Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

i0ief5xw5

Pocsék öt forintott nem ér,[#schmoll2] felváli akár mit csináltam vele, a HERZ filament a legjobb annak tényleg nem kell még fűtött munkalap se csak maszkoló szalag az üvegre, és lehet nyomtatni.[#eljen]

vjanos

Érdekes, eddig csak jókat hallottam róla [#nemtudom]
Kéne már egy nyomtató saját részre, hogy kipróbáljam....

keri

Nekem működik.
Persze az ABS meg HIPS az ilyen, de PLA PETG-vel nincs semmi bajom.
Némileg gyengébb minőségnek érzem mint a HERZ-est, de az árát megéri...persze nem sokkal többet, mert akkor HERZ-es színkifutottat is vehetek :)

Mosogatógépes trükköt próbáltad? Nekem két üveglapom bánta, annyira apad utána, hogy az egyiket eltörtem, a másik meg az alapréteggel együtt szemcséket szakított ki az üveg felületéből amikor megpróbáltam levakarni :)

Erre meg jó az víz-alkohol keverék olyan 30-40 fokos asztalra fújva...bár én sima ablakmosóval próbáltam, az is ilyesmi összetétel és utána egyből le is tudom törölni tisztára.

3vv2btrhv

3vv2btrhv

keri

Nosza mi az akadálya? Neked ez nem lehet probléma.
Elég jól kiforrott már a hobbi 3d printerek építése.

Megjegyzem nincs jelentősége a sebességnek.
PR-nek felesleges trükközni, mivel maga a műanyag összeolvadása és extrudálása ami korlátozza a sebességet. Azaz ha jó minőségű dolgokat akar gyártani akkor muszáj lesz lassítani.
Nekem 4Nm-es léptetők vannak rajta. Olyan dinamikára képes mechanikusan, amit már maga az Arduinó nem képes kezelni.
Ennek ellenére ez jócskán vissza van véve, mert érdekes dolog nagy sebességgel nyomtatni, meg rekordokat dönteni, de időben mondjuk 8 óra helyett 6 óra lesz a nyomtatási idő, akkor úgy is ott hagyod északára, és ha már otthagyod akkor a minőségibb, lassú nyomtatást fogod választani.

Én szeretem a CoreXY szerkezetet. Nagyon egyszerű és jó helykihasználású, csak ahogy mondod, a vezető görgőket masszívra kell csinálni. Viszont ha egy csapágyat leszorítasz felületre, az nem fog elcsavarodni. Alu profil erősen tart, ha alu zártszelvényt használsz akkor érdemes ellenanyát használni és nem a vékony falba tekerni az M3-as csavart, ami amúgy elég erős a célra.
Feszítő nem kell. A szíjnak van annyi rugalmassága, hogy lehet elég előfeszítést adni coreXY esetén.
Viszont érdemes acélszálas szíjat használni. Jelentősen növeli a merevséget, főleg egy nehéz, fém gép esetén.

Ha sima szíjhajtást választasz, az is jó. Érdemes a MakerBot konstrukciót másolni. Okos, helytakarékos és szintén egyszerű. van hátul egy összekötő tengely (az az egyetlen komplikáció) amit egy primer szíjjal hajt és még 1-1 szíjjal mozgatja a híd két oldalát.
Y motor a híd végére van felszerelve.
A fej konstrukciót is érdemes másolni.
Bowdenes megoldás már kiment a divatból, pont azért mert bár tömeget lehet spórolni, minőségi nyomtatásnál nincs nagy jelentősége, ellenben a precízebb száladagolásnak nagy a jelentősége a minőségben. Persze a gyári konstrukciókban csinálnak mikroszervós, áttételes nagyon könnyű direkt fejeket, de házi viszonylatban sima NEMA17-es motor direkt hajtással. Akár kettőt is felrakhatsz, jól működik még ezzel a tömeggel is.

