Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

KBalázs

Tök jók ezek a lekerekített alakzatok, mintha gyurmából lennének mintázva, majd azt digitalizáltad volna :)

keri

Hát igen. Jól néz ki.
Ha van egy béna terved, telipakolod lekerekítéssel, és máris profinak tűnik [#idiota]

De amúgy az ívelt felületek a külső héj merevségének is jót tesznek. Elvileg kitöltés sem nagyon kéne bele akkor is elég erős lenne, csak úgy nehezebb nyomtatni.
Megjegyzem ezek az egymást befolyásoló lekerekítések, durván leizzasztották a gépemet :)

sastas

Curanál a megfelelő port van kiválasztva? Com 1, Com 4, stb. Próbáld meg a másikkal. Néha, le kell húzni és visszadugni a printert, nekem is vicceskedik néha.

3vv2btrhv

De mivel rajzoltad ?

keri

AutoDesk Inventorral. De lehet érdemesebb a Fusion360-al kezdeni, az egyszerűbbnek tűnik és állítólag a lényeget ugyan úgy tudja a mellet hogy ingyenes.

wt8g4i4

jah teli pakolod lekerekítésekkel , persze ha a gép az összefűzések alatt nem fagy le ,mert nem tudta megemészteni a sok lekerekítést :D

vjanos

Baleset a 3D nyomtatós Facebook csoportból...

"Elindítottam egy ABS próbanyomtatást a frissen épített kis dobozban.
Amint lement az első pár réteg ott is hagytam a gépet dolgozni.
Kb egy óra múlva mikor hazaértem a képeken lévő látvány fogadott.
A temperált kamrában a benti megnövekedett hőmérséklettől meglágyúlhattak a gép PLA alkatrészei aztán szépen széttépte magát a gép.
Gyakorlatilag nincs olyan műanyag alkatrésze ami ne sérült vagy deformálódott volna."

Na ezért sem vagyok a nyomtatott alkatrészek barátja...

s7manbs8

Nem üzemeltetésszerű használat, nem csoda ...

keri

Igazából direkt erre építettem a PC-met.
i7, 16GByte RAM, SSD. Volt amikor megtelt a 16Giga :)
bár az nem a lekerekítésektől, hanem mondjuk egy ilyennek a véges elem analízisétől.

keri

Temperált kamrába nem is való PLA, mert 40 fokon már elkezd lágyulni. Szoba hőmérsékleten nagyon jó anyag.
Vannak magas hőmérsékletet tűrő műanyagok, ha ilyen igénye van valakinek, bár fűtött kamrába én is inkább csak fémet raknék, vagy nem hőre lágyuló műanyagot ha muszáj.

s7manbs8

Vagy a műanyag alkatrészeket hűteni körbevenni valamivel ...:)

sastas

Sziasztok!
Egy formátummágust keresek. Van STL vagy blender fileom, és egy cad programba szeretném importálni. Egy darabról lenne szó, valaki meg tudja nekem csinálni, vagy ha nem, akkor melyik programot használjam, hogy jólegyen?

B.Zoltán

Nyomtatgatok ABS-ből, meg is vagyok elégedve, nem nagyon tudom szétszedni a rétegeket, és a falat is sikerült beállítani úgy, hogy nem lehet szétszedni mint a hagymát, de két gondom van:

Ha egy 10-15% kitöltésű nagyobb területet be kell neki fedni, a hűtés sajnos elengedhetetlen, mert különben elszakadoznak a szálak, és nem árt, ha többlet anyag is megy rá. Viszont a hűtés lehűti magát a nyomtatást is.

Fontos  lenne, hogy 80 fokon maradna a nyomtatandó tárgy. Ez kb 5-10 mm nyomtatási vastagságig meg is szokott maradni, utána már kezd hűlni, és nem biztos hogy jól tapadnak a rétegek egymáshoz. Magyarul, szeretném, ha lehetne a hűtést használni. Eddig nem használtam, csak ilyen esetekre kapcsoltam be, míg befed egy ilyen területet.
Arra gondoltam, hogy meg kéne próbálni 80 fokos meleg levegővel hűteni, akkor talán lehűlne a 240 fokos szál 80 fokra, ami már nem képlékeny. És a nyomtatandó tárgyat se engedné annyira kihűlni, amikor már a nyomtatás egyre magasabb.

Jó lenne, ha ezzel el lehetne kerülni azt, hogy az ember a nyomtatót beburkolja.
 Én is ettől tartok nagyon, hogy megolvadnak a PLA alkatrészek. Bár ki lehet nyomtatni ABS-ből is a dolgokat, de még a motorok is ott vannak, viszont ha ezzel a helyi fűtéssel ha ki lehetne ezt védeni, az jó lenne.
Egy próbát megér, mindenképpen ki szeretném próbálni, hogy a ventilátor terelő csövébe egy fűtő betétet teszek, amit úgy szabályzok, hogy 80 fokos levegőt fújjon ki.

Mi a véleményetek erről a megoldásról?
Bizonyos esetekben a hűtés kellene. Viszont ha bezárom a nyomtatót, akkor is közel 80 fokos levegőt fog ráfújni a nyomtatásra a ventilátor.

wt8g4i4

Ez a teszt engem is érdekelne csak a nyomtató nem áll még munka kész állapotban.[#nemtudom]

Pár hete hónapja youtubon láttam olyat, hogy (ha jól értettem ) egy hajszárító bele lett kiszedve és az lett szabályozva és onnan elvíve a meleg levegő pár csövön keresztül a tárgyra . Emlékeim szerint ABS PET-G-t nyomtatott nyitott nyomtatóval.

Megpróbálom előkeresni majd a videót.

a3btwzuk0

Pár napja megjött ebay-ről a műanyag asztal (PEI sheet helyett rendeltem kipróbálni, mert olcsó volt. Én épp 1442.56 forintért vettem) eddig egy PETG és egy ABS (fej: 250C, 245C; asztal: 95C, 90C) békát nyomtattam 0.3mm-el gyors tempóval.

Tökéletesen tapadt mind a PETG mind az ABS, nem pöndörödött fel, jó lett a nyomtatás is. ABS-t egyáltalán nem hűtöttem, PETG-t egy kicsit. Mind a kettő szilárd, nem tudom széttépni a rétegeket, szóval ez is jó. :)

Ami viszont érdekes és ezt a PEI sheetnél is megfigyeltem, hogy hajlamos nyoma maradni a sheeten amire nyomtatok. Tapasztalatok? Túl melegre rakom az asztalt? Vagy a fejet? Vagy ez így normális?

Ez az a cucc (leszámítva, hogy rá szitázva nincs semmi):
http://www.ebay.com/itm/291976726353?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT