Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Én is ezen a véleményen vagyok, hogy nem kell feltétlenül tőben mérni a vastagságot, persze nyilván az a tuti megoldás. Ha egyszer beállt, akkor a hőmérséklettel csak lassan változik, azt meg kellő pontosságú méréssel távolabb is lehet mérni.

Mondjuk az is igaz, hogy lézer sem feltétlenül kell. Egy háttérvilágítás előtt elhúzva, nagyító optika után egy fototranzisztorral is kellő érzékenységgel lehet vastagságot visszacsatolni.

d46hvfrdr

Üdv!
A repetier host-ban hol állítható be, hogy a nyomtatott sorok kezdőpontja ne egy vonalban legyen?
A képen látható hogy mire is gondolok.

Köszi!

harima

Nem vagyok nagy szakértő, talán amit bekarikáztam az a váza mód.

B.Zoltán

Elkészült 6 méter már értékelhető mennyiségű 1,75-ös nyomtató szál,
10 cm-ként végig mértem a mihez tartás véget.

Nem akartam hinni a szememnek 2 századon belül van, 1,75 és 1,77, pedig kézzel próbáltam feltekerni karikára, ezért néha eléggé belenget a szál, de kibírta a mozgást.
Így tovább folytatom, kell egy automata feltekerő, hogy magára lehessen hagyni.

B.Zoltán

Nagy ipari filament gyártás.
Ott a lézeres mérő a gépsor közepén.filament gyártás

xmkwac9

Én már próbáltam régebben a limonént. De nem ezt a típust, hanem valami narancs aromájú illatosítót, ami 96-98%-ban limonén volt. Szóval semmi speciális nincs a limonénben: a narancs héjában is ez az anyag van és ez adja a tipikus narancs illatot.
És tényleg oldja a HIPS-et.

ebalint

Szia!

Köszi az infót.

Mennyire tűnt/tűnik "gazdaságosnak"?

Csak kíváncsi vagyok, nem tudom, hogy valaha lesz-e 2 fejes nyomtatóm, de ki tudja?

Eddig a PVA -ról hallottam, hogy ilyen célra (is) használható, mármint támasztéknak, amit aztán eltávolítunk.

keri

Vagy lehet ABS-t használni támasztéknak. Azt oldja az aceton, a PLA-t nem.

xmkwac9

Drága az oldószer és drága a HIPS is (legalábbis nekem). Ha HIPS-et használok, akkor az valószínűleg nem támaszték lesz. Már próbáltam a HIPS-et és nagyon kicsi a sűrűsége: kis hajó- és repülőalkatrészek nyomtatására jó lehet.

gcbziueg9

Sziasztok.

Valaki tudna abban segíteni, miképp tudnék utánaszámolni, hogy  egy pla nyomtató alkalmas lehet-e akár folyamatos kis szériás gyártásra, vagy csak egyedi modell nyomtatására? Nem tudom milyen gyakori a szálszakadás?

Eddig a Cura programmal próbáltam a nyomtatási időt kiszámolni különböző gépekre, de nem minden beállítást tudtam értelmezni, mivel ilyen nyomtatóm nincs.

Egy kis tárgy lenne kb 2gr és 2600mm3. Beállításokban 0,35 vastagságot, 150mm/s nyomtatási sebességet és 0,4mm fejátmérőt állítottam be. A többfejes verziót nem sikerült beállítanom.

Fenti paraméterek alapján megbecsülhető a nyomtatási idő?

xmkwac9

Igen, az ABS+aceton kombináció sokkal olcsóbb mint a HIPS+limonén. Bár az ABS szerintem lassabban oldódik az acetonban, mint a HIPS a limonénben.

ebalint

Véletlenül akadt meg a szemem ezen a kombináción.

Néha használom a nyomtatómat, eddig kizárólag PLA-val.

Most vettem elő megint néhány hónap pihi után...

Első ránézetre nekem is drágának tűnt, de ettől még lehet, hogy valaki jó megoldásnak találja.

ebalint

Jövedelem szerzésre gondolsz?

gcbziueg9

xmkwac9

Ha HIPS-et szeretnél nyomtatni, akkor elméletileg teflonmentes és PEEK-mentes fejet kell használni. Hozzáteszem, hogy én 235 C-on nyomtattam HIPS-et kínai MK V-ös J-head-del és látszólag semmi baja sem lett (van benne PTFE és PEEK is). Azóta is használom.