Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

a3btwzuk0

a jerket is vissza vetted?

A mechanikát is nézd végig, könnyen mozog minden, csavarok meghúzva, nem lötyög szíjak jók, nem dörzsölődnek, nem koptak el.

a3btwzuk0

Milyen beállítások kellenek ahhoz, hogy az üveggel érintkező felület tükör fényes legyen és ne látszódjanak az alatta lévő rétegek? Nagyon vékony kezdő réteg? Vagy nagyon vastag? Magas hőfok? (pl ha áramkörnek akarok dobozt nyomtatni, ott jó lenne.) Most valamennyire látszanak a csíkok.

Az elején mikor rosszul volt beállítva a nyomtató és állandóan bedugult a fej :) akkor tudtam ilyet nyomtatni, szóval a prusa elvileg tudja. :) De mióta beállítottuk a nyomtatót, azóta ilyet nem igen tudok.

B.Zoltán

A múltkor láttam a menüben a jerket, szégyen, de nem tudom mire jó.
Írnál róla valamit.

a3btwzuk0

Szerintem kb. legrövidebben ez (reprap forum):

Speed is the rate of change of position.
Acceleration is the rate of change of speed.
Jerk is the rate of change of acceleration.

a3btwzuk0

Az jutott eszembe az előbb, hogy a 3d nyomtatók igazából csak 2db-en nyomtatnak csak ezeket a rétegeket rakják egymásra, viszont elvileg lehetne olyat is (nem minden felületen nyilván), hogy pl rétegenként kinyomtat egy alapot, ami ferde, majd a magasság csökkentésével és növelésével vonalakat rajzol rá, mintha vízszintes permiter lenne, csak épp nem párhuzamos az asztalra, majd végül kitöltené mint egy felső réteget. Az egybe szálak miatt erősebb lenne és a felülete is más lenne.

Látott már valaki ilyet? :) Hülyeség?

sastas

Nem igazán értem ezt a ferde alap gondolatot, de ha jól fejtettem meg, ehhez szükséged lenne vagy 5 tengelyre, különben a fej a geometriája miatt, egyszerűen letolná az anyagot az asztaltól.

keri

Nem egészen.
A jerk egészen egyszerűen annyit csinál hogy ekkora sebességgel indítja nulláról a mozgást, mivel a léptetőmotorok sajátja, hogy alsó sebesség tartományban durva gyorsulásra képesek.

keri

már kezded?
És csodálkozol, hogy le akartam tagadni hogy a haverom vagy [#bee1][#hehe]

keri

vjanos

Vannak ilyen próbálkozások.

Gondolom az a gond, mint a több tengelyes szimultán marásnál: nagyon elbonyolódik a pályagenerálás.

vjanos

Jah, akkor nem jól értettem...

a3btwzuk0

Nyilván csak korlátozottam lehetne ezt a ferde nyomtatást használni, és a slicer algoritmusnak ki kellene számolnia, hogy milyen esetekben nem ütközik a fej a tárgyba. De pl amit tegnap is nyomtattam ott működhetett volna.

A mellékelt képet nézve előbb megcsinálná a zöld és a síkra párhuzamos "támasztó" rétegeket, majd a felületet úgy fejezné be, hogy a nyíl irányába haladva szépen feltöltené mint ahogy egy felületet befejez.

a3btwzuk0

Úgy értem az asztalra merőleges maradna a fej.

keri

Akkor viszont nem lenne szép a felület.

Olyan megoldás létezik CNC megmunkáló központokra, amikor lézer, vagy plazma szinterezéssel felépíti a munkadarabot, majd ha szükséges, marással vagy esztergálással meg is munkálja a felületet.
Ez nem lenne hülyeség még ha csak 3 tengelyen is, de a PLA nem igazán forgácsolható mert azonnal megolvad :)

vjanos

Na ez pont ilyesmi

Ránézésre akár PLA is lehetne az anyag, papírra tapad, látszólag a maró sem forog túl gyorsan