Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

adamant

Tiszteletem mindenkinek!

Esetleg valakivel tudnék beszélni telefonon 3D nyomtatás ügyeben?

Üdv Adamant

a3btwzuk0

Már egyszer kérdeztem, de nem nagyon reagált senki :) teszek egy utolsó próbát. :)

Milyen beállítás kell ahhoz, hogy szép tükör fényes felületet nyomtassak az üveggel érintkező részen? Mi a trükk?

Régen sikerült tökéletes felületet csinálni, csak akkor minden más rossz volt. :)

Most az üveggel érintkező rész nagyrészt fényes, de látszanak benne azok a csíkok ahol az anyagot széle van.

Melegebb heatbed kell? Vékony vagy vastag első réteg? Melegebbre rakni a fejet, hogy jobban össze olvadjon?

köszi
 HyGy

keri

Szerintem senkinek nincs tuti receptje azért nem írtak.
Én is mindig kísérletezek ezzel, de nem tudom hogy csináltam.

ykt6caawj

Esetleg egy fotó a jelenségről?

xmkwac9

Én az első rétegbe adagolt anyag mennyiségét növelném. 200%-ot szoktak javasolni. Nálad mennyi a beállítás?

a3btwzuk0

Szia,

Csináltam gyors 2 képet 2 régebbi nyomtatásról. Az oldala azóta szebb. De az üveggel érintkező rész kb. ugyan ez.

köszi,
HyGy

a3btwzuk0

ykt6caawj

Kiindulásként néhány ökölszabály, amit érdemes betartani:

1. Fúvóka mérete, d legyen 0.25 és 0.5 mm között.
A kisebb fúvókák esetén a gyakoribb dugulások mellett gondot okozhat, hogy erősebben kihozza a mechanika és a száltovábbítás esetleges hibáit.
A nagyobb fúvóka esetén előfordulhat, hogy a hotend vagy az extrúder nem győzi a szükséges anyagmennyiséget megolvasztani, vagy a szükséges nyomást biztosítani. A 0.35-0.4 mm-es tartomány egy jó kompromisszum.

2. A rétegvastagság legyen 0.25 x d - 0.8 x d tartományban.
Vagyis egy d = 0.4mm-es fúvókánál célszerűen 0.1 - 0.32 mm között.

3. A vonalszélesség legyen 1.2 x d - 2.0 x d tartományban. A fúvóka ármérőjénél vékonyabb vonal nyomtatása nyilván nem lehetséges, a túl széles vonalnál pedig a szélek tapadása, illetve a kontúrok egyenessége bizonytalan lehet.

4. Az asztal szintezés rendkívül fontos. Ha egyszer sikerült egy működő módszert találni, lehetőleg ragaszkodjunk ahhoz.

Ahogy én csinálom:
- Megfelelő világítás mellett, még hideg állapotban ellenőrzöm az üveg tisztaságát, és épségét, és szükség estén cserélem, letakarítom stb. (Ne próbáld róla lefújni a port mert a nyálcseppek rontják a tapadást!)
- Az első nyomtatás előtt legalább 15-20 perccel, a használni kívánt hőmérsékletet beállítom, és hagyom a nyomtatót "bemelegedni".
- Nyomok egy "home"-ot a gépnek.
- A z-t +0.1mm-re állítom. Ez fontos, mert ez a 0.1mm a kezdő réteg vastagságához (nálam többnyire 0.25-0.3mm) képest nem elhanyagolható.
- Az általam kifejlesztett "precíziós mérőeszközzel" ellenőrzöm a az asztal több pontján a fej és az üveglap távolságát. Az eltéréseket az asztal állítócsavarjaival korrigálom. A "precíziós mérőeszköz" úgy készült, hogy egy bambusz evőpálcika behasított végébe beragasztottam egy 4x1cm-es méretű, alumínium sörös-doboz oldalából kivágott, 0.1mm vastag lemezcsíkot.

5. Kiindulásként célszerű konzervatív sebesség beállításokat használni.
Ami nálam bevált:    kezdő réteg: 15-20-25mm/sec; kontúr:40-45mm/sec; külső kontúrok: 35-40mm/sec; kitöltés: 50-55mm/sec; tömör kitöltés: 35-45mm/sec. A sebességi világcsúcsok hajszolása nem javít a nyomat minőségén.

6. A nyomtatási hőmérsékletet lehetőség szerint addig kell csökkenteni amíg a nyomat szilárdsága (réteg szétválás) illetve az asztal és a nyomat közötti tapadás nem kezd el jelentősen csökkenni. A túl meleg anyag általában "csúnyább" nyomatot eredményez. (PLA-nál a 3.- 4. rétegtől bekapcsolt tárgy-hűtés csodákra képes.). Az első rétegnél, a tapadás javítására, szükség esetén 5-10 fokkal emelhető a nyomtatási hőmérséklet.(Nálam PLA-nál kezdő réteg 200-205°C; többi réteg: 190-195°C; 4. rétegtől állandó hűtés)

7. Az asztal hőmérsékletét a nyomtatandó anyaghoz, illetve asztal anyagához kell választani. Itt is célszerű addig csökkenteni a hőmérsékletet, amíg a tapadás szempontjából még elfogadható. Nálam PLA-nál, csupasz üvegre bevált a -kezdőréteg: 70°C; többi réteg: 50°C - beállítás.

A fényképek alapján úgy tűnik, hogy vagy túl távol van a fej az üvegtől, vagy egy kicsit kevés az anyag.

xmas75

Ezt de szépen leírtad! Grat![#taps]

vjanos

Megoldódott, az adott tengely DRV vezérlője patkolt el...

vjanos

Háznyomtató

Kicsit marketing szagú a videó, de a gép érdekes, lenne is otthon hozzá szinte minden... :D

3vv2btrhv

Szép sima felületek , na arra kíváncsi lennék menyi időt fordítottak rá .

b4nm7gjvr

Sima felületet nem nehéz elérni, belül gipszkartonnal, kívül meg nikecell szigeteléssel, mondjuk normális hőszigetelő kívül, már nem 1 nap! Ha csak gyorsan valami gyorsan kötő epoxival le glettelték a reklám kedvéért, de szerintem arra a hőszigetelő réteg, kívül nélkülözhetetlen...

RJancsi

svager

Sajnos ezekből a sikersztorikból,valahogy mindig kimaradnak az alapozás vagy éppen a födém elkészítésének munkafázisai.
Még sosem említették,pl. az egyéb befejező munkálatok,időigényét sem.
Lehet nem véletlenül...[#hehe]