Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Ebben az esetben meg ne rampsot használj gány megoldásokkal. (kínai rádugós az)

Van az MKS Gen1.4 panel. Alapból van rajta 4 FET, a dupla fejhez és ventillátorhoz.

jexz0yez

A gazdaságos az relatív. Valamilyen szempontból azt kell mondjam, hogy igen, mert próbáltam a leggazdaságosabb megoldásokat alkalmazni, de úgy, hogy mégis minőségi végeredmény legyen amennyire lehet. Gondolok itt arra, hogy szinte nincs benne nyomtatott elem, csak alu és más fém alkatrészek néhány kivétellel. Az a pár kivétel, ami mégis nyomtatott, az csak az elektronika doboza és más apró elektronika tartó konzol ami nem teher viselő és nem gépészeti elem.
Minden infót nem szeretnék megosztani, majd csak ha lezárult a projekt, de pár főbb jellemző:
40x40 és alol 80x40-es aluprofil váz, 12mm-es lineáris rudak és rajta lineáris csapágyazás, egyedileg tervezett és gyártatott 5mm-es alu lemez alkatrészek, 300x300x300-as munkatér, 4 sarkán szintén 12mm-es rudakon megvezetett és két végén TR12x3-as (Casyjozsi fórumtárs által gyártott) trapézmenetes orsóval és két külön motorral mozgatott SSR-el vezérelt szilikon fűtőlapos asztal, corexy meghajtás a szokásos GT2 (de acélszálas) szíjakkal, két extruder (ami ugye most szívat). Az elektronikát pedig már mondtam, szokásos mega 2560 + ramps 1.4.
Az első gépemből indultam ki, ami szinte ugyan ez a konstrukció, csak egy fejjel. Annak a terveit csiszolgattam még és javítottam ki a gyerekbetegségeit. Azért nem választottam másik vezérlést, mert ezzel volt már tapasztalatom és igazából teljesen meg voltam vele elégedve, csak ez a tárgyhűtő venti bekötés elkerülte a figyelmem sajnos.
Egy képet is rakok be, de ez még kicsit régebbi verzió, ez még néhány aprósággal ki lett egészítve (nincs kész), de a végleges az másik gépemen van.

jexz0yez

Tudsz valakit aki bevállalná ezeknek a legyártását? És mivel az elektronika nem az erősségem, én sajnos a nyákot sem tudnám megtervezni.

jexz0yez

Ahogy lentebb írtam, azért ezt a vezérlést választottam, mert ezzel volt tapasztalatom, a mostanában sokat emlegetett és dicsért MKS board-ot pedig nem ismerem és ekkora projektbe nem mertem bele vágni egy olyan alkatrésszel amiről lövésem sincs.
Na meg nem elhanyagolható, hogy az összes géphez minden alkatrész meg is van már vásárolva, "csak" össze kell pakolni...és kiküszöbölni az olyan hülyeségeket amire nem gondoltam [#falbav]

jexz0yez

Ehhez valamiért nem csatolódott a kép, de megpróbálom pótolni. Mint mondtam, ez nem a végleges modell és a legvégén még burkolat is lesz rá gyártva, hogy szép és igényes legyen...nem mellesleg jól jön majd a zárt munkatér
[#nevetes1]

pagabee

Szia,
építő jelleggel szólnék hozzá...
Szerintem nehéz lesz a mozgó tengely, nem számoltam utána, de ~2,5-3kg biztos megvan.

A CoreXY elrendezés miatt 45°-os elmozdulások esetén egy motornak kell az egész tömeget mozgatni. Amihez még hozájön az, hogy egységnyi 45°-os elmozduláshoz gyök2-szörös szögelfordulás szükséges a motortól (hagyományos elrendezéshez képest). Vagyis 45°-os elmozdulás esetén nagy valószínűségel lépésvesztést fogsz tapaszatlni.
Valamint kell rá vagy 2×2,5m bordásszíj, a rugalmásságát majd a munkadarabok élein észre fogod venni.

