Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

wzc80zbf7

Maradok a kapcsolós megoldásnál. Szerintem meg is fogom csinálni. A csipogást ha annyira szeretném akkor meg Marlin-ba megírom hogy kifogyás esetén visítson. Nem hiszem hogy nagy kaland. De eddig nem volt problémám azzal hogy kifogyott volna a filament.

0bn8uxmw

Ennek a kapcsolónak nem látom értelmét így magában, szerintem legritkább esetben fogy ki a szál nyomtatás közben, legalábbis nálam még soha, ez egy nagy nyomtatónál viszont már probléma lehet. A jó hír, hogy szinte minden Firmware kezeli már a Marlin-ban is ott van configuration.h-ban.

Én annak látom értelmét, hogy a szál mozgását figyeljük nyomtatás közben és ha nem mozog akkor vagy kifogyott a szál vagy eldugult a fej. Ezt simán egy régi egér görgőjének és optokapujának felhasználásával meg lehet oldani ahogy te is írtad, és akkor ezzel 555 IC-vel mondjuk figyelve ha 20 másodpercig nincs mozgás (mondjuk utazik a fej az asztal két széle között és nem nyomtat) akkor bevágja a hisztit és leállítja a gépet.

Szerintem ez jó lehetne, de mivel süsü vagyok már az elektronika ezen részéhez, nincs valakinek kedve megrajzolni a kapcsolást? 3.3V és 5V-ról is üzemelni tudjon [#vigyor5]

0bn8uxmw

Egy gyors google és ezt dobta:

Ez jó lenne?

kaqkk007

Csak a kapcsolási rajz kéne vagy nyákterv is ?

kaqkk007

Ez impulzus kimaradást érzékel túl gyors a reagálása , minden "tengely utazásnál" nyávogna

kaqkk007

A kondit 220 mikronra cserélve kb 24 s lesz a "válaszidő"

kaqkk007

És a tranzisztor elhagyható ha optovillát használsz és annak a fototranzisztorát kötöd be helyette

000000000

vagy az xy step jele nulázná mindig 555 ha nincs mozgás akor lecsordul a beálitot idöd.....20 sec

000000000

vagy xy enable...

kaqkk007

Az nem jó! annak nincs köze a szál elfogyásához .

000000000

roszul értelmeztem csak azt kel figyelni szál elfogy...

kaqkk007

0bn8uxmw

Köszi a segítséget, szerintem megérne egy próbát majd, és ha jól működik mi is csinálunk egy kampányt rá, és mi is rakunk bele szivacsot [#eplus2])

Szerintem első körben elég az időzítéses történet.
A tökéletes változat az extruder léptetését is figyelné.

Ötlet:
Extruder motorvezérlő enable pin-e aktiválja az elektronikát.
Az extruder step jeletét figyeli és ha nem érkezik hozzá impulzus akkor elindítja 555-öt és 20 másodperc múlva leállítja a gépet(lehet lépésvesztés az extrudernél vagy pillanatnyi kihagyás tehát nem venném túl szigorúan a jelet de azért ne tudjon már a gép pókhálót szőni)

0bn8uxmw

Akkor értelemesen:
Az extruder step jeletét figyeli és ha nem érkezik hozzá impulzus az enkódertől akkor elindítja 555-öt és 20 másodperc múlva leállítja a gépet.

kaqkk007

Az extruder step jelét az arduino adja , az honnan tudja hogy elfogyott a szál ? A szál orsójának a forgását kell figyelni egy optovillával nem ???