Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

rf63unrk7

Eddig hanyagoltam a Curát, de nemrég volt egy nyomtatásom, amivel nem bírt a sliccer (az alátámasztással volt gond, mert nyomtatás közben eldőlt, illetve ha sikerült mégis kinyomtatni, nem akart leválni, inkább maga a darab tört).
Két nap kínlódás után elővettem a curát, és elsőre bíztató volt, másodjára sikerült is...
(molekulát kelett nyomtatni, szinte minden a levegőben típus)

ykt6caawj

Az attól függ...

- Alapvetően a tükrös felület igénye, és a talpasodás elkerülése két egymásnak ellentmondó követelmény. Ahhoz, hogy a kezdőréteg tökéletesen tükrös legyen mindig kell egy kis plusz anyag, ami talpasodást okoz. A talpasodás másik oka, hogy az első réteg(ek) még képlékeny(ek) amikor a következők nyomtatása történik. Ugyanakkor a jelenség elviselhető mértékűre csökkenthető néhány trükkel.
- Nyomtatási hőmérséklet csökkentése amíg lehet...
- A második rétegtől az asztal hőmérséklet csökkentése. Ha már egyszer az anyag odaragadt az asztalhoz, a tapadás fenntartásához elég az alacsonyabb hőfok is. Nálam PLA-üveg kombinációnál a 70/50°C bevált.
- PLA-nál segít az intenzív tárgyhűtés használata a 3-4. rétegtől.
- Ha én tervezem a tárgyat, és nem felejtem el, akkor az alsó kontúrt 0.8-1mm-es rádiusszal le szoktam kerekíteni persze megfelel az 1x1mm-es letörés is. Ez elég jól elfedi a nyomat talpát.
- Ha mindez nem elég akkor marad a vakargatás reszelgetés csiszolgatás.

Egyébként az üveg nálam is fogyóeszköz. Eltörni még ugyan egyet sem sikerült, de van már vagy egy tucat üveglapom, amit azért nem használok mert vagy elvetemedett, vagy vagy a felületéből kitépett a PLA egy (esetleg több) kagylós darabot.
Az a gyanúm, hogy a probléma (mármint a felületi erózió) legfőbb oka az ecetes zsírtalanításnak a felfűtött üvegen való ismételt alkalmazása. (A makacsabb szutykok általában melegen könnyebben lejönnek, mint hidegen.) Persze valószínűleg a nyomtatás közbeni hősokk is előbb-utóbb tönkreteszi a felületet.

Úgy tudom, hogy talán keri kolléga valami IKEA-s tükörcsempére szokott nyomtatni, lehet, hogy az jobban bírja, mint a sima 3mm-es ablaküveg.

rf63unrk7

Ha hozzám feljönne a Sarka, én is kipróbálnám! [#wink]

ykt6caawj

rf63unrk7

Van aki forrón szereti!

sastas

Szerintem ha a padlót tekintjük 0 foknak, azzal párhuzamosan, tehát 0 fokon, de ez szerintem ízlés kérdése.

a3btwzuk0

én is ecettel nyomom. :) keri utoljára használta az ikeás tükröt, de tudtommal nem bírja tovább mint a sima 3-as üveg, csak egyszerűen ezt volt egyszerűbb vennie akkor.

a 3-as üveg ilyen 20x20-as méretben eléggé olcsó, nekem is tépett már ki belőle darabot a PLA mikor szedtem le az anyagot. (Ez főként akkor történt ha nem volt jó a kezdő szint és az első 0.1-es rétegnél nem 0.1 volt hanem 0 :) a kezdő réteg, ettől annyira oda tapad, hogy nagyon nagy küzdelem árán lehet csak levenni.

A rádiusz nagyon jó ötlet!!!

Nekem 55C-on már nagyon megtapad a PLA. Ha le akarom venni, akkor meg kell várni még lehül olyan 23C körülre, 30C körül már kezdődik valami, ott el lehet kezdeni feszegetni (de nem érdemes).

ykt6caawj

Ezek szerint Te Slic3r-el dolgozol?

Akkor talán tudsz nekem segíteni...

Én az 1.2.9 verziót használom Windows alatt, és az a problémám vele, hogy időnként teljesen váratlanul feldobja a pacskert. A jelenség Win7, és az azóta eltakarított Win10 alatt is ugyanúgy előfordult, mind a 32 bites, mind a 64 bites változattal. Egyébként a gép egy HP Pavilion G6-os laptop 8GB rammal, gyári windows-al. Más programoknál gyakorlatilag semmilyen probléma nincs a géppel.
Kérdésem az lenne, hogy Nálad volt-e hasonló gond a programmal, és találtál-e rá megoldást?

a3btwzuk0

rf63unrk7

Szintén ecet.

Én is rádiuszt tervezek alulra ha tehetem, sajnos a szeletelőkben nem láttam hasonló opciót, ami ezt megoldaná, így marad a kézimunka.

Üveget én régi A3-as fénymásolóból hasznosítottam újra, eddig nem kellett cserélni.

75 fok az első réteg, és 70 a többi, de ez nincs hitelesítve, könynen előfordulhat, hogy amit az üveg alján mérek 75-nek az felül 55 és az számít.

Más:

A mostani nyomtatásom előtt fél évig állt a nyomtatóm a pincében, befűzött PLA-val. Felhoztuk (2 emberes 60*60*50 cm), bedugtam, nyomtattam. Nem volt semmi gond vele. A PLA nem "rozsdásodott" be, még szintezni sem kellett. Másik egy éve nyitott dobozos PLA-val is nyomtattam, azzal sem volt probléma.

keri

Ha ez megnyugtat, nálam is csinálja, több gépen, több verzióval is.

keri

Dehogy. Pont, olyan mint az ablaküveg, csak ez volt könnyen hozzáférhető. A helyi üvegesnek már kipakoltam a hulladék tárolóját :)

Elvileg a fém réteg segít eloszlatni a hőt, bár én nem tapasztaltam különbséget. Illetve jól néz ki a tükör, valamint látom a réteg alját hogy tapadt meg.

4-es csomagban van, ebből már a másodikat használom. Előző nem eltört, hanem valamiért nem akar tapadni. Igaz a vízüveges próbálkozásom maradványát nem tudtam tökéletesen eltávolítani, de sokáig tapadt ezzel együtt is, de most mintha lemoshatatlan zsír lenne rajta, pedig próbálkoztam szilikon lemosóval, meg minden oldószerrel amihez hozzáfértem.

Azt gyanítom a hajszálvékony és alig látható karcolódás nem segíti a tisztíthatóságot és így a tapadást.

Ablaküveg amúgy azért is jó mert azt meg lehet fordítani, ha csak felületi a sérülés.

rf63unrk7

Én a Repetier hostba integrált Slic3rt használtam eddig (három szeletelő van beintegrálva, A Slic3r, Cura meg a Skeinforge).

Eddig nem tapasztaltam fagyást. Igaz, nálam a Repetier szeletelés után a gcodot menti a Raspberri PI-re és utána a PC-t le is kapcsolom... így nehéz lenne lefagynia.

A raspi mondjuk már dobta le a láncot, a hőmérséklet szokott nyomtatás közben lenullázódni (pl, ha lányom elindítja a hajszárítót a fürdőben, nyomtatás alatt), erre a gugli azt mondja a Raspi tápegységet cseréljem egy jobbra... (ami szünetmentesen van, zarvédett, és mégis)

Most éjszaka nyomtattam (ezt megelőzendő):

Ezzel csak az volt a baj, hogy majdnem sikerült lenulláznom a gépet, mivel az utolsó parancs a home pozicióba küldés volt (ezt én raktam be külön), amit a sliccer egyenként csinált, azaz elsőre X home, aztán Y home, aztán Z home. A Cura megy egyszerre mozgatta a három tengelyt. Miközben a darab ott volt középen. Egy darabot le is szántot belőle, amíg elértem a főkapcsolót. Aztán persze belenyúltam ebbe a parancssorba, több ilyen nem lesz...

https://drive.google.com/file/d/1y2v7Rf1uCMcwfev-12cyMyq2Xw00j3NjkQ/view?usp=sharing

rf63unrk7

zarvédett -> zavarvédett

keri

Szeletelőkben pedig elég lenne, hogy a külső kontúr vonalat kevesebb anyaggal nyomja, vagy ha kicsit bonyolítani akarják akkor legyen egy beállítható offszet az alaprétegnél a külső héjra.