Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

sastas

Én meg arra céloztam, hogy amennyire a cég engedi. Tekintve hogy ez egy nyilvános fórum az pedig egy belső projekt, a cég pedig nem biztos hogy engedi a projektet publikálni. Az állásommal pedig nem szívesen játszok...

3vv2btrhv

xmas75

Beszélgetés, esetleg alkatrész ügyben érdeklődnék egy gyorsat, hogy van-e itt valaki Dunaújváros közeléből?

rguiu943h

Mi érdekelne? Van újvárosi ismerős akinek van 3D nyomtató, de nem tudom fent van-e itt.

xmas75

Jó lenne ha nem kellene minden bi..-ba..ért Pestre menni.
Kellene pár apróság: NEMA17 39 vagy 48 mm hosszban, E3D fej, gt2-20 fogas tárcsa, 12V blower, teflon cső.
Jó lenne tudni hogy a környéken ezek beszerezhetőek-e, illetve pl. van kínából gt2 tárcsát, de nem figyeltem oda, és 6-os tengelyes lett 5-ös helyett. Hátha valakinek meg kéne. Ha meg lehetne oldani helyben is a dolgokat az jó lenne.

rguiu943h

Ja, értem. Hát nem tudom, ilyen szinten még nem vagyok képben ezekkel a dolgokkal. Szerinte jobbára mindenki kintről, vagy itthoni webshopokból rendel.

B.Zoltán

Lenne egy pár kérdésem a 3mm-es filamenttel történő nyomtatással.
Milyen tapasztalatok vannak?

Érdemes megcsinálni a lehetőségét , ha fele a nyomtatási költség.
 Vagy nem lehet olyan minőségbe dolgozni vele , mint az 1,75-össel?
Ilyen véleményt is olvastam ,de nem indokolta meg , hogy miért.

Milyen buktatói vannak az 1,75-ös vastagsághoz képest ,pl  gondolok a szál továbbításra?
Viszi a 7mm-es recés tengely direktbe , vagy csak áttételezve megy?

sastas

A 3mm-es filamentnek olyan előnyei vannak, hogy kevésbé érzékeny az átmérő-változásra(0.1 mm ingadozás átmérőben kevesebb %), illetve merevebb valamivel, tehát rugalmas filamentet könyebb vele nyomtatni.
Hátránya, hogy ugyanakkora fuvóka átmérőhöz erősebb extruder kell(0,4 mm-t 1,75 ből könyebb csinálni mint 3 ból).
Nagyobb átmérőket(pl 1,2-1,5) viszont már jobban megéri 3mm-esből nyomni.
Az 1,75-össel precizebben lehet dolgozni(1 mm száltovábbításra kevesebb anyag jut a fejbe, tehát kontrollálhatóbb). Hirtelen ennyi pro-kontra jutott eszembe.

vjanos

Itthon kb nem lehet 3mm rugalmas filamentet kapni :)

Simát is azért akciózzák pár helyen kb hogy kifusson...

B.Zoltán

Közel háromszor lassabban megy ,mint a 1,75-ös ,ezért ha hármas áttétellel megy az extruder talán ugyan az a motor el kell , hogy bírja , mint a vékonyabbat.

A nyomtatási pontosság zavar , mert értem , hogy sokkal kisebb utat kell megtenni a szálnak és itt becsúszhat egy kis pontatlanság könnyen.

Köszönöm a válaszod.

Hát akinek van 3mm-es printere megköszönném , ha írna egy pár sort a pontosságáról.

x97a4wye0

Én 3mm fejjel kezdtem a karrieremet, és szenvedem is vele sokat. A sima nema 17-es direkt drive-ban teflonnal szépen megy 0.4 fúvóka méretig, azalatt nálam csak szenvedés volt. Lassan kezdenék átállni a 1.75 re mert sokkal nagyobb a választék idehaza. Pontosság tekintetében nekem nincs negatív tapasztalatom, bár a nyomtatómtól az is öröm ha megy a mm-es pontosság [#crazya].

B.Zoltán

Kösz az információkat , 0.4  fúvóka méret alá nem akarok menni.
Kár , hogy nem vettem 10 méter 3mm-es mintát most nem lenne ennyi kérdésem , mert már kipróbáltam volna.

0bn8uxmw

Szia,

3mm-es filamnet-et nyugodtan használhatod, ha 0.4-es fuvóka alá nem akarsz nagyon menni, különbség nem nagyon van az 1.75-ös szálhoz képest. A 3mm-es szálhoz nagyon ajánlott az áttételes extruder nem is az erő, hanem a szálmennyiség pontossága miatt.
Az Ultimaker nyomtatók a mai napig 3mm-es szálal dolgoznak.
De mivel az 1.75-ös szálhoz elég a direkt extruder (olcsóbb és egyszerűbb gyártani) ezért most már 95%-a a gépeknek 1.75-ös szálat használ.
A magyar rögvalóságot figyelembe véve szinte minden cég szabadulni akar 3mm-es száltól mert nem nagy igény van rá, cserébe legalább ott áll a raktárban már másfél éve...tehát most olcsón megkapod a 3mm-es szálat de nem hiszem, hogy nagyon lenne utánpótlása ilyen áron.

0bn8uxmw

Ha nincs kedved barkácsolni áttételes extrudert akkor a kínaiak lemásolták az E3D titan extruderét:
3D printer titan Extruder
A száltovábbító kereke 3mm-es filamenthez való (szerintem 1.75-höz is tökéletes), brutál jó szálmegvezetése van bármilyen rugalmas szálal megbirkózik és az 1:3-as átettél miatt még a macska farkát is gond nélkül áthúzza[#vigyor3]