Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

Devecz Miklós

Eddig nekem kb. 30-40 Mega2560 ment át a kezem alatt. ebből egy posszant el az elején, mert ráeresztettem a 24V-ot.
Kb. 10-15 azért ment tönkre, mert a nagy káoszban zárlatot okoztam, de a program feltöltése még nem okozott problémát.
Én is kinait használok, mert a többi márka egy kicsit drága mulatság lett volna.

9e46bv6s

Biztos, hogy a számítógépemmel is van valami gond, de egyelőre azt nem tudom lecserélni. Egyszerűbb, ha veszek egy olyan vezérlést, ami SD kártyával is konfigurálható, és jó messze kerül a számítógépemtől. Egy kicsit bele is fáradtam már a folyamatos szívásba, a Marlin stabil változatával már majdnem minden tökéletes volt, csak elsőre nem kapcsoltam be az EEPROM kezelést, és kicsit állítgatni kellett volna a step/mm értékeket, aztán másodjára már nem sikerült megírni az arduinot. Aztán legközelebb meg vettem egy másik megát, az tudtam írni, csak melegszik benne a 2560, mint az állat. Harmadik esetben, meg az új Marlin RC firmware tréfált meg, mint itt az egyik kollégát, hogy invertálni kellett volna a végálláskapcsolókat, na azt se sikerült megcsinálni, mert ott is elveszett a kommunikáció a másodszori íráskor...

szf

USB probléma.
Hasonló cipőben jártam én is a télen. Sorra döglöttek meg az Arduinos eszközeim (kb30db) , később minden eszköz megadta magát amit rádugtam az usb-re.
Magát az USB portra tettem egy szkópot és meglepődve tapasztaltam, hogy gondolt egyet véletlenszerűen  és a Data vonalakat megszórta 50-70V-os impulzusokkal. Az eszközök USB-s chipje romlottak el, később az eszközöket ISP-ről tudtam programozni.

Laptop szervizbe és a hitetlen szervizes maga kárán tanulván, garanciába cserélte az alaplapot kb 2 hét alatt. Utána ez a probléma megszűnt.

s7manbs8

Ezeknek nemigen az arduino maga a baja, hanem kap valami nagyot, amit nem kéne az összeköttetés hálózatodból, az a gyanús inkább. Ilyen erővel másfélét is ki fog nyírni, ha ez az oka.

9e46bv6s

Csak az az érdekes, hogy az Atmega 328-akat simán tudom írni, illetve ami érdekességet még észrevettem, hogy mikor Atmel Studioval az ISP pineken keresztül csatlakozom az Atmega2560-hoz, akkor a Target Voltage érték 0,8 és 1 volt körüli feszültségre áll be, és jelzi a program, hogy ez kívül van a tűrésen. Ez az összes mega panelre jellemző, ami nálam van/volt.

Esetleg valaki az MKS SBASE-el kapcsolatos kérdésemre nem tud válaszolni, mert az arduinot már jól kiveséztük, talán többet is írtunk róla, mint amennyit ért a dolog.

9e46bv6s

Még annyit a kérdésemre, hogy a léptetőmotorok valamilyen nyomtatóból vannak kiszedve, ezt kellene meghajtani a DRV8825-nek, 24 voltos táppal, viszonylag alacsony áramerősséggel.

itt vannak azok az adatok, amiket találtam róla a neten:

Series: 17PM
Type: Standart
Coil Type: Hybrid
Voltage Rating: 24VDC
Rated Current: 1.5A
Holding Torque: 59.7 oz/in (422Nm) Unipolar, 69.7 oz/in (490Nm) bipolar
Steps per Revolution: 200
Step Angle: 1.8°
Diameter - Body: Square 1.65" (42.00mm)
Lenght - Body: 1.748" (44.40mm)
Diameter - Shaft: 0.196" (5.00mm)
Length - Shaft: 0.915" (23.25mm)

Az biztos, hogy elég jó erőben vannak, minimális áramerősség mellett se tudom kézzel lefogni a tengelyét.

Szóval bírja vajon az MKS SBASE panelre forrasztott DRV8825 ezeket vezérelni hiba nélkül? A jelenlegi vezérlőben is DRV ic-k vannak, csak ott a fast decay mód forrasztással engedélyezve van, mert ezt olvastam a reprap.org-on, hogy 24 volt és alacsony amperszám esetén ezt meg kell tenni, csak az új panelen már nem szívesen forrasztgatnék, ha nem muszáj.

vjanos

Szerintem menni fog vele...
Ha nem vagy vele elégedett, lehet egyszerűbb a motorokat kicserélni.

Illetve a smoothieboardon ki vannak vezetve a step/dir jelek, arra ré tudsz kötni esetleg külső, átforrasztott DRV-ket, vagy egyebet.

9e46bv6s

Köszönöm az infót! Erre nem is gondoltam!

keri

Nem rossz. Vajon milyen gyors színátmenetre képes?
Szívárvány helyett nyomtathattak volna vele egy fotót mondjuk, az meggyőzőbb lenne :)

vjanos

20mm extrudálással tud két tiszta szin közt váltani

rf63unrk7

Egy léptetőmotornak forgás közben jóval kisebb a nyomatéka.
Minél gyorsabban forog, annál kisebb. Álló üzemben általában nehéz elforgatni őket.

Nálam a Z motorok álló üzemben nem kapnak áramot sem, mert felesleges, egész értékre jön ki a step/mm, és nem tud elfordulni sem a mechanika, akkora az áttétel ott (sajnos menetes szár).

000000000

Azért van az a léptető motor kategória, amit egységugrás tesztekkel a gyártó addig fejlesztett, amíg bizony jól feltolta a start-stop freki adatát, így aztán 2000-2500 rpm-ig is tartja az alapnyomatékának a 80-90 %-át.
Erősen J függő is a dolog, a kis méretű motorok dinamikusabbak. Ha pedig a motor hajtásmechanika illesztésére (megfelelő áttételezés) is odafigyelünk, akkor nem lesz gond a stepper motorokkal se.

svejk

Tudsz egy gyártó/típusorozatot írni?
Néha jól jönne egy-egy ilyen motor, hátha utamba akad valami bontott.
Újban biztos nem tudnám kifizetni.