Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

KBalázs

Szia, pár hónapja sokat leveleztünk a gépeddel kapcsolatban a gépmegállás, és asztalfűtés-eltünése hoszt-programból hibákról, (meg hogy nem tudsz belépni a fórumba, öröm hogy ez utóbbi sikerült).
Két napja írtad hogy a gyorsulást nem tudod hol kell beállítani Repetierben. Ha azt visszább veszed, az XY lépésvesztés esélyét drámaian (kb. 0-ra) lecsökkentheted. Ha még nem kaptál rá választ: Slicer fülön, Slic3r-ben, a Speed állításban van Acceleration control (advanced) alatt lehet megváltoztatni a firmware-ben beállított értékeket.
(Most nem tudom megmondani az enyémen mi van beállítva, mert nincs elôttem a laptop amivel használom, majd ha elérem pótolom.)
A teljes gépléállást (USB kifagyást) ESD okozhatja (esetleg földhurok hiba?), néha nekem is leáll ha feltöltôdve hozzáérek az extruder motorhoz.

irtyj443e

dpu: Sokat szenvedtem PLA nyomtatással full metal fejjel, amig nem kezdtem el olajozni a szálat. Szivacs rácsíptetve, 2-3 csepp műszerolaj, azóta nem ragadt be. Boszorkányságnak hangzik, de működik.
ABS-t nem szabad hűteni és ajánlott a zárt doboz 40-60 átlaghőmérséklettel bent.

dpu

Szia!

Igen jól emlékszel. Akkor kértem a lehetőséget a regisztrálásra és január végén kaptam meg. A gépet azóta sem lehet nyomtatásra használni.[#falbav] És egyre inkább úgy tűnik marad is ez az állapot. Bontás lesz ebből csak még azt nem tudom, hogy kisbaltával vagy egyéb kevésbé drasztikus módon. Ha az utóbbit választom lesz némi javítóanyagom egy következő (remélhetőleg) nyomtatóhoz. A Slic3r-t nem használtam a számomra érthetetlen (csapongó) nyomtatási metódusa miatt. A Cura-t és a Repetier-ben szintén a cura szeletelőt próbáltam. Ettől függetlenül most elindítottam kíváncsiságból ugyanazt a tárgyat Slic3r-rel. Hasonló beállításokkal a cura 6 óra 20 percet kalkulált a Slic3r 8 óra 32 percet. Szerintem 1 órán belül megfeneklik a dolog de próba.
Zopl: Igen használok egy hengert amit megtömtem szivaccsal és rá van húzva a filamentre az extruder előtt. (Viszont eddig nem olajoztam)

Majd jelzek.

dpu

Csakugyan nem ment végig a nyomtatás. De most nem lépett el inkább felszakította az anyagot. Slic3r-ben nem volt akkora brim megadva és kb. ott ahol korábban lépést vesztett most beleakadt a fúvóka és meg is állítottam. Tehát, ahogy korábban is gyanús volt sok anyagot tol[#mf1] annak ellenére, hogy inkább kevesebbnek mérem mint a kért hossz. Ez miért?
A csiszolt és polírozott csövet így nem tudtam hosszútávon tesztelni. 0,5mm visszahúzást 40mm/s sebességgel állítottam be.

s7manbs8

A nyomtatásnál csinálhatsz egy olyan tesztet is, hogy ne is menjen a szál, húzd ki belőle és anélkül pl végigmegy e az egész folyamaton.

wt8g4i4

jó reggelt, szeretnék üveget vágatni a 380*380*5 mm fűtött alulapomra. Milyen vastag üveget érdemes rá vágatni ?

keri

Én csak 200*200-asat használok, de a 3mm-es vált be.
4mm-es már elrepedt egy ABS-hez való felfűtéskor.

