Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

sastas

Az UV fénytartományt, nem egyszerűbb a kijelző LED-jeit lecserélni UV tartományúra? És akkor a fresnel fóliákkra is üzemszerű szögben esik be a fény, szóval rendesen terít, sokat nem is kell vele mókolni.

ih7fm6t23

Biztos végiggondolták, hogy miért jobb így, de megmondom az őszintét, nem tudom. Amit el tudok mondjuk képzelni, hogy kicsi volna a teljesítménye egy ilyen háttérvilágításos megoldásnak. Ennél a nyomtatónál pl. 30W-os UV LED-ek világítják alulról. De passz.

2vkx6unz

Szerintem van több buktató is. Az LCD gyártók a minél nagyobb láthatósági szögtartományra gyúrnak. Itt meg lehetőleg párhuzamosan (az LCD-re merőleges) fény kell mert különben ugyanaz a hiba lesz mint NYÁK levilágításnál.

Az már csak hab a tortán, hogy az LCD üvege csökkenti az UV tartalmat.
Ezért használnak inkább DLP-t Ott leveszik az UV szűrőt a lámáról, kikötik vag kivaszik a színszűrőt, a tükrök meg visszaverik az majdnem az összes fényt "csak" az optika okoz veszteségeket.

keri

NYÁK levilágítónál is ezzel riogattak, hogy spéci kvarcüveg kell, nekem mégis hibátlanul működik sima üveggel.

Biztos lassabb, de ennyi pénzért tudok várni :)
De lehet hogy erősebb LED-el kompenzálták ezt is, a LED olcsóbb mint a spéci megoldások.

Engem inkább aggasztana az, hogy az LCD hogy bírja az UV-t?

keri

Most nézem a Form1-es nyomtatóban nem is DLP van hanem sima galvó. Ezt emg tudjuk mi is csinálni [#vigyor]
Egyik első léptető motoros szórakozásom volt, hogy két tükörrel és léptető motorral csináltam lézer show-t. oké az nem volt túl gyors, de egy könnyű tükörrel, meg lengőtekerccsel neodímium mágnessel, két vékony acélszál közé kifeszítve, mágneses fékezéssel, elég jól fel lehetne turbózni. Ki kéne próbálni, van is itthon minden ehhez.

8k8nsge64

Erre mondják, ha valamit meg akarsz csinálni, akkor látod a lehetőségeket, ha nem akarod megcsinálni, látod az akadályokat!

3vv2btrhv

De amit ír az úgy van !!

zozo

Mivel lehet g-codot generálni, amibe biztosan nem köt bele a marlin?
Hirtelen akartam egy pycam-es kódot megetetni, de kiköpte :)

keri

Nem árt látni az akadályokat is, hogy ki tudd kerülni.

vjanos

Egy ismerősöm máris rá van gerjedve.

Van is kérdése:
- alapanyagból más gyártók is mehetnek bele? Pl a formlabs-os?
- olyasmit olvasott, hogy a beállított XY felbontástól függ a maximális nyomtatható méret, igaz ez?

a3btwzuk0

te kb a peachy printerről beszélsz, annak az összes doksia kint van a neten ameddig eljutottak vele, de végül állítolag az egyik "befektető" lenyúlta a projekt pénzét (kickstarteren futott, két évig vártam, hogy végre rendelhető legyen 100$ lett volna.

https://github.com/PeachyPrinter/peachyprintertools

vjanos

Vannak kétségeim... azzal a vacak kínai dc motorral fémet kapirgálni...

De hogyhogy nem ég be jobban a varrat az asztalba?
Új dimenzió nyílik az első réteges tapadási problémákkal kapcsolatban :D

ih7fm6t23

Igen, elvileg ha jó az UV tartomány (kb. 405nm), akkor igen. Bár nem mindegyik tökéletes, ennek nincs nyomtatás közben mozgó műgyanta tálcája, ezért egyes típusú színpigmentek gondot tudnak okozni, bár ezt csak mástól olvastam.

Nem, nem igaz. Az X/Y felbontás nagyjából fix, kb. 50 mikron (az LCD kijelző méretéből és felbontásából adódik).

Holnap mutatok szívesen elkészült tárgyakat amúgy, ha benn leszel.

000000000

Azt tudom mondani, van tapasztalatom a 3dnyomtatoshoppe tól vásárlásban. Vásároltam tőlük 3D nyomtatót régebben.
Teljesen korrekt adásvétel volt, korrekt kiszolgálással. Pedig, eléggé idegesítő lehettem a hozzá nem értő kérdéseimmel, kéréseimmel. Mivel előtte nem volt dolgom ilyen szerkezettel, mindent tudni akartam 5 perc alatt. Ezért az 5 percből lett vagy 3 óra, amikor távoztam új szerzeményemmel.
Persze, mondanom se kell, a neheze ezután jött nekem és az eladó számára is. Amikor itthon pár nap múlva elővettem a gépet, kiderült több az amit elfelejtettem, mint amit megjegyeztem.
Hosszú levelek az eladónak és telefon.
Annyi segítséget kaptam, amennyire szükségem volt. Vagy azt is kijelenthetem, attól is sokkal többet. Pár hét múlva már szinte profi 3D nyomtatós voltam. Utólag is úgy kaptam a segítséget, mintha épp arról akarna meggyőzni, vegyem meg a gépet. Pedig már rég megvettem.
Ami mindezt tetézi, akkoriba még alig, alig volt infó fellelhető erről. Itt a fórumon is csak kapargatva volt a felszín. Ettől még nagyobb értéke volt a segítségnek.
Ezt biztosan nem kapni meg csak nagyon kevés helyen. Az biztos, én csak így szeretnék vásárolni mindent, ha lehetne.