A recés kereket viszont ha van esztergád, meg M2 vagy M3-as menetfúród, akkor magad csinálj. Sok szívástól megkímél.
Sima sárgaréz rúdból indulok ki. Kifúrom a léptető motor tengelyéhez illesztve, leszedem kb. 10,5-11mm-re, de ha vékony a tengelyed akkor ez alá is mehetsz nyugodtan, csak nem tudom kisebb átmérővel hogyan kapaszkodik a szálba, szerintem jól, és a felbontásodat is javítja.
Aztán a fúrószár végére felhúzom ezt a gyűrűt, befogom egy állítható magasságú késtartóba, a tokmányba befogom a menetfúrót, és alulról elkezdem nekinyomni a rézgyűrűt.
Nagyon óvatosan, mert a fúró nem szereti az oldalirányú terhelést, hagyok neki időt minden előtolás után hogy kimarja az anyagot és megszűnjön a feszítés.
A menetfúró körbeforgatja a rézgyűrűt a fúrószár végén (kell ütköző  hogy ne tolja odébb a tengelyen) és közben egy szép szabályos csigakereket mar bele, metrikus csavar profillal.
kb fél mm mélyen érdemes bemarni.
Tapasztaltom alapján az M2-es fúróval lehet olyat csinálni, ami szinte teljesen körbefogja a szálat, így nagyon erősen megfogja, de az M3-assal készült recés kerekekre sem volt még panaszom.
Ez a menetprofil nekem még egy sem kopott el, eltömődésre sem hajlamos, és még a legelső ilyenem sem kopott el, pedig azon még direkt úgy csináltam, hogy két sávot is csináltam, hogy ha elkopik majd megfordítom, de nem volt erre szükség.

keri

Amúgy meg ha kell valamit nyomtatni hozzá, pesti vagy te is, kinyomtatom neked és eljössz érte, legalább gyakorlatban is tudok neked mutatni dolgokat.

pagabee

2db MK8-as extruder 2 x 0,45 = 0,9kg
MK8

vjanos

Köszi.
A fő akadály a meglevő nagyszámú nyitott projekt, és az ezekre jutó relatíve kevés idő.

Volt ugye nekem is coreXY-m de még a sima fekete GT2-vel, az két hónapon keresztül folyamatosan nyúlt, aztán megállt.

Ez a Makerbot nekem sosem tetszett, hogy a forgó tengelyen még csúszik is egy másik. Akkor már inkább sima XY.

Recés kereket még nem csináltam, de érdekes, hogy a réz ilyen jól bírja. Kínai MK7-es (rozsdamentes?) acél kereket már cseréltem azért, mert teljesen kiment az éle.

Nyomtatott mechanikai alkatrésszel már nem csinálnék gépet, adott minden a fémből gyártáshoz.
Építettem egyébként mostanában is egy 500x500x500-as gépet, de nem saját részre...

vjanos

Ilyen van talán a Geeetech i3 Pro-n is, nem tetszik.
Olyant raktam össze, de elég sokat szívott a gazdája azzal, hogy visszamelegszik az egész, és elakad a PLA.

keri

Ezzel én is így vagyok, ötlet sok, idő kevés.
De a makerbot az sima xy mechanika, nem a kereszt tengelyes. Az szerintem is tulkomplikalt.

pagabee

Én összekombináltam egy E3d V6-os bowden extrúderrel. Hűtőborda felfúr M6-os menetre, MK8-as throat felülről beleteker, alulról 4,1mm-es trough hole throat, az egész teflon csővel végigfőzve. Így a 40mm-es venti elhagyható, ami által az extrúder fogaskere könnyen hozzáférhető és tisztítható, valamint a filament befűzése is könnyebb.

szf

Egy képet tennél fel róla légyszíves-

wt8g4i4

Én most vettem belőle pár színt, hogy legyen teszt anyag bőven :D meg össze is tudjam hasonlítani az egyes színeket hogy van e közte különbség .
Eddig én is pozitív tapasztalatokat hallottam a Devil anyagokról

rf63unrk7

Ez egy érdekes ötlet (3D nyomtatott kerék autóra, akár magán az autón tudod átnyomtatni az útfelülethez szükséges futófelület mintázatot (terep, város, agyarország):

Nyomtatott kerék