Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

dpu

Köszi Neked is. Hát jó lenne kitalálni de már-már reménytelen.
Tehát van amikor nyomtat 2 órát is folyamatosan és van, hogy 10 perc múlva csak teker az extruder de nem jön anyag. Közben a kétórás nyomtatás után nem változtatok semmin. Majd a következő néhány próbálkozásból egyszer csak sikerül végignyomnia. Ezután és mert az eredeti fej megolvadt (sima teflonhenger volt) jött a J HEAD hűtőventivel de nem volt egyértelmű a változás. Következett az E3d V6 (klón?) de ismét elmaradt a várt eredmény. Ha szerencsém van végig megy ha nincs és nem nézek rá rendszeresen, akkor előfordult, hogy már 1cm távolságban volt az utolsó rétegtől és tekert rendületlenül "helyben". Szétszed kicserél az M6-os cső és fúvóka majd kezdődik előlről. (a procedúra) Egy fórumtárs által javasolt szivacsos tisztítót is használtam de az sem. Számomra nem egyértelmű mit kellene cserélnem. Gondoltam egy közvetlen MK8-ra is de nem tudom a 3mm-es filamenttel mit kezdene. Az időnként ellépő asztal ugyanez. Már a gyári ajánlotthoz képest is kicsit nagyobbra vettem a motoráramot ami úgy tűnt segített de már azóta is előfordult lépésvesztés. Ja ez PLA. Amikor ABS-t szerettem volna kipróbálni (azért cseréltem MK3 alu asztalra és külső 24V-os tápra) az katasztrófa volt. még csak a nyomat 1/3-nál tartott mikor a rétegek szétrepedtek egymástól és fölötte még nyomtatott. Változtattam én hőmérsékletet lefelé-felfelé sebességet ide-oda meg rétegvastagságot is de nem lett az igazi. Azért is írtam korábban, hogy baglyom már van minden színben méretben minőségben és békám is de ha ezeket sikerül is aránylag elfogadhatóan kinyomtatni valós tárgyakat nem annyira.
Hát ezek a szimptómák így hirtelen. Segítség?

dpu

Próbáltam én más fúvókát is. Ez volt éppen utoljára.

0bn8uxmw

Szia,

Első körben a fej problémádra kellene megoldást találni.
A mostani E3D másolat fejed mennyiben tér el az eredeti fejtől?
Gondolok itt főleg az átvezető csőre ami az alu blokk és a borda között van. Van benne tefloncső? Ha igen akkor cseréld ki, ha nincs akkor pedig polírozd meg a cső belső falát(igen macerás tudom).
A szál-visszaszívásod mennyi most? Próbáltad már visszább venni?

A motorokkal kapcsolatban, az elektronikán a motorvezérlőkön van hűtőborda és egy ventivel is fújod őket?
Próbáltad már a gyorsulási értékeket és jerk-et visszavenni a FW-ben?

dpu

Szia.  Nem tudom mennyiben tér el az árán kívül. Nincs benne teflon. Már 3. vagy 4. cső van benne. A polírozást még megpróbálom. A szálvisszahúzás 1mm.
A motorvezérlőn nincs borda de egy 40mm-es ventivel fújatom. A FW-ben nincs semmi "helyismeretem" így nem nyúltam hozzá. (A GT2 szíjra való váltáskor írtam át az X-Y motorokra vonatkozó parancsokat)

keri

Beragad a szál a túl gyakori visszahúzástól, és rövid extrudálástól.
Nekem mindegyik fejjel jól működik.
Menetes szár sokkal gyengébb minőséget eredményez mint az a kottyanós trapézmenetes, tedd rá nyugodtan, nincs jelentősége a kottyanásnak, de ha zavar, akkor kinyomtatsz egy hozzávaló anyát műanyagból és az nem fog kottyanni.
Vagy befűrészeled a bronz anyát, és megfelelő mértékben összeszorítod egy bilinccsel...ezt is nyomtathatsz hozzá, M3-as csavarral és azzal precízen lehet állítani.
Extrudere is elég gyenge annak a nyomtatónak. Tegyél rá izmosabb motort. Szerintem az extruderre kell a legjobb nyomaték, de mondjuk ha átállsz 1,75-ös szálra és direkt hajtásra az is javíthat a problémádon, mert hiába a nagy motor nyomaté, ha a recés kerék elforog a 3mm-es szálon.

keri

elég oda 0,5-ös retrakt is szerintem. Illetve állíts a szeletelőben minimális extrudálási hosszat, hogy ne legyen retrakt amikor ilyen kis szakaszokat nyomtat. Szálazni fog, de legalább nem ragad be.
Mondjuk a nagy daraboknál nem magyarázza, de ha egyszer elkoszolódott a fúvóka akkor nekem már csak a fúró segít.
Szóval pucold ki rendesen a fúvókát, és csíptess a szálra egy papírtörlőd, hogy ne vigyen be port.

morvfer7

Valaki tud abban segíteni, hogy a Reprap Melzi 2.0 Pro 1284P vezérlőre, hogy kell bekötni a proximity sensort?

dpu

A hétvégi "termésem". Szándékosan nem írtam nyomtatást mert ez nem az. Az elsőnél szimplán megállt a másik kettőnél "ellépett".[#falbav]
Tehát ismét az eredeti kérdés. Ki mit ajánl NYOMTATÁSRA?
Köszi.

0bn8uxmw

Szia,

Helyileg merre vagy amúgy? (Adtalapod kitöltöd az is elég)
Mert szerintem egy személyes szemrevételezés ráférne gépedre.

Az elektronikádon a motorvezérlőkre rakj bordát, csak úgy lesz üzembiztos, nem elég neki a venti.

Políroztad már a fejeben az átvezető csövet?

B.Zoltán

Az extruder motor áll meg vagy maga a nyomtatás.
Kicsit többet írj erről a megállásról.

s7manbs8

Az nagy öröm, mikor eléred, hogy tizenórákig nyomtat a gép rednesen, szépen.

Mikor megállt az extruder, oylankor kézzel megnézted, hogy tudod e bele tolni az anyagot ? Vagy megszorult ?

Eltolódás is lehet valahogy szorul a mechanika, beleakad az anyagba a fej és azért ugrik egyet, túl nagy a gyordulásod vagy végsebességed az adott tengelyen, a táp leesik valamitől, stb. ezeket mind végig kell elemezni.

dpu

Helló!

Pótoltam az adatlapot.
Ragasztok bordákat a vezérlőre. Bár a kezdet kezdetén miután összeraktam a gépet még venti sem volt egy ideig. Eredetileg még doboz sem volt az elektronikának. Akkoriban viszont mintha nem lett volna jellemző a megállás. (Minden más negatívum viszont igen.) Még nem políroztam mert ha elakadt a nyomtatás általában új csövet tettem be, többször még a fúvókát is cseréltem. Minden gagyi cső meg fúvóka hozzám került volna?javascript:InsertSmiley('csodalk') Most a három próbálkozásból csak egyszer állt meg  a másik kettőnél lépést vesztett. Még csak kézmelegnek sem mondanám a motorokat és a vezérlő is hideg.
Köszi, hogy nem adod fel. Én is szeretek kitartó lenni de már nagyon próbára teszi a türelmem.
Ésszerű távolságra el tudom vinni a gépet ha valaki érez magában elég erőt és segít kideríteni a hiba(-ák) okát.

Üdv.

dpu

Helló.

A konkrét esetben úgy, ahogy volt megállt az egész de leginkább az extruder szokott "helyben járni". Vagyis dolgozik, forog  de valószínűleg elakad a szál. Ekkor már krátert kapar a felületébe a ricni. Szétszedés és a cső valamint a fúvóka cseréjével megy egy darabig majd legtöbbször feladja.

Üdv.

Devecz Miklós

Az extruder belsejében lévő teflon cső feszesen van beállítva?
Ha laza, és a hő felfelé terjed az extruder hűtő házában, akkor előfordulhat, hogy az anyag begyűrődik a tefloncső és a ház közé,majd visszahűl és ez elég az elakadáshoz.

dpu

Helló!

Az biztosan nagy öröm lenne de talán egyszer sikerült kb. 9 óra alatt kinyomtatnom egy vázát de nem jegyeztem fel az évszámot mert nem gondoltam, hogy később milyen jelentősége lenne.[#nevetes1]
Amikor megáll az extruder akkor megáll szögre. Olyankor kifelé is alig bírom húzni a szálat befelé meg lehetetlen tolni.
A mechanikát már átnéztem többször is. Írtam már, hogy többszöri lineáris csapágy csere után végül IGUS műanyag került bele. Nem szorul nem kotyog. Ami gyanús és nem értem az okát, hogy ha beállítom hány mm szálat toljon akkor kevesebbet nyom de még ebből is vissza kell vennem a nyomtatóprogramban mert soknak találom.(Pl. 50mm bejelölök, hogy nyomjon de ettől 6mm-rel kevesebbet mozgat be az extruder. Ha a névlegesre kalibrálom akkor iszonyú sok jön ki és akkor valóban beleakad a fej. A gyorsulásról nem tudok nyilatkozni mert szégyenszemre abszolút nem vágom az Arduino lelkivilágát. A táp viszont stabil és az asztalfűtést sem neki kell szolgáltatnia.

Üdv.