Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

bagesz81

Köszönöm!
Holnap kipróbálom.

keri

Nem teljesen világos mit csinálsz te.
Milyen textfile, meg milyen zippet töltesz fel?[#confused]

Letöltöd mondjuk ezt az utolsó stabil verziót.
Kicsomagolod a zip-ben lévő könyvtárat valahova.
Ott a Marlin könyvtárban van egy marlin.ino
ezt megnyitod az Arduino IDE fejlesztő környezetben.
Itt kikeresd a Configuration.h filet.
Itt végig nézed sorrol, elolvasod az angol megjegyzéseket, és ahol kell beírod a megfelelő paramétereket, vagy kiveszed a megfelelő sor elöl a // jelet hogy érvényre juttasd.

Kezdetnek mondjuk csak a kijelzőhöz tartozó paramétereket, hogy lásd működni.

Itt töltöd fel az arduinora és ha nem jelez hibát akkor jó eséllyel működni is fog.
A feltöltéssel egyben el is menti a módosításokat abba a könyvtárba ahonnan megnyitottad.

3vv2btrhv

Teljes kudarc a HIPS nem tudok vele nyomtatni , félúton mindig összegubancolódik .

ezsolt74

Mi gubancolódik össze?

3vv2btrhv

xmkwac9

Milyen ágy- és fej hőmérséklettel nyomtattad? Milyen felületre?
Nekem 230-250-os fejjel, 120-130 fokos ágyra nyomtatva tapadt csak le a HIPS kapton szalagra.

3vv2btrhv

Ja , ezeket a paramétereket a Makerbot Z18-as nem tudja teljesíteni .

ezsolt74

Sajnos a HIPS csak kapton szalagra tapadt nekem is, 100fok körülire.
Egyedül neked ,fűtött asztal nélkül a Devecz Miklós féle lyuggatott alu lemez jöhetne számításba, ha PLA-n kívül mást is szeretnél nyomtatni.
Esetleg még én néhányszor csináltam olyat mikor nem volt jó a tapadás, hogy nagy Brim-et nyomtattam (20 kört) és a széleit olvadt PLA-val rögzítettem (meggyújtottam a PLA-t és rácsepegtettem a brim szélére és az asztalon lévő kapton szalagra.)

3vv2btrhv

[#csodalk][#wilting]

keri

Fura, mert egyszer egész jól tudtam maszkoló szalagra nyomtatni kínai hips-el, 230fej, 80fok asztal, de azóta sem sikerült, jó minőségűekkel.

Esetleg van egy kipróbált ötletem ami amolyan Joker megoldás.
PLA-val egy réteg az asztalra és erre nyomtatni bármi mással.
POM összegyógyul vele, így PLA tapadással lehet nyomtatni...bár így is feltépte a sarkait.

000000000

Az ignus drylin csapágyaira van valami üzemeltetési tippetek? Én bármit csinálok, nagyon szorosan járnak, leragadnak, nehezen indulnak meg, emiatt nem tudom használni őket. Lehet, hogy hamis amit rendeltem?

ezsolt74

Nem szabad meghúzni a rögzítő csavarokat, mert minimális meghúzásra is eldeformálod a műanyag csapágyat.
Próbáld meg beragasztani inkább valami gyengébb ragasztóval.

000000000

Már ragasztva van :S

xmkwac9

Elképzelhető, hogy a kínai HIPS-et keverték egy kis PLA-val, ABS-szel vagy más műanyaggal és azért tapadt.
Én is hasonlóan jártam az eSUN PLA-val: jól tapadt egy hajlakk típushoz, de egy másik PLA meg simán levált róla.

keri

A szorulásnak sok oka lehet, a csapágy pontatlanságán túl.

Feszülő tengelyek, pontatlan (kínai) tengelyek, szennyeződés, felrakáskor sorja keletkezett a csapágy siklófelületén, túl szoros csapágyház.

Ugye itt századnál kisebb eltérés dönthet a szorulás és a pontos futás között.

Éppen ezért ha magában a csapágy nem szorul, akkor többiben keresném a hibát. Ha a csapágy önállóan szorul akkor jöhet a finom 1200-2000-es csiszolópapír fél mm-el vékonyabb fúrószárra tekerve, és óvatosan, egyenletes nyomással felcsiszolva a csapágy felületét (ezzel század alatti korrekciókat lehet végezni...fémen működik, de gondolom műanyagon is)