Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

jani300

Hőszigetelés hogyan alakulna beton alapanyagnál ?

000000000

Például így ?

Dezső

Nem vasbeton lenne mint, ahogy anno a panelházak készültek! Függőlegesen ürgés szerkezet, hasonlít a téglához, de erről ennyit.

000000000

Amúgy mindenki építi a nagy buzi gépeket, de ez a videó látható gép ugyanazt megcsinálja mint a 10x annyi gépvázzal rendelkező !
Csak azért lett ilyen az épület, hogy megmutassák ilyet is lehet csinálni, nem a gép képtelen rá !

Dezső

Látom te már tudod miről is regélek:-)

jani300

Köszönöm ,Pálnak is . Érdekes azért , nem találkoztam még evvel a technikával .

keri

Meg úgy általában mindenki a falakat akarja csak nyomtatni, pedig az a legkevesebb.
Pinceblokk kiásás, födém szerkezet, nyílászárók, épület gépészet, burkolatok a nagy munka.
Szerintem egy olyan robottal ami ezeket megcsinálja többet lehetne keresni, mint az 1000 forintos román kőműves 1 heti munkáját kiváltani.

keri

No igen. Kb. ez a probléma lényege, nem a nagy méretű nyomtató megépítése [#hehe]

De amúgy már megoldották.

Dezső

A személygépkocsit is "megoldották" még is több márka és típus van és lesz.

ywathzay

Pont ez járt a fejemben. Egy építkezésen nem a falrakás a "vastag" keresztmetszet. 3 ember pikk-pakk képes felfalazni egy házat, főleg ezekből a nagy téglákból amik most már vannak, de annak vannak előzményei, az utána következő lépések meg ugyancsak hosszadalmasak, és mind szakembert igényelnek, vagy legalább olyat aki érti amit csinál.

jeepatti

3d fém nyomtatás ez azért eléggé kézzelfogható :)
+1 érdekességnek

fémszórás stb vagy 20 éve létező dolog legalábbis apu pl
már az előtt dolgozott a technikával ez nagyon cnc közeli dolog.

GPeti1977

keri

Rétegenként terített fémport lézerrel összeolvasztva, szebb lesz kapásból a felület.

Ez a felrakó lézerezés nem új technika. Azért jó mert CNC megmunkáló központ funkciója bővíthető vele.
Van ebből olyan is amikor nem lézerrel, hanem sima CO hegesztővel építi fel az anyagot. Természetesen annál még rondább a felület, de az némileg kivitelezhetőbb házilag, ha ilyenre vetemedne valamelyikünk.

Mellesleg ezek a fémporok iszonyat drágák, szóval már csak azért is érdemes valami hagyományosabb alapanyagra ráállni.

Még érdekes lehet a plazma szórás . Egy alap plazmavágó már megfizethető, fémszóró fej sem vészesen drága hozzá. Bár ezeket felület szórásra találták ki, de szerintem lehetne játszani a fókuszálással, hogy kisebb legyen az anyagsugár.

wt8g4i4

Tavaly láttam egy kiállítás keretében Ausztriában egy hapsi ezzel nyitott céget, hogy a családi házakat nyomtatja helyszínen ,vagy ahol nem tudja akkor egy hangárban kinyomtatja az elemeket és festve kábelezve már csak az összeszerelésre vár

keri

Most hogy gondolkodok a ház nyomtatáson, rájöttem hogy az összes bemutatott háznyomtató marhaság, ellenben rájöttem hogy nem lenne az.

Mire jó a ház nyomtatás? Nem arra hogy tetszőleges formája legyen a háznak. A kőműves még az ülőgarnitúrát is megépíti habarcsból, ha rajta marad a kivitelezési terven, tehát arra nem.

De mondjuk a Marson automatikusan felépíteni egy lakhelyet minimális felszereléssel, annak már van értelme.
Ehhez viszont alkalmatlanok ezek a felnagyított FDM nyomtatók.
Egy kis méretű robot, ami a fal tetején mászkál körbe körbe, és rétegenként építi fel a sivatagi homokot lézerrel össze üvegesítve, na ennek több értelme van.

A földi építkezéseknél is célszerűbb lenne egy építő robot, ami a téglákból burkoló anyagokból összerakja a házat, és nem csak a falat.