Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Kösz a kimerítő válaszod.

Az éjjel az internetet kutatva valami hasonló megállapításra jutottam.
Azt nem tudtam , hogy a ultimaker 3mm-es szállal lett kiadva , mert akkor nem problémázom ennyit.
Egyik videón ultimakerrel 3mm szállal nyomtatott a srác kis dolgokat. Az meggyőzött , hogy lehet nyomtatni 3mm-essel is.
Leírja a beállításokat is 0.4 fúvóka 0,2 réteg stb.
Az áttételezett extrudert fogom alkalmazni én is , nem bízom a direkt hajtás pontosságába.
A mikrolépés azért nem áttétel még ha bírná is a motor.

Csuhás

Szeretnék egy kísérlethez egy mikrofonházat terveztetni és két három darabban kinyomtatni. A szerkezet vázlatosan a következő volna: Egy kb 70mm átmérőjű 10mm körüli mélységű kupakból kellene indulni egy szűkülő a kupak tetején feltekeredő spirális tölcsérnek ami kb másfél fordulat után egy 4mm körüli furatban végződik. Az eszköznek a kupakját egy puha felületnek szorítva az ott hallható hangokat szeretném koncentrálni egy kis átmérőjű érzékelőre, nagyjából a régi hallótölcséreket leutánozva. Volna-e valaki aki ezt el tudná készíteni? Baráti árat természetesen tudok fizetni.

TROMF22

Szerintem Tamás, ©Vernyul fórumtársunkat keresd, nekem hasonló problémámat szuperül megoldotta!
Ezúton is külön köszönet neki![#worship]

vjanos

A tervezés részére rápróbálnék, ha nem égetően sürgős :)

De küldj pár skiccet mailben, mert nem biztos, hogy a másfelet forduló feltekeredő spirális tölcsért jól képzelem el :D

Csuhás

Rajzoltam egy skiccet, kb erről lenne szó:

Csuhás

Igen, lerajzolva már látom hogy nem másfél fordulat, hanem csak kb a fele fér el értelmesen.

vjanos

Kb 60 magas az egész?
A csiga keresztmetszete számít, hogy ilyen ovál legyen, vagy akár kör is lehet?
A keresztmetszetnek nem kb logaritmikusan kell csökkennie, vagy azt úgysem adja ki?

Csuhás

Kb 25..30 magas az egész. A tülök keresztmetszetének alakja nem lényeges valami lekerekített téglalap legyen. Igen az ideális a logaritmikusan csökkenő keresztmetszet volna. Mint egy trombita tölcsére.

xmas75

openscadban pont egy paraméterezhető tóruszt (inkább csigát) próbálok generálni saját célra. De így majdnem megvagyok a tieddel.
A d4-es kimenet középen legyen, vagy nem érdekes?

Csuhás

Nem kell hogy az egész darabnak a középen legyen a furat. Viszont jó volna a furatra merőlegesen kis sík felület, amire majd a kísérleti mikrofonokat fogom felragasztani. Köszönöm hogy játszol vele, adósod vagyok egy tábla csokival. :- )

xmas75

A rabbitra küldtem :) ha valamit módosítani kell szólj nyugodtan.

vjanos

Hát a logaritmikusba elsőre beletört a bicskám, de talán nem is elég a keresztmetszetek közti különbség erre a távra...

Keresztmetszetre végül karikát csináltam: könnyebb nyomtatni, belülre ugye nem lenne szerencsés a támaszték.

Mit szólsz, mit változtassak?

Csuhás

Már meg is néztem egy online nézegetővel, volna egy két módosításom, mindjárt írok. KÖSZI!

vjanos

Ahh, lekéstem a tendert.. :D

Csuhás

Akkor mégis csak a fórumra válaszolok egyben mindkét modellel kapcsolatban. Szóval Az volna a cél hogy a tölcsér a legnagyobb felületű folyamatos átmenettel csatlakozzon be az alsó térbe. János a te modelledre egy kis tányér kellene még a 4-es furat köré ( mondjuk 10..15mm átmérőben, de ha nehéz nyomtatni akkor tudok gyűrűt húzni a csőre. ) A keresztmetszet akár félkör is lehet a lapos részével lefelé. A cél az volna hogy egy sima átmenet alakuljon ki az alsó gyűrű és a kis csővég között, amitől azt remélem hogy összegyűjti a hangot egy mikrofon számára. ( A sima esztergált kupak sajnos kevés jelet ad, ami eddig elég volt egy jó dinamikus mikrofon számára, de annak megszűnt a gyártása. Egy mai MEMS mikrofonnak viszont kevés volt a hangnyomás, elveszett a jel az alapzajban )