Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

balika

Köszönöm. Craftbot XL-ben is gondolkodom.
300*300-as munkaterületüt sem éri meg építeni? Már az is elöbbre lépés lenne.

bnk9rsx9a

Üdvözöllek titeket!

Ajánlással fordultam hozzátok. :)

A problémám az lenne, hogy van egy 3d nyomtatóm (craftbot) és egyszerűen nem jutok vele egyről a kettőre.

Visszavittem szervizbe, mert a rudazat hajlott volt. Kicserélték, erre (szerintem) ugyan úgy hajlott... Na nem nagyon, szemmel nem látni, de a tálca közepén a fej jóval közelebb van a tálcához, mint a 3 állítási ponton, emiatt nyomtatás közben feltépi a tálcáról a nyomtatandó tárgyat.
Azon gondolkoztam, hogy az újabb csere helyett inkább vennék olyan anyagú rudazatot, ami biztos hogy egyenes. Tudna ebben valaki segíteni? Vagy hogy kit kell keresni?

Köszi.

Kelepeisz Lajos

Lehetne tudni valamit a rudazatról, csak egy sima rúd, esetleg valami szerelvénnyel együtt, átmérő, esetleg egy kép, légyszíves könnyítsd meg a dolgunk.[#integet2]

vjanos

Sok helyen vehetsz edzett-köszörült tengelyt, pl klavio.hu vagy lineartechnic.hu el is darabolja méretre, ha kell.

De biztos, hogy az a görbe, és nem az asztal a púpos?

rf63unrk7

Nézted már az asztalt?

Nálam is előfordult a görbeség, úgy küszöböltem ki, hogy amikor az asztal felmelgszik akkor lesz egyenes, és hidegen görbült pár tizedet.
Nálam sok rézszál fut az üveg alatt párhuzamosan, de az is tágul annyit, hogy befolyásolja a "görbeséget".

Üzemi hőmérsékletre van kalibrálva...

keri

Biztos a kínaiaktól szerzik be. Nem rosszak, de szállítás közben sérülhetnek.
Milyen rúd van benne?
Klaviónál, vagy
Powerbelt-nél szoktam ilyeneket venni

rf63unrk7

:-)

Előbb kezdtem írni, csak közbe kivittem a kutyát, mielőtt elküldtem volna a választ...

De ugyanarra jutottunk...

keri

Na igaz. Valószínűbb hogy az asztal púposodott fel.
De ha görbe a tengely, akkor el kell forgatni úgy hogy oldalra mutasson a kihajlás.

f2266unib

Sziasztok!

Kis (nagy?) segítségre lenne szükségem. Vettem egy Anet A8 Desktop 3D Printer Prusa i3 nyomtatót. Összeraktam, beállítottam, működik. A hozzá adott útmutató eddig, az első nyomtatás betöltéséig volt hasznos. Arra azonban nem tér ki, hogy miért nem tapad az asztalhoz a műanyag szál pl. Sokat olvastam, mindenhol azt találom hogy a hotbedet ragasszuk le stb. Nekem akkor is "cincálja" az anyagot. Eddig sikeresen kinyomtattam két gombolyagot és egy spagettihalmazt......kocka helyett. Mit tegyek?

Köszönöm a válaszokat.

sastas

Alapvetően a fej megfelelő magasságbeállítása, az asztal zsír és portalanítása az első gondolatom. Ha ezek megfelelőek akkor esetleg a kezdő réteg magasságát lehetne állítani, hirtelen ennyi jut eszembe.

keri

Hát ez titkos információ amit csak a beavatottak tudhatnak [#hehe] najó, bárki tudhatja, csak ez olyan dolog amit ki kell tapasztalni, sok apróságon múlik, ezért is felesleges leírni a dokumentációba, mert még a szál színétől is függ mi a jó beállítás.

Arra válaszolj először is hogy
Milyen anyaggal nyomtatsz, mire, és milyen beállításokkal?
Asztal szintezés, nyomtató fej távolság beállítása, üveg zsírmentesítés gondolom megvolt. Ha nem nyomja bele a felületbe az anyagot elég erősen, vagy túl meleg, túl  hideg az asztal, vagy a legkisebb szennyeződés van az asztalon, akkor már nem tapad.

f2266unib

Akkor ahhoz hogy megtudjam meg kell hogy ölj? :)

Nos. jelenleg fehér PLA-val próbálkozom közvetlenül a hotbedre (bár ezt lehet hogy nem jól teszem). Van fekete is. A beállítások és a szintezés a leírás szerinti. A hotbed 60 fokra van beállítva a fej 198 fokos. Az extruderből kijön az olvadék. Azt javasolták még hogy használjak kapton szalagot, na azt még nem próbáltam. Nincs valahol szájbarágós leírás az anyagokról, hőmérsékletekről stb? ahány hely annyi féle adat van..... rettenet :)[#falbav]

f2266unib

Mennyi az optimális távolság? A leírás azt mondja 2 mm Létezik?

sastas

Az ahány hely annyi adat azért van, mert egyrészt a hőfok gyártónként és színenként változik, emellett, a kínai szenzorok adatai inkább tájékoztató jellegűek, amit az enyém 199 foknak mutat lehet nálad 210 fok lenne. Ezért nincsen egységes adat, ezt ki kell tapasztalnod, tesztelned, anyagonként...
A 2 mm távolság kicsit sok, az első réteged olyan 2 tized mm re kéne hogy legyen a bedtől, ha 0-ra szintezed a fejet.

xmas75

ha angolul jó akkor itt van két leírás mindenféle hibákról:

simplify

ultimaker