Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

0bn8uxmw

Pár ötlet:
- Mikrolépéssel, hogy állsz? Beraktad a 3 jumpert a vezérlők alá?
- Mennyi a step/mm értéked?
- Nem játszottam ezzel a GRBL-el sokat de lehet megérné egy G92 X0 Y0 Z0-al kinullázni mozgatás előtt, hátha a home hiánya miatt nem enged mozogni (Marlin-nál volt ilyen)
- Nézd meg a home kapcsolókat lehet, hogy engedélyezve vannak és mivel nem dugtál rá semmit így folyamatosan bekapcsolt állapotnak érzékeli Őket és azért nem engedi mozgatni.
- Árammérés a potin és a föld között mért feszültség 2.5X-se tehát ha 0.5 V mérsz akkor 1.25A-ert kapnak a motorok.

juhasz

Hát vagy DRV88.. Vagy A49..
A GRBL-t is be kellene állítani, gyorsulások, step/mm stb.
Az uni gcode senderben ezt meg tudod csinálni. Frimware-nél.
Illetve ez attól is függ, hogy melyik GRBL-t tetted fel.
Az uni sender azt hiszem nem lesz jó az 1.1-hez. Bár pár hónapja nem követem az eseményeket, de amikor kijött az 1.1 akkor nem mindegyik program kezelte.

zozo

Köszi mindenkinek.
Vernyul:
-mikrolépést nem állítottam, hagytam egészen
-step/min  100
-G92 nem segít
-home kapcsolók HIGH szinten vannak, tehát várják a 0-át, ez így OK.
-Vref  0,6V, tehát bőven jónak kéne lennie

Juhasz:
-minimális gorsulást adtam, 10mm/sec/sec
-unisender 0.9j verzió

Beállítottam a home opciót, hardware limitet, de nem indul meg home-olni, csak nyekken egyet.
Még kísérletezek, meg olvasok :)

0bn8uxmw

Rakd már be neki a 3 jumpert próbára! (16 mikrolépés) vagy vedd fel 1600-ra a step/mm-et.

zozo

Ok, megpróbálom ezt is.

Most próbáltam a step frekit állítani, invertáltam is a step jelet, enable jelet is próbáltam invertálni, de még semmi.

zozo

Sajna ez sem segített. Ebéd után letöltöm neki újra a firmware-t, de most üres alaplapra.

juhasz

Próbáld meg a "$22 - Homing cycle" -t kikapcsolni. Amíg nem fut le az önirányító ciklus nem csinál mást. Lehet arra kell keresni a hibát, ha ezt letiltva mennek a motorok.

zozo

Ez sem segít neki, mindegy hogy szoftveresen vagy manuálisan próbálom mozdítani, van limit, nincs limit, van home, nincs home, az összes mozgás csak egy rándulás és többet nem mozdul abba az irányba. Szoftveres limit sem segít rajta, már minden variációt végig játszottam.
Délután majd folytatom.
Köszi mindenkinek az ötleteket.

zozo

Ja és ami érdekes, hogy nincs tartóáram a motorokon.
Az intelligens vezérlők fél árammal is tartanak, de ez mint nézem, ugyanúgy szalad ki-be kapcsolva. No akkor ezen még agyalok :) Valamit ez még nagyon hiányol.

juhasz

A tartóáramot a "$1"-el állítod be. Ha 0, akkor nincs, ha 255 akkor van. Köztes értéknél pedig annyi msec-ig tart amennyit beírsz. Ha ott 255 van és nem fogja a motort, akkor valami hardveres gond lesz.

zozo

Na ez felett át is siklottam, de egyébként 255-ön sincs semmi tartóáram. Azért nem adom fel, csak most félre kell tennem kicsit.
Megpróbálom majd arduino nélkül, hogy úgy vezérelhető-e.

zozo

Wow!  Elindult a mocsok!

Lehúztam a motorokat, levettem a shield-et az arduinoról és újra letöltöttem a grbl-t.

(Olvastam, hogy semmi ne legyen konnektálva, csak az usb az ardura.)
Visszadug mindent, és mint a kisangyal, szépen megy mind a 3 motor!

Holnap mozgatás is lesz, mivel van egy remekmű scara mechanikám Devecz Mikitől :)

Belerakom, limiteket bekötöm aztán látványos is lesz.

Sajna a grbl nem kezeli a scarát, a MKS Sbase v1.x is csak Marlon rendszerűt kezel, így mindenképpen egy Megát kell bele rendelnem. Az Uno pedig mehet lineáris gravírozóba, vagy lézerbe. Köszi szépen a tanácsokat, legalább átbeszéltünk pár lehetőséget, amiből szintén tanul az ember.

000000000

Az ilyen és hasonló megbeszélések igazán hasznosak tudnak lenni a hasonló helyzetbe kerülőknek. Vagy e helyzet elkerülésére.[#eljen]

zozo

Egy-két hasznos infó, ha valakinek ilyen kártyája van/lesz és Arduino UNO-ra nyomja.
(fotó lentebb)
X és Y limit PIN alapból HIGH, minden OK. Viszont a Z limit nem él. Ez a 12-es PIN.

Nyomozás a neten:

"Pins 9,10&12 on the Arduino are held high (5V) by internal pull-up resistors. (grbl v0.9)"

Ez nem igaz a v0.9j verzióra.

"Your Z Limit Switch is now instead connected to SpiDir (spindle direction)"

Ez sem igaz. Fél óráig sasoltam a nyák-ot, aztán arra jutottam a config.h alapján, hogy ez csak a SpnEnable
tüskéje lehet. És valóban, tehát a Z home/limt tüskéje a spindle enable. Most már hibátlanul home-ol minden tengely.

Kelepeisz Lajos

Sziasztok!

Valaki tudna segíteni hogy mi a külömbség a hotend E3D V6 és V5 között?