Igazából attól függ mi a cél, ha merev de lassú gépet szeretnél... Megőszülsz mire kinyomtatszt valami nagyobb méretű részletgazdag testet.

jexz0yez

Az építő jellegű kritikát szeretem, az jöhet!
Számoltam ezekkel, tudom, hogy nem lesznek sebességbajnokok a gépek, de nem is ez a célom velük. Ennek az egy fejes és bowdenes extruderes változata vígan nyomtat 70-80 mm/s-al, de még azt sem szoktam kihasználni, a bowdenes extruderből pedig elegem van. 45-60 mm/s körül szoktam nyomtatni és ezt közel tudják majd hozni ezek a gépek is reményeim szerint. Sok gépünk van, mennek éjjel nappal...ráérnek ketyegni :)

Devecz Miklós

Ezt honnan vetted?
2,5-3 kg egy kicsit sok a tippeléshez.

Devecz Miklós

Valamikor készítettem egy két fejes gépet Ramps 1.4-el, tárgyhűtése is volt, de meg nem mondanám, hogyan oldottam meg :-((

jexz0yez

Pedig jól jönne a segítség [#help]

De hosszú távon mivel már megvannak ezek a vezérlők, így valószínűleg Pál által említett extenderrel fogom megoldani...csak mire kínából ideérnek...
Itthon elég borsos áron találtam...ráadásul ott is azt írták "rendelésre"...ha az is kínából jön és még drága is, akkor nem nagyon vagyok vele kisegítve :D

vjanos

Érdekelt, utánaszámoltam:
SC12UU csapágyak 6x112g
Nema17 motorok  2x250g
12-es tengely kb 800g
Alulapok, csavarok, extruderek, fejek, ventik... a 2.5 kg akár össze is jöhet.

keri

Ja, ha megvan akkor valóban ne dobd ki.
ez az MKS csak annyiban különbözik, hogy egybe van építve minden és szerintem picit értelmesebben van elrendezve...valamint ugye két fejnek van vezérléshez FET.

keri

Hááát, én még mindig azt mondom érdemes lenne több hét várakozás helyett összeforrasztanod egy ilyen FET-et, meg egy ilyen ellenállást.
Ha csicsázni akarod akkor mindezt ráforrasztod egy csatlakozóra amit rá tudsz dugni a panelra, kilógats egy vezetéket amit bekötsz a 12V-ra, és ráhúzol egy zsugorcsövet.
Ventilátor felé sem kell csati, mehet a ventilátor kábel végére.

vjanos

Köszönöm, bőven több infó, mint amit reméltem [#integet2]

Hát igen, ekkora munkaterű gépekből nincs tömeg.
Az nem világos, hogy saját flotta lesz, vagy esetleg piacra is megy?

Pár megjegyzés a partvonalról, hátha hasznosítod:
- Valószínűleg dinamikusabb lenne ha a motorokat leáttételeznéd felezőre - persze ezt lehet akár utólag is, ha nem hozná a várt eredményt.
- Burkolat felülről is lesz majd?
- Egyik nap írtam valakinek, de neked is: gondolj a szíjfeszítésre, kelleni fog!
- Ha viszont jól megfeszíted a szíjat, a relatíve hosszú és vékony csavarok amik tartják relatíve keveset vannak betekerve az alulapba elhajolhatnak, rezeghetnek. Főleg középen a szembe találkozó szíjvégeket össze lehetne fogatni hogy egymás ellen dolgozzanak. Pl Valami zárt O alakú cucc a két felálló pálca helyett.
- Alul én inkább összekötném az orsókat egy szíjjal, akár egy motorral.
- Esetleg keresni, vagy tervezni valami masszív, könnyű áttételes extrudert kisebb motorral, az e3d Titan mintájára.

Ez utóbbi engem is izgat, vannak is ötleteim, csak idő nem nagyon jut rá...

vjanos

Devil design filamentek 4750Ft/Kg

Nem ismerem a bandát, de ez jó árnak tűnik, többféle anyag is van.