Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

balika

Sziasztok
Elgondolkodtam még egy nyomtató vásárlásán/építésén.
Kérdésem,mit ajánlanátok? Ami fontos,hogy a nyomtatási alapterület minél nagyobb legyen. A minimum a 300*300mm,de inkább nagyobb.
Z magassága elég lenne a 150/vagy 200mm

vjanos

Nem kapsz értelmes áron ekkorát... marad az épités vagy épittetés.

kaqkk007

Mi az hogy demagóg pánik ? Nem én akarok szigeteletlen ellenálláslábakra rákötni 230v ot , mint írtam ha kézzel nem érinthető helyre teszi akkor jó lehet , az hogy egy drótot beledughat már tényleg az ő felelőssége ...

keri

Akkor beszélj a 3D nyomtatóról [#integet2]
Fűtött asztal érintés védelméről van szó folyamatosan. [#vigyor]

keri

Ebben egyetértünk.
Érintést meg kell akadályozni.
De eredetileg is ez volt a terve, már csak a hőszigetelés miatt is.
A másik oldalon az alu lapot meg védőföldre kell kötni, ha nincs elszigetelve az érintéstől.

Ahol ezek nem elegendőek, valami oknál fogva hozzáférhető a delejes rész, pl. kísérletezéseknél, szerelés közben bele kell nyúlni, oda érdemes leválasztó trafó.

De pl. van egy ipari vizes csiszoló gépem, amihez trafót használok, de ez meg eleve 48V-ról megy, mert egyszerűbb volt így biztonságossá tenni mint vízmentesíteni.

keri

A demagógiát meg arra értettem amikor a családom biztonságát emlegetted [#love11]

keri

Ami én láttam ott csőhegesztésre használták vegyipari gépnél, mivel tökéletes sima lett a varrat.
Ide nem tűnik praktikusnak. Működni működik, de egy forrasztó páka lapos hegyével jobbat csinálok.

balika

köszönöm,ha építés. Tudnál ajánlani?

sastas

Ő maga, vagy Devecz Miklós. Nem tudom ki foglalkozik még a fórumon ilyenekkel.

balika

bocsánat,gépre gondoltam,aminek érdemes lenne nekiállni.

rf63unrk7

Nem véletlen, hogy ezek a nyomtatók ilyen pici méretben készülnek. Az ok a műanyag (filament) hőtágulása.
A nyomtatást magas hőmérsékleten végzed jellemzően 200 fok környékén 22 - 70 fokos asztallal. Ahhoz, hogy a következő réteg odatapadjon az előzőhöz, le kell hűljön. Ezért nagy a hődilatáció.
Az anyag deformálódik, ABS-nél ekkora méretben le is válik az asztalról.

Lehet persze trükközni (zárt, szigetelt nyomtató, PLA-val nyomtatsz, széles, magas szoknya nyomtatás, stb), de akkor is vannak határok. A 300 mm még belefér. Nálam kb 400*350*300-as a nyom,tatási terület. ABS-t meg se próbálom rajta.

Másik indok a kis asztalra: a kis asztalt még fűteni sem kötelező, a legtöbb anyag úgy is rátapad (kis tárgy kis dilatáció, ha speciális az asztal anyaga vagy felület, fűtés mellőzhető) a nagynál viszont nem. Ott jelentős energiaköltsége van az asztalfűtésnek, ez nálam gyakran 1:1. Tehát annyi az asztalfűtés költsége, mint a filament költsége (lásd mellékelt képen), de legalábbis számolni kell vele. Hiába nyomttatok pici tárgyat, az egész asztalt fűthetem végig (jellemzően 75 fokon kezdek és 60-70 fokot tartok közben - egy szekcionált asztalnál a normál üveg megrepedne szerintem).

Harmadik hátrány: két emberes a mozgatása, majd elfoglalja a fél irodát (kell alá külön íróasztal, vagy valami).

Szóval érdemesebb (több) kis gépben gondolkodni. A nagy tárgyakat lehet darabokban nyomtatni. Egy nagy printer helyett építs inkább 8 picit. 8-szor gyorsabban végzel is egy nagy tárgy nyomtatással, a selejt is kevesebb. Egy nagy tárgy nyomtatása napokig tarthat, filament megszorul, áramszünet bejöhet, meg ezer másik probléma.

Dakota25

Asztalfűtés:
Érdekes figyelni, hogy mennyire hiányzik az emberek többségéből az új megoldásokra való törekvés. Az új, az eredeti keresése. Szinte mindenki szolgaian másolja a más, "okos" emberek által kitalált jó-rossz dolgokat.
A hobby kategória pedig bőven elbírja a drótozott-foltozott, alig alkalmas dolgokat is. Ezek nélkül semmi igazán jó, eredeti gondolat nem születik. Ha száz használhatatlan, kudarcos próbálkozásból egy újdonság beválik - már megérte.
Jó ideje keresgélek megoldást az asztalfűtés kiirtására. PLA-val már szobahőmérsékletű asztalra nyomtatok. Pár száz forint a költsége. Egyetlen többórás nyomtatás alatt megtérül.
Miért nem próbáljátok meg többen pl. a Devecz Miklós-féle sokfuratos asztalt? Vagy bármi mást, ami eddig senkinek nem jutott eszébe? Miért nem keres több ember más, új megoldásokat? Csak az jó, amit a kínai készen kínál?
Semmivel sem vagyunk hülyébbek másoknál. Miért nem gondolkodunk másolás helyett?
Ebből nem lesz sem gyufa, sem golyóstoll, sem c-vitamin...

keri

Tudod ha addig nem hallnék meg amíg el nem kezdek unatkozni, akkor 300 éves koromban hallnék meg :D
Szóval ha lehet akkor a kevésbé lényeges és érdekes feladatokat meghagyom másnak.
A fűtött asztal is ilyen. Amikor kell a nyomtató, funkcionál így is. Amikor meg nem kell, akkor van jobb dolgom is mint alu lapot furkálni. Persze ez is tervben van, de kb. 126évesen fogok eljutni ehhez a feladathoz [#falbav]

s7manbs8

Az okos ember tud szelektálni is, mi a fontosabb, hatékonyabb. :)

3vv2btrhv