 3D nyomiknál fontos (hőmérsékletek, szálvisszahúzás stb.) nekem teljesen feleslegesek. Az üzembiztosság, megbízhatóság fontosabb... Tudom, aki évek óta arduino-val nyomtat ezer érvet tud felhozni az üzembiztosságáról és egyebekről. Biztosan igazuk van, de mivel nekem még nem bizonyított ezért tartózkodó vagyok vele szemben. Épp elég olvasnom a telepítési és egyéb macerákat, a különböző kínai klónok eltérő viselkedését.

etb9486fj

Na, most adódott egy problémám az alkatrész lista készítésnél. Ugyanis múltkor a 6mm-es szíjnál szélesebb szíjat ajánlottatok mivel elég nagyok lesznek a nyomtatóm méretei. Ezért én ki is néztem a GT2-es 10 mm-es fogasszíjat.
Viszont most nézegetem a hozzávaló szíjtárcsákat és egyszerűen nem találok olyat ami 10 mm-es szíjhoz való lenne. Ebay-en is néztem és ott is csak egy helyen van és az is csak csapágyazott szíjfeszítő és nem motortengelyre felrakható tárcsa. Szóval kérdezném, hogy esetleg valaki nem tud valamilyen megbízható beszerzési forrást? Vagy nincs-e valakinek elfekvőben véletlenül? Esetleg nem-e gyártott már valaki saját magának ilyeneket?
Illetve még arra gondoltam, hogy nem-e lenne jó nyomtatott formában? Bírná-e a műanyag kerék, nem törnének ki a fogai?
Vagy legvégső megoldásként találtam még ilyen acélszálas bordásszíjat
Ez 6 mm-es de mivel acélszálas merevítésű ezért gondoltam hogy jó lehetne a 10mm-es helyett és akkor simán használhatnám az általános 6 mm-es szíjtárcsákat.

RJancsi

Lehet, hogy nem a legolcsóbb, de én a Variometrumnál vettem T5 10 mm széles szíjat  és tárcsákat  is. Raktárról azonnal tudtak adni. A Hungária körúton vannak de postáznak is.

vadember

etb9486fj

Fúú, nagyon szépen köszönöm, ezt eddig még nem sikerült megtalálnom.[#taps]

etb9486fj

A  Variometrumnál az a baj, hogy nincs T2-es szíjtárcsa, de amúgy jó lenne

rf63unrk7

Én is Mach-al akartam kezdeni, de beláttam, hogy kevés vagyok hozzá 35 év programozói tapasztalattal... mindig minden megoldható, de minek szenvedjen az ember, ha van kész, pár ezert Ft-ért?

A nagyobb motor meghajtás nem lehet gond, rákerestem:

Nagyobb stepper meghajtás arduinoval:

Másik tapasztalatom, jobb kisebben kezdeni...
Piciben kihozod 50-100 ezerből, utána jöhet a nagyobb és az építési tapasztalatok miatt olcsóbb lesz a nagy is... ha méter felett akarod kezdeni, csak egy motor lesz annyi vezérlővel, és rájössz, hogy nem is az kell, amit vettél...

Még egy hasznos link a témában (valamelyik képen mutatja a betonnyomtató vezérlést belülről én arduinónak látom, a fent mutatott vezérlővel ):

betonprinter

Keress az "alex le roux printer 3d" szavakra...

De Te tudod...

rf63unrk7

Itt a másik hasznos link, aki mint írtam, már a kádat is benyomtatja a házba... nem rossz egy tűzoltótól (ha jól emlékszem az a szakmálya a 3d nyomtatás csak a hobbija...)

És úgy látom a hőfokot is kontrollálja...

https://youtu.be/zb3zuk1qNDk

"Az épületet Sketchup-ban tervezték, és a nyomtató a Pronterface-et használja a vezérlő szoftverhez" (itt van a kutya elásva).

Persze Mach 3d printer-re keresve is lehet találni megoldásokat...

RJancsi

Nem véletlenül írtam, hogy T5 szíjat és tárcsákat vettem. [#papakacsint]

RJancsi

Nézegettem ezt a nyomtatót is. Amit végképp nem értek: mi értelme van a kijelzős elektronikát a "nyomtató fej"-jel együtt utaztatni? Kb. mintha egy kis 3D nyomtatónál az arduinót, shieldet és drivereket a kijelzővel együtt az extruderre rögzítenék.

RJancsi

Ja, és a hőfokkal kapcsolatban szerintem nem hőérlelésről van szó (mint a régi szép időkben, amikor a házgyárakban gőzölték a falpaneleket), hanem ezzel csak kontrollálja a kötésgyorsító hatását. Ha nagyon megszalad a hőfok -> sok a kötésgyorsító és félő hogy beleköt a gépbe a habarcs.

rf63unrk7

Egy project megvalósulása nem csak a technikai részleteken múlik, legalább annyira fontos a marketing.

:-)

Valóban csak ront a helyzeten, ha azt a tömeget is kell mozgatni. Nekem magán a RAMP-on sincs kijelző. Volt de levettem. Mobilon, PC-n, tableten nyomon lehet követni mindent. Bárhonnan.

Ami nincs, az pedig nem romolhat el...
És a PC-t is kihagytam, Raspberry Pi van helyette.

Delta típusok is vannak betonnyomtatókból (három oszlop tartó), említetted, hogy nagy a "koszolódás" veszélye.

Érdemes sok videót fényképet végignézni.

RJancsi

Évek óta nézegetem a fotókat, videókat. Ha csak egyet láttam volna, nem agyalnék ennyit. Épp az a baj, hogy nincs még kiforrott technológia, szinte minden gép egyedi. Egyről tudok amit már sorozatban gyártanak és ára is van. Eredetileg orosz masina de már világszerte van képviseletük.

Apis-cor

vadember

Mennyire reális ezt a beton technológiát lakóháznak használni?
Ha csak ránézek télen egy betonfalra már az is kiszívja belőlem az összes hőt. Csak  úgy tudom elképzelni a lakhatást, ha kap valami jó vastag hőszigetelést kívül-belül.