Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

KBalázs

Rozsdamentes fúvóka akkor kell, ha abrazív anyagot nyomtatnál, pl szénszálas adalékolt szálat.
Nekem még sosem dugult el fúvókám, évek alatt sem. Maga a száltovábbító szokta bedarálni az anyagot, de nem a fúvóka hibájából, hanem a torokban meglágyult anyag feltorlódik, retract hiba miatt. Igaz én csak PLA-val nyomtatok.
A kívánt belsô tértôl függ hogy mit bírnak a motorok, de tény hogy minél melegebb van, annál gyengébbek, 60 fok felett már biztosan számíthatsz erre. És még ott vannak a bordásszíjak hôtágulása is, én ezt sem hagynám figyelmen kívül.

wzc80zbf7

Szerintem ez egyén kérdése. Nekem mindössze 0.4-es fúvóka van itthon de abból halomra. Kb 20 mindig van. Nem egy nagy összeg, és nem nagyon szeretek bajlódni a takarításával. Bár ki szoktam takarítani őket, előbb kiégetem gázégővel (jó vörösre felizzítom) utána pedig egy kis üvegbe nagy tisztaságú acetonba áztatom.

wt8g4i4

gondolom a kisebb méretek a szebb és pontosabb nyomtatás miatt vannak, igaz az időben meg hosszabb is, de az épp aktuális feladat dönti el majd mikor melyiket használja az ember

wt8g4i4

ha leburkolom a gépet csak egy motor és a hozzá tartozó szíj fog a zárt térben lenni a többi az kívül lesz. A szíj az acélszál erősítésű lesz ha megérkezik végre

wzc80zbf7

Pontosan. Számomra a 200 micron megfelelő pontosságot adott, meg szerintem a nyomtatóm se bírna nagyon lentebb menni így nekem tökéletes a 0.4-es. Kisérletezés céljából lehet majd rendelek kisebb fúvókát, de ott már a dugulás esélye is nagyobb. Egy apró porszem és huss..

KBalázs

HERZ ABS (régi/új fajta)  szállal milyen tapasztalataitok vannak? Kék és szürke színre.

wzc80zbf7

Én a Herz filamenteket egy életre elfelejtettem. Igaz PLA-t vettem tőlük de annyira silány volt hogy csak szenvedtem vele. Bár lehet ez az egy tekercs volt problémás. Áttértem a PETG-re. Az jobban bejött.

keri

0.2-es már elég szivatós, de még érdemes tartani, 0.1-es értelmetlen.
Felső méret akár 1mm-es is lehet.
Én 0.4-est használom szinte mindenre, ha finomabb nyomtatás kell akkor 0.3, ha nagy méretű durvább dolgokhoz 0.5 hogy gyorsabb legