Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Ebay keresés a barátod [#integet2]
...najó én is [#vigyor]

keri

Most raktam össze kollégának egy Z tengelyt ilyennel.
Előfeszítés nélkül, mert a gravitáció úgy is megoldja, de nincs nagy játéka az anyának.
A nagy menetemelkedés ellenére meglepően finoman siklik.
A zörgés a csapágy játék miatt van elsősorban lefelé menet, valamint csak úgy ráakasztottam a saját vezérlőmet minden állítgatás nélkül, és valószínűleg túl nagy az áram ennek a motornak. (DRV vezérlő)
Egy rendes beállítás, valamint grafitos zsír társaságában jóval csendesebb lesz.

keri

Na meg a másik. Aki a csendre törekszik, az nyomtat magának egy anyát műanyagból.
Ezek eleve jóval csendesebbek, és a kottyanás is minimálisra csökken a műanyag természetes rugalmassága miatt.

Nejlon, vagy POM anyagból javasolt, de a sima PLA is működik nekem már jó ideje grafitos zsírral. Túl nagy fordulatot nem szereti mert meglágyul :) de Z tengelyen pont jó.
PET-G-t nem teszteltem, de szerintem ha a PLA jó volt az még jobb.

keri

Sz.József fórumtársunk gyárt és árul egyébként komplett csapágyazott, bronz vagy ZX100 (spéci hőálló, kis súrlódású csapágyműanyag)
trapézorsós hajtásokat, szerintem elég hobbibarát áron.
Évek alatt elég korrekt módon megoldotta, hogy állítható legyen az anyák holtjátéka csavaros feszítéssel.
3D nyomtatónál komolyabb alkalmazásokra inkább azt használnám, mert a rugós előfeszítésnek az a hátránya, hogy csak a rugóerő mértékéig terhelhető, ha meg túl erős a rugó akkor a súrlódás is sok erőt elvesz.

Optimális esetben egy trapéz orsónak kell 1-2 század játékot hagyni a jó működéshez.

szf

Ismerem ezeket a trapézmenetes orsókat, kitűnőek.
A golyós orsót is csak azért hoztam szóba mert az van. Habár ez T8x8-as orsó is tetszik, majd rendeletetek valakivel azt majd azt is kipróbálom, hogy mit mutat.
Ezt a műanyag anyát meg az egyik fehérvári fórumtársunkal meg legyártatom.
Ezek a szíjas hajtások nem tetszenek,gyorsan le is bontottam őket

a3btwzuk0

Én is sima PLA-ból nyomtattam anyát a Z-re (prusa i3 rework 1.5) cirka 4 hónap használat után szétszedtem és nem kottyan még mindig.

vjanos

Annyi, hogy előtte golyósorsóról volt szó, és én arra kerestem... :D

harima

Sziasztok!
Milyen az a kettős meghajtású extruder?

keri

harima

A működése érdekel.

keri

Ja értem!
Itt van egy a lényegről.

Annyi hogy két hajtott recés kerék között megy a szál, emiatt erősebben fogja, nehezebben csúszik meg, és a két félkör kialakítás miatt nem is deformálódik annyira. (rugalmas szálak esetén)

Bár elegáns és korrekt megoldás, nem egy csodatévő dolog.
Szimpla meghajtású extruderekkel is vígan működik mindenkinek a nyomtatója. Általában inkább a 0,5Nm nyomatékú meghajtó motor, ami lekorlátozza az extrudálási nyomást.

keri

Ok, csak az érdekelt volna hol olvastad vagy láttad, mert én még soha nem hallottam így :)

harima

harima

szf

Indul a közelemben egy extruder sor ahol csinálják majd a filamentet is. Egy neves márka termékeit fogják csinálni mint külső beszállító. Biztos, hogy eleinte selejtet is fognak gyártani.
Kérdésem az esetleges van e rá itt kereslet erre a selejtes cuccra?
Feleslegesen nem gyűjtök be semmit. [#vigyor0]
De, ha valakinek ez segítség akkor hozok. Biztos valami kilós árat kérnek.
A gyár igazgatója olvassa ezt a fórumot . [#wave]
Így bátran lehet szidni!