Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

KBalázs

N+1-edik tipp PLA tapadásra: Fehér suliragasztó, néhol PVA ragasztónak, vagy hobby-ragasztónak hívják. Vízben oldódik. Egy 2-300ml-es flakon nagyon sokáig elég.
Egy nagyobb csepp az üveglapra, amit vizes vattapamaccsal eldörgölsz. Ezt felteszed a hotbedre, és megvárod még felfût, szépen meg is szárad, fátyolosra. Ha a szintezés jó, jöhet a nyomtatás (ez a ragasztó nem ad a magassághoz számottevôen, tehát ha elôtte melegen kiszintezted, akkor mehet a nyomtatás). A vizes-vattás dörgölést érdemes minden nap a friss nyomtatás elôtt elvégezni.

Devecz Miklós

Tegyél a fuvóka és az asztal közé egy papirlapot.
A távolságot úgy állítsd be, hogy a lapot enyhén szorulva, még ki tudd húzni közülük.

rf63unrk7

Az két tized mm. Azaz 0.2 mm

Azt ellenőrizni kell, hogy a szeletelő az első lépésben emel-e két tizedet, vagy nem, (mivel azt is feltételezi, hogy már eleve két tizedre állítottad fejet.)

Általában emel (99%). Tehát nullára kell szintezni pl. egy papírlappal, vagy sörösbobozból vágott alulappal.

Az sem mindegy, hogy van-e a Z irányban kotyogás. Ha van (ami nem jó), azt is figyelembe kell venni. Ez is beállítható szoftveresen (akár a firmvare-ben) is egyébként. Ha van kotyogás, lenulláz, emelne mondjuk két tizedet, de a valóságban marad nullán, extdurálás semmi, filament berágódik.

Be lehet állítani olyat is, hogy az első réteg legyen mondjuk 0.4, amivel ezt a problémát közömbösíted. De menet közben is emelhet a nyomtató, akkor marad a firmvare, vagy szeletelős beállítás megoldás.

Nyilván a legjobb, ha a kotyogás zéró.

keri

Nem, elmondom és utána [#hehe]

Ne közvetlenül nyomtass rá.
Kapton, üveglap, vagy csak sima festő maszkoló szalagra is lehet nyomtatni.
Mondjuk én az üveget szeretem mert az általában sík.

Asztal, fej kb. jó, esetleg próbálkozhatsz 205fokos fejjel is, meg 70 fokos asztallal.
Asztal fej távolság 0.1-0.2mm legyen mindenhol, mert ha nem nyomja rá eléggé akkor azért sem tapad.
Illetve az anyagot az első rétegre többet kell nyomni. Cura alatt 110-120, Slicer alatt 200%

a3btwzuk0

Nem tudom mit szenved mindenki azzal az elején, hogy nem akar tapadni az üveghez a PLA, nekem inkább mindig az volt a bajom, hogy alig akart lejönni. :) És volt, hogy nagyobb darabokat kitépett az üvegből.

PLA-nak tapadnia kell minden féle nagy hókuszpókusz nélkül:
- használj 3mm üveg lapot
- zsirtalanítsd le (alkohol, ablak mosó), az első ilyen zsírtalanitás után én sima 20%-os ecettel szoktam áttörölni nyomtatás előtt (de olyan is volt, hogy lusta voltam és nagy újlenyomatok díszítették és úgy sem jött fel.
- és ami a legfontosabb a kezdő rétegvastagságnak jónak kell lennie! Ha az nem jó akkor csinálhatsz akármit, nem fog oda tapadni én először azt nézném meg a helyedben. (Sok helyen javasolják a minden féle módszereket, de igazából egy hézagmérő is egy sima barkácsboltban kb 1000 forint. Szóval én azt vettem.)

a3btwzuk0

Na szóval köszönöm a tanácsokat, :) azóta szépen tudok nyomtatni fényes rétegeket. slic3rben a first layer 230%-ra van rakva. :)

A sarkak letörése talpasodás ellen nagyon bejött!!!! köszönöm a tippeket. Ezen a devildesignes PLA-n minden újlenyomat meglátszik. :) Lehet érdemes lenne másik színnel próbálkoznom. :)

Eső álló dobozt szeretnék egy I2C oled kijelzőnek:

Rajzoltam ezt a csatolt dobozt. Arra gondoltam, hogy a hátlapjára nyomtatok csinálok egy vastagabb sík műanyag lapot, amibe a csavar fej be tud szépen simulni. Össze rakás előtt a két réteg közé pedig nyomok egy kis sziloplasztot majd össze huzatom csavarral. A kijelző elé beteszek valami vékony átlátszó műanyag lapot és azt is beragasztom a kialakított helyre.

Ti hogy hoznátok ki a 4 eres i2c kábelt ebből a dobozból vízálló módon? (Vagy szalag kábel, vagy inkább valami kör keresztmetszetű kábel az elvezetés szempontjából jobb lenne, mivel a mikrovezérlő egy másik dobozban lesz a motor ülése alatt.)
Elsőre arra gondoltam, hogy a gear_case_back peremén csinálok egy kis bevágást, ahol körbe nyomom sziloplasztal és mikor a csavarral rá huzatom a hátlapot akkor azt is leszigeteli.

Valamint ez ugye motoron lesz, PETG elég lehet oda kültéri napon süttetett használatra? (A fekete PLA nem hiszem, hogy elég.)

B.Zoltán

Én is ezt mondanám, hogy a PLA az tapad azzal nincs gond, de most én is szívtam egy PLA színnel.

Eddig jó volt most egyszerűen nem tapadt, a másik gyártmány az simán, sőt még az ABS is tapadt arra az üvegre.
Ecet stb. végül a TESA ragasztó vagy a homok szórt üveggel, amit nitró lakkos acetonnal kezeltem az tapadt, csak így tudtam nyomtatni vele.
Ekkora különbség PLA között nem hittem volna, hogy létezhet.

wt8g4i4

Kapton szalagot mennyire kell pontosan felragasztani az üvegre ? A csíkok szélei között legyen rész vagy átfedés vagy pont egymás mellett ( nem lehetséges , kis kínai nem tud egyenesen vágni ) avagy a pici légbuborékok mennyire zavaróak nyomtatás közben ?

s7manbs8

Nem nagyon számít az, csak ha pont oda esik valami sarok , ahol nagyon fel akarna jönni, ott nem árt ha pont van alatta kapton.

Devecz Miklós

Kapton szalagot nagyon könnyű felvinni az asztalra.

Meg kell vizezni a kaptont (akár csapviz alatt is), majd a felragasztás után plasztik kártyával el kell simítani, a légbuborékokat.
Megvárod, amíg megszárad, és már használhatod is.

ezsolt74

Megelőztél, pont én is ezt akartam írni.[#wink]

Devecz Miklós

Hajlakk használatánál az 5-ös vagy 6-os erősségűt javaslom.

keri

Nem a kínai ollója görbe, hanem a kezed :)
Óvatosan el lehet húzni oldalra és kanyarodni vele, úgy hogy ne gyűrődjön, így egészen egymás mellé lehet rakni, bár egy pici rés nem okoz gondot.

wt8g4i4

elsősorban nem a buborék zavar hanem hogy az elején mellette van  a végén meg 0,5 rés -.- és nem jöttem rá merre húzzam hogy kanyarodjon  :D
az élet nagy problémái :D

Kelepeisz Lajos

Csak egy kis érdekesség:
PTFE