Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Bevetted a fogalmazás gátlót? [#bee1]

Nem biztos hogy van annyi műanyag hulladék a háztartásban amivel érdemes lenne szenvedni. Gondolj a szennyeződésekre, meg a változó minőségre.
Ráadásul az ipari műanyag granulátum olcsó ha tonnára veszed.
És el is érkeztünk arra a pontra, hogy arra hogy évente 3 kiló PLA-t elnyomtassak, egyszerűen nincs értelme ilyennel foglalkoznom.

B.Zoltán

Szerintem sem érdemes, (vagy csak érdekesség képen) hulladék műanyagokból nyomtató szálat gyártani.
Egyszer azért ha időm lesz rá a PET vizes palackból kipróbálom, hogy milyen nyomtatni.
Ez  viszont most nagyon csábító, hogy a 3-ról 1,75-re "konvertálást" alaposabban kipróbáljam.

Tegnap nyomtattan is vele, amit csináltam tökéletesen viselkedik, mint anyag hajlik, tapad az asztalra, ez nekem mint márka nagyon bevált.
Ha sikerül +- 0,05mm belül tartani a vastagságot, mondjuk 50-100 méter hosszan akkor van értelme ennek az egésznek.

vjanos

Ezt a konvertálást milyen módszerrel csinálod? Csak simán átolvasztod egy ekkora fúvókán, vagy van valami külön extrudered erre?

keri

Azt lenne érdemes kipróbálni, hogy csigás extrudert feltenni a fej mögé.
Akkor nincs gond a szálpontossággal, csak bele kell szórni a tölcsérbe a darált műanyagot.

B.Zoltán

Igen, csak átolvasztottam.

Átfúrtam egy fúvókát 1,5 fúróval, és összeállítottam a fogaskerekes extruder + fej 1,5 fúvókával kombinációt.
Akinek van (még nekem nincs kész) 3mm-es nyomtatója, ott ezzel nem kellene kilód ni.

Ha a ventilátor megy, le is hűtené talán a szálat.
A gond az, hogy a 1,5 fúvókán 1,5-től akár 2mm-es szálat is lehet csinálni az extruder és hőmérséklet variálásával, de este azért sikerült primitív körülmények között is 0,1mm-en belül maradni.

baltech

Üdv Urak!

Nem rég óta nyomtatózom, de kipróbáltam mára a PLA-t, ABS-t, és a PET-G-t.
Nekem a PET-G jött be a legjobban.
Ahonnan vettem utoljára ott most elég szerény a választék.

LINK

Esetleg tud valaki közületek beszerzési forrást a PET-G-re, hasonló kedvező áron?

Köszönettel:
ZSolt

Rabb Ferenc

Gumizsinór extrudálását láttam közelről. Egy fűtött csigás adagoló nyomta ki egy kikísérletezett méretű furaton a lágy gumit

Ez egy kb tíz méter hosszú - a kijövő gumizsinór sebességével azonosan mozgó - keskeny szállítószalagra került. Két oldalról néhány ventilátor hűtötte. A végén egy nagy műanyag hordóba "csurgott" a késztermék.

keri

Általános hobbi megoldás, hogy vizen keresztűl húzzák és úgy hűtik le. A húzás sebességével lehet vastagságot állítani. Ezt pedig egy vastagság mérőről csatolják vissza.
profik lézeres mérőt használnak, a hobbisták simán görgős potival mérik.

baltech

Közben találtam:LINK

keri

Valóban nem rossz ez az anyag. Nekem is van.
Erős, rugalmas, szívós és szép a felület vele.
Amit észrevettem a PLA-hoz képest, hogy a rétegek picivel gyengébben olvadnak össze, illetve az üvegre is hajszállal gyengébben tapad.

Pl. egy csavar anya a PLA-ba belesajtolódik, a PET-G-t meg szétrepesztette. De a végtermék alapvetően jobban használható lett.

B.Zoltán

Jó megoldásnak tűnik, amit írsz csak a szalag sebesség a gyenge pontja számomra.

Van aki úgy kezdte amit a Keri is ír,hogy húzza a szálat egy vizes edényen át vízszintesen, de aztán áttért a saját súlya húzza függőlegesen megoldásra. Nekem is ez tűnik megvalósíthatóbbnak.
A tolómérős vissza csatolás kicsit lusta megoldásnak tűnik, mert a kihűlésig nem lehet mérni.

A lézeres vastagság mérő lenne jó, de nem tudom, hogy lehetne megvalósítani hobbi szinten valami pontatlanabbat is, ami a tolómérőt pótolná.
Akkor semmi gond nem lenne, mert rögtön lehetne reagálni a méret változásra.

B.Zoltán

Van akinek a tolómérő digitális kimenetén van vissza csatolva a mérés.
 A tolómérő vagy akár ez a gumiabroncs mélységmérő, ha kap két kis csapágyas görgőt a között ha fut a szál az megméri, de csak ha kihűlt. Sajnos ez pedig minimum 40-50 cm után biztonságos sőt, ahogy én akarom lehet, hogy csak 1 méter után tudom mérni.
Sajnos be kell játszani a hőfokot, sebességet, végül is este nagyjából sikerült már.

Rabb Ferenc

Ha valahol lehet, ott mindig a kevesebb hibalehetőséget tartalmazó egyszerűbb megoldást kell választani.

Mint írtad is, be kell játszani a csiga és a szalag sebességét valamint a hőfokot. Utána a világ végezetéig ugyanazt a végeredményt kapod. Feltéve, hogy az alapanyag változatlan.

A sebességek léptetőmotorral egyszerűen és stabilan beállíthatóak.

Ez itt a reklám helye

B.Zoltán

Én is abban bízom, hogy az alapanyag élég pontos, tényleg pár századon belül van, akkor jobb a helyzet, mint ha granulátumból kellene tartani a pontosságot.
Ott több a hiba lehetőség.

ebalint

Próbálta ezt valaki?  Oldószer

A HIPS -et el lehet vele távolítani.