Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

0,2-őt még éppen lehet bár elég hisztis már.

Mire kell pontosan, lehet hogy tudunk jobb megoldást ajánlani.

Csuhás

Időközben már folyamatban van a "halló csigám" nyomtatása. Nagyon köszönöm mindenkinek aki segített!

xmas75

Már kínában gyártják is: smoother itt meg beszélnek róla.

xmas75

A múltkor egy kicsit körbenéztem driver témában és a Texas oldalán találtam egy leírást a hibák korrigálásáról.

zozo

Meséljétek el lécci' nekem, mi a különbség a mikrocontrollerek között. Arduino Uno-val játszottam már, de látom van Mega meg még pár féle.
Melyiket használjátok, melyik jobb mozgás vezérléshez?
(bocsi, nem szoktam olvasni a topikot, most nem akarok visszaolvasni, de rendelni szeretnék egyet)

DRV8825 driver-eim vannak.

Köszi a türelmet [#wink]

vjanos

A Megának több lába és memóriája van

A klasszikus 3D nyomtatós vezérlés Arduino Mega 2560 és RAMPS 1.4 feltét.

De ha nyomtató építésben gondolkodsz, rendelj inkább 32 bites MKS Sbase smoothieboardot :)

0bn8uxmw

Arduino Mega-val megy az otthoni printerek 90%-a.
Léptetési frekvenciában olyan 16-20Khz-et tud (inkább 10Khz-az stabilan) utána már kétszerezi vagy 4 szerezi a lépés számot a pontosság rovására így elméleti maximuma 40Khz lenne ha nem kellene neki LCD-t kezelni meg SD kártyát olvasni stb.
Tehát ha komolyabb mozgásra akarod fogni nagy felbontással (160 lépés / mm felett X-Y-ban) akkor kifogy a szuflából már.
De mivel az alap nyomtatók Prusa I3 és társai 80 lépés/mm-el operálnak(16 mikrolépés, GT2-es 20 fogas tárcsával) azzal még gond nélkül megbirkózik.
A legnagyobb probléma vele, hogy csak a 12V-ot szereti 24V-hoz már át kell kicsit alakítani (pár dióda ki Arduino-nak külön táp ellátás).

Az MKS Sbase 1.3 100Khz-et tud stabilan és 12-24V is gond nélkül megy neki (minden kimenetén 24v lesz! tehát a fűtőpatron, ventik stb is 24V-ot kapnak).
Integrált DRV8825-ök vannak benne jó hűtéssel és firmware-ből állítható árammal (nem kell kis potit csavargatni a motoráram állításhoz) van ethernet csatlakozója is amivel távolról lehet vezérelni.

zozo

Köszönöm mindkettőtöknek. Nem nyomtatóhoz akarom, csak lézer meg kis gravírozó kergetésére kell.

0bn8uxmw

Akkor az MKS SABASE 1.3 jó neked gyárilag tudja mind a három funkciót FW-ből (3D nyomtató, lézer, maró)

zozo

Pompás! -köszönöm. Majd este utánaolvasok.
Gondolom ez is arduino fejlesztői környezetben programozható.
Az éjszaka belenéztem egy konfigurált Marlin progiba (Devecz Mikitől kaptam). Elsőre elhűltem, hogy ezt az átláthatatlanságot, ami a config fájlban van... -aztán felfedeztem a webes konfigurátort, na így már nagyon szuper és könnyű a konfigurálás. Egyre jobban tetszik.

0bn8uxmw

[#ejnye1]
Nem ez már túllépett az Arduino-n van egy Firmwared egy microsd kártyán és mellette egy szöveges config fájl amit kedvedre szerkesztesz. Rém egyszerű és nincsenek fordítási hibák nem megfelelő Arduino verzió miatt.

Itt egy angol leírás az alapokról:
Configuring MKS Sbase v1.x 32-bit Controller basics and intro to Smoothieware.

De lényegében annyi, hogy leszeded a firmware-t és egy config fájl társaságában felmásolod az SD-re bekapcsolod az elektronikát betölti magának a FW-t és a configot, ha frissíteni akarod akkor csak felmásolod a FW-t és bekapcsoláskor frissíti magát.

s7manbs8

Neked is van ilyened ? Nálam ez még nem szerepelt, egyedül ha kinyiffan benne valami talán nehezebb javítani, bár aki ért hozzá, annál ez se feltétlen igaz, mint jómagam. :)

zozo

Köszi. Akkor a Marlint is kiváltja ez a firmware?
Vagy hogyan jut a G-kód a buksijába?

0bn8uxmw

Nincs, de 2 hónapot eltöltöttem a társaságában egy nyomtató átalakítása során. A motorvezérlőknek van kimenete (Enable, step, dir és gnd) tehát ha mégis meghalna lehet külsőt rákötni.

0bn8uxmw

Igen, ennek a FW-e smoothieware néven fut itt az oldal a teljes leírással:
http://smoothieware.org/
Mondjuk az SD kártyára felrakod, veszel hozzá kijelzőt (10 dollár) és annak az SD kártyáját is használhatod hogy kényelmesebb legyen. Hálókábel is járható út a feltöltéshez.