Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Nekem most sikerült olyan 3mm PLA-át venni , hogy olyan mint az acél rúgó.
Kézzel alig lehet áttolni a menetes részen , de ha felmelegítem 60 fokra és ahogy kihűl már utána kellemesen hajlik.
Most ,hogy kész a fogaskerekes extruder , ha azon átmegy az is puhít rajta , utána könnyebben hajlik.
Még nem jött meg a fej Kínából , így nyomtatni még nem tudtam , de valamit csinálni kell mert kegyetlen merev és el is törik néhol , ha hidegen próbálom egyengetni.

Találkoztatok már ilyen jelenséggel , vagy a 3mm-es az ennyire merev?

xmkwac9

Köszönöm a tanácsokat, ki fogom próbálni a polírozást és a retract-ot kisebbre venni.

xmkwac9

A PLA ahogy öregszik egyre törékenyebbé válik. Az UV és a magas páratartalom árt neki. A gyártók szerintem kis ABS-t vagy más műanyagot is kevernek PLA-ba, hogy hajlékonyabbak legyenek. Nekem az eSUN PLA volt nagyon rideg, a régi HERZ-es PLA hajlékonyabb.

B.Zoltán

Azt nem értem , hogy a vákuumos csomagolásban és papír dobozban , hogy öregszik.
Mert ez originál csomag volt.

vjanos

A céges ultimakerhez sikerült egyszer venni valami viszonylag drága 3mm PLA-t ami két nap állás alatt a műanyag csőben is ropira, 3 centis darabokra töredezett...

Nekem az első 1.75mm tekercs esun volt, az is elég rideg volt, néha csak úgy magától elpattant álltában.
Szóval van ilyen :)

Rabb Ferenc

Mégis mit vársz tőle. Egy biológiailag aktív, önmagától lebomló anyag. Az állaga folyamatosan romlik. A felbontatlan tej is megsavanyodik idővel a dobozban.

De nagyon környezetbarát, nagyon zöld és nagyon trendi. Csak használni nem lehet hosszabb távon semmire, mert arra készült, hogy viszonylag rövid idő alatt megsemmisüljön.

vjanos

Én csak felületesen olvastam eddig a témáról, de úgy rémlik, hogy iparilag komposztálva, emelt hőmérsékleten bomlik le viszonylag gyorsan.

Évek óta van kint valami vacak az udvaron télen nyáron, illetve a homokozóban és eddig bírja.

KBalázs

Ez így nem igaz. Évek óta használatban van herz pla anyagból nyomtatott (fekete,fehér,és zöld) alkatrészeim, napon va és semmi látható változása.

B.Zoltán

Ez a márka PLA ABS-be is nagyon jó, meg vagyok elégedve vele, de 1,75-ös vastagságban.

Most extrudáltam a fiammal a 3mm-ből 1,75 méretet kb 1-2 méteres darabot. A vastagság pontossága is elmegy.
Az kellemesen hajlik, ugyanolyan, mint az eredeti 1,75-ös.  

Mint előbb írtam, ha felmelegítem, utána kellemesen hajlékony lesz, és elveszíti a merevségét már. Úgyhogy nem vagyok megijedve ezek után. Vagy hőkezelem az egészet, vagy csinálok belőle 1,75-ös szálat.

Most ügyködünk, hogy menjen az extruder motor, ha kell akár 100m hosszan is. És meg kell oldanom a szabályzott feltekerést is.
Még azért nem biztos hogy minden összejön, meglátjuk. Ahogy mondják, a puding próbája az evés.

s7manbs8

Szerintetek valami gyűjtött műanyagokból, egy jó nagy furatú fejjel lehetne valami marhaságokat nyomtatni, tejes zacskókból stb. ami van a boltban, mikor besz valami kaját az ember, iszonyú mennyiség termelődik így anyag végül is.

Rabb Ferenc

Ezek szerint tévedtem. Bocsi a hirtelen felindulásból elkövetett téveszme hirdetéséért.

keri

Igen. A PLA törékeny. Főleg hidegben. Régebben írta valaki a 3mm-esre hogy attól eltört ahogy a spulni végéről lehúzva kiegyenesítette az extruder. Szóval lehetőség szerint inkább csak melegben kell egyengetni. Saját anyagaimnál tapasztalva 30-40 fok bőven elég hogy ne legyen ilyen rideg. Spulni mellé kell tenni egy fürdőszoba ventilátort alacsony hőfokra állítva.

keri

Sehogy.
Ha jól emlékszem pont KBalázs kísérletezett ezzel.
Különböző páratartalmak mellet nézte e törékenységét. Szilikagéllel lezárt dobozban gyakorlatilag megszüntette a páratartalmat, akkor is törékeny volt.

Nekem is az a tapasztalatom hogy a pincében szabadon tárolt PLA néha nagyon törékeny, néha pedig kifejezetten szívós. A páratartalom nálam 35% körül van, mert a gázkazán miatt folyamatos a légcsere és a fűtés.

Mondjuk 1,75-ös szálat használok annál nem olyan nagy probléma ez.

keri

Nem bomlik le magától.
Tapasztalataink szerint a gyakorlatban kifejezetten tartós, csak simán rideg. Viszont éppen ezért az egyik legjobb tulajdonságú műanyag nyomtatásra, mert merev és erős dolgokat lehet belőle nyomtatni.
Pl. arra jutottunk sokféle műanyag teszteléséből, hogy nyomtatott repülőgép vagy drón vázra ez a legalkalmasabb.

keri

Asszem Vérnyúlnak volt kint egy zöld békája évekig a kerti tó mellet, és csak a felülete bemattult.