Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Egyébként meg az sem biztos hogy nem stabilabb a ragasztott kötés. Megfelelő ragasztás van hogy erősebb mint maga az anyag.

zozo

-Hogy is van ez? ha újabb arduino IDE kerül fel, akkor ahhoz másik Marlin verzió is kell?

Csak mert az arduino 1.0.6  alatt fordított marlin fájlt ha behívom az arduino 1.8.1 alá, 8 fájlban 88 hibát talál.

Mindegyik verzió 64 bites.

Az 1.8.1 arduhoz melyik marlin használható? (nem akarom mindet letölteni :) )  A sima Marlin RC -t próbáltam, de szűzen sem fordul le, túl sok hibát ír ahhoz, hogy érdemes lenne javítgatni.

s7manbs8

Nem tudom, de mik azok a hibák, lehet valami hiányzik csak neki, miért ne fordulna le.

zozo

Ha azt mondod, hogy működnie kell, akkor elkezdem keresni/javítgatni a hibákat és amit nem tudok kijavítani, azt belinkelem.
Másik gépemen van sajna, azt tudom, hogy marlin.h meg marlinconf.h -ból meg valami marlin-main  vagy hasonló nevű fájlból idézte a hibákat.

Eszembe jutott, hogy eredetileg win alatt fordult, ugyanaz most linux alatt nem müxib, bár a C az mindenütt C.

Vagy a linuxos másik compiler-t használhat és ez a baja...

Megpróbálom win-es gépen majd legfeljebb.

keri

Elvileg nem.
Lehet valami könyvtár hiányzik neki.
Másold be ide a hibákat....elég párat :)

zozo

Köszi az eddigieket is. No szóval ez hibátlanul fordult korábban az 1.0.6-os ardu compiler-ával.

1.8.1 alatt (verbose nélkül) ilyeneket panaszkodik. A space hiánya, meg más formátum megadása szükséges...stb. azt javítom majd holnap, (bár 15 éve vacakoltam utoljára C++-szal) de biztosan marad még hiba, majd linkelem nektek amivel nem bírok.

Tehát ilyeneket nyafog:

Arduino: 1.8.1 (Linux), Alaplap:"Arduino/Genuino Mega or Mega 2560, ATmega2560 (Mega 2560)"

In file included from sketch/SdFile.h:27:0,
                 from sketch/cardreader.h:8,
                 from sketch/Marlin_main.cpp:50:
SdBaseFile.h:38: error: using typedef-name 'fpos_t' after 'struct'
 struct fpos_t {
        ^
In file included from sketch/Marlin.h:10:0,
                 from sketch/Marlin_main.cpp:30:
/home/szaboz/Letöltések/arduino-1.8.1/hardware/tools/avr/avr/include/stdio.h:950:33: note: 'fpos_t' has a previous declaration here
 __extension__ typedef long long fpos_t;
                                 ^
exit status 1
using typedef-name 'fpos_t' after 'struct'

szf

Sokat arduinoztam az elmúlt időszakban.1.6 felet folyamatosan hibàkba botlok. Vissza is àlltam 1.6.9-re.
Persze volt aki meg akart győzni, hogy hiànyzoznak belőle dolgok.De egy teljes napos küzdelem utaàn a mester is vissza rakta az 1.6-ot.

zozo

Na ezen vagyok én is fennakadva.
Csak belenéztem. Mindjárt az első, ez van a fájlban:

#ifdef PIDTEMP
    #ifdef PID_PARAMS_PER_EXTRUDER
      for (int e = 0; e < EXTRUDERS; e++)
    #else
      int e = 0; // only need to write once
    #endif

Azt mondja erre:
warning: unused variable 'e' [-Wunused-variable]
       int e = 0; // only need to write once

Értem hogy nem használható az "e" változó, kihagyom az #else
lehetőséget, de a másik compiler-nek miért volt jó?
-és ilyenből van még bőven benne.  Szóval akkor 1.6? [#nevetes1]

s7manbs8

Az ilyen warning az  nem számít, az errorok inkább. A wasrning szint is lehet a máűsik verzióban másképp van állítva vagy iylesmi és emiatt panaszkodik egyik, másik meg nem, de ahol hiba van azzal valamit kell kezdeni, hogy ne legyen.

s7manbs8

Nálam 1.6.9 van jelenleg én újabbat nem is néztem még, ezzel ami nekem kell még minden ment.

keri

tényleg, nekem is 1.6 van.
Akkor ezért nem volt gondom.
De minek variálnak már ilyeneket?

szf

A télen nagyon ráértem, az 1.6.9-en megírt progit nem tudtam futtatni nagyobb verzión (1.12-ig próbáltam).
Nagyon nem nyomoztam, hogy miért .Utána olvastam külföldi oldalakon , mindenki 1.6.9 tartotta a legstabilabb verziónak így maradtam annál.
Marlint is ezen faragtam.

zozo

Érdekesség képpen. Az 1.6.13 verzió ugyanazokat a hibákat dobta, mint az 1.8.1.

Az 1.6.9 lefordította, de 58 warning-ot küldött :)

s7manbs8

A letöltési oldalon a verzióknál szokott lenni leírás, hogy mit csináltak benne új dolgokat, mi változott meg, ezek szerint 1.6.9 után valami történt, az biztos látszik ott, gondolom.

s7manbs8

Hirtelen a forrás github oldalon megláttam egy olyat, hogy valami libsync lett betéve, ami lehet azt csinélja, hogy úgy kell telepíteni az egészet, hogy git-tel lehúzva vagy külön indítani ezt a szinkronizálós scriptet és ez teszi még hozzá, ami kell, hogy hiba nélkül fordítson.

Ez csak egy tippem, lehet nem ez az oka, nekem elsőre ez tűnt fel csak.