xmkwac9

Én is 200x200-asat használok, sima 4 mm-es ablaküveget. Mást nem próbáltam, mert ez bevált. Egy biztos: nem szabad csavarok közé beszorítani, engedni kell, hogy táguljon az üveg a hőmérséklet függvényében. Binder csipesszel szorítom az alu lapra. Az üveg eltörését az okozza, hogy az üveg és minden más fém/fa anyag hőtágulási együtthatója más. Lehet venni kis hőtágulási együtthatójú üveget (hőálló üveg), de az nagyon drága.

keri

Nekem kapton szalaggal van le ragasztva, és úgy van méretezve hogy csak a fűtött részt fedje le, mert akkor is elreped ha a széle hideg marad.
4mm-nél az volt a baj, hogy nekem túl gyorsan fűt fel az asztal mert 50%-al magasabb feszültségről hajtom (hogy gyorsabban fűtsön fel) és azt nem bírja a 4mm-es ablaküveg.

Amúgy most ilyen IKEA tükröket használok.
Természetesen méretre vágva, illetve a hátuljáról a védő fóliát le kell húzni. Egy időben a helyi üvegestől lejmoltam mindig maradékokat, de már nincs pofám :D

A legtöbb amúgy úgy tört el, hogy vagy ráejtettem szerszámot, vagy belenyomtam a fejbe, vagy még melegen fújtam rá az ablakmosót és nem bírta.

Hőálló üveget én sem erőltetem. Sok értelmét nem látom, mert azt is eltörném. Ha már pénzt adok ki érte, akkor inkább PEI műanyag lapot vennék, mert arra tapad minden, csak sajnos a kínaiak nem gyártják. 100$ USA termék, így nem olcsó...bár a németeknél is találtam, szállítás szempontjából ez előnyösebb.

keri

rbbhbyvfs

Én vékony, 2mm-es képkeret üveget használok, volt pár sérült képkeretem és abból vágtam ki jó pár darabot + kapton szalag, de nekem nem tört még el, igaz nem is nyomtatok annyit.

wt8g4i4

köszi a válaszokat. Elsőre én 2-3 mm közötti üveglapra gondoltam. A kaptonszalag mennyire fontos ( olvastam róla, hogy jó nélküle is meg vele is a nyomtatás,de a darab levételt megkönnyíti) az üvegre, mert jelenleg 25mm széles tekercsem van,de akkor veszek szélesebbet és rá ragasztom.
Az alulapom 380*380 a fűtőlap meg 350*350 én 380*380 üveget akartam vágatni és azzal a fekete fém csipesszel összefogni,vagy vágassak kisebbet ?

keri

Alulap eloszlatja a hőt így működhet, de így még nem próbáltam így tapasztalatom sincs.
Nekem közvetlen az üveg alatt van a fűtőlap, és ez van alulról leszigetelve parafával.

Kapton biztos jó. Én csak üveglapra nyomtatok közvetlenül.
Leszedés nem nehéz, ha kihűlt a munkadarab lejön könnyen.

dpu

Helló.
Igen csak így nem derül ki, hogy a nyomtatás sikerült volna-e.Egyre inkább úgy tűnik, hogy az adagolással lesz a(z egyik) probléma. Többet nyom mint kellene és annyira "feltornyosul", hogy valahányadik sornál már beleakad a fúvóka. Ha bekalibrálom a névlegesre akkor még többet.

rf63unrk7

Nem tudom, hogy dpu gépe-e, amit belinkelt, nem görgettem vissza az egész diskurzus kezdetéig. Azt tudom, hogy nálam volt hasonló eset, a hűtést "profibbra" raktam, a nélkül, hogy a fejet külön "bevédtem" volna. Aztán csináltam a fej köré nyákból és rézcsőből egy terelőt, azóta újra rendben megy.
Az biztos, hogy egy szigetelt blokk a fűtőpatronnal és mellette az érzékelője kevésbé reagál a változó hűtésre, mint az abból kilógó szabadon lévő fej. Becsapós a dolog. Nem azt méred ami a valóság.