Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Sziasztok,
Most kezdenék 3D nyomtatásba. Milyen anyaggal érdemes próbálkozni?
ABS, PETG ??

gg58bmmp2

rf63unrk7

rf63unrk7

Az egymás melletti "vonalak átfedését" lehet állítani, de csak halvány emlékeim vannak nekem is - pár évvel ezelőtt játszottam vele...
És ha jól tévedek, csak az alsó és záró rétegeknél, volt ez a funkció, és nem is mindegyik szeletelőben. Nekem is a Slic3r dereng...

B.Zoltán

Múltkor én is szenvedtem a fiammal egy doboz nyomtatásánál (Cura 15.04), az 1.6 mm-es falát két darabba nyomtatta, hézagot hagyott közte. Hiába volt a fal vastagság többszöröse a fúvóka átmérőjének. (0.4 mm)

Kipróbáltunk több szeletelőt, aztán végülis elkezdtem állítani a fal vastagságot, aztán volt egy olyan beállítás, hogy egybe nyomtatta (talán 0.8). Olvastuk az Interneten, hogy többen szenvednek ezzel a problémával.

A srác, aki tesztelte a szeletelőket YouTube-on (Cura, Sl3cer, Simplify3D, Craftware) a 4 programból 2 hézagot hagyott a falban, úgy emlékszünk.

Nekem a falvastagság állítása oldotta meg. Igazából nem tudom mi okozza ezt a jelenséget, valami algoritmus problémája lehet.

Érdemes mindenképpen a szimulációval megnézni nyomtatás előtt, mert már látszik azon is, hogy hézagot fog hagyni.

keri

Üdv köztünk!
PLA a legjobb kezdő anyag.
Jól tapad, szép, gyakorlatilag a legerősebb nyomtatható anyag, könnyű nyomtatni.
Ezekkel a Herz-es szálakkal jók a tapasztalataim, és mivel itt gyártják Üllőn, az egyik legolcsóbb. Persze kínaiaknál ki lehet fogni olcsóbbat is, de gyakorlásra vannak a gép tisztításából származó, keveredett színű szálai a Herz-nek. Ezek elég olcsóak, és a színüket leszámítva semmi probléma velük. Gyakorlásra teszt nyomtatásokra én ezt használom. Fehér és más magas festéktartalmú szálak kicsit hisztisebbek, szóval kezdésre ezeket nem javaslom. Feketével és a többi alapszínnel lehet szépen nyomtatni.

195-205 fokon nyomtass, használj hűtést 30mm/másodperc sebességen optimális 0,4-es fúvókával.
Asztal 60fok, 20% ecettel alaposan zsírtalanítva. Utána amíg nem tapizod meg a kezeddel, sima ablakpucolóval elég áttörölni nyomtatás előtt.

ABS-el PETG-vel lehet hűtés nélkül nyomtatni szépen, de az ABS hajlamos felválni az asztalról és a rétegei sem tapadnak olyan erősen. PETG gyakorlatilag ugyan az mint a PLA, csak a PETG magasabb hőmérsékleten üzemel, valamint szintetikus a PLA bio anyag (kukoricából csinálják, és megfelelő körülmények között ártalmatlan anyagokra bomlik, szóval szemét gyártásra ezért ajánlottabb.)

ezsolt74

Nekem a PETG annyira odatapad az asztalhoz hogy alig tudom leszedni, még az asztal kihűlése után se akar lejönni.
A támaszanyag se szeret lejönni olyan könnyen mint a PLA-nál (olyan mint ha sokkal jobban összeolvadnának a rétegek).
Támasznál majd állítanom kell a támaszanyag és a tárgy távolságán, hogy éppen hogy csak hozzáérjen, csak még nem tudom hogy a Craftware-ben ezt hol tudom megtenni.

izbeki

Szinte hihetetlen, de főleg nagyobb tárgyaknál bizonyos részeken úgy odatapad, hogy az üvegből szakít ki részeket, amikor felszedem. Nem is merem az aztalfűtést 70 fok fölé vinni.
Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

keri

nem tudom, nekem a petg nem tapad annyira. Jobban oda kell figyelni az első rétegre, meg a rétegek közötti tapadás is némileg gyengébb. Persze ezzel együtt nagyon jól használható.

wzc80zbf7

Én már rég átváltottam PET-G-re. Nekem a tapadással mint a kollégánál nem volt gondom, nekem már az üvegből szakított is ki egy darabocskát. Lassan meg kell fordítanom. :)

keri

Mit csinálok ti? Nekem soha nem szakadt ki üveg.
Igaz nem is feszegetem. 20fokon szépen leemelem. 30 fokon még erősen tapad, de akkor meg sűrített levegővel aláfújok és hamar leugrik.

wzc80zbf7

Hát még ifjú padaván koromban türelmetlen voltam és szerettem volna a 40-50 fokos asztalról a PETG-t leszedni. Hiba volt. :) Mostmár én is azt csinálom hogy nyomtatás után úgy kb 30 fok alatt elkezd hallhatóan pattogni és utána mintha sose tapadt volna leszedem. :D

Nagy Zoli

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni, rendelni szeretnék aliról egy 3D printert de nem igazán tudom melyik lenne a jó választás. Ezeket néztem ki:

elso
ketto
harom

Nekem a második tűnik a legjobb választásnak ár/érték arányaiban, egy-két alkalommal nyomtattam már Wanhao Duplicator nyomtatóval, ha annak a minőségét tudná az nekem már elégséges volna, ABS-t és PLA-t szeretnék nyomtatni vele. Bármi tanácsot, érvet ellenérvet szívesen vennék.

Nagy Zoli

A harmadikat kicsit el is vetettem mert nem fűtött a platformja

wzc80zbf7

Nekem az első és a második keveréke van nagyjából. Nem rossz kis nyomtató de azért a Wanhao-hoz ezeket ne nagyon hasonlítsuk szerintem. Én szívem szerint a harmadik típust venném viszont ahhoz kellene még fűthető asztal is mert nincs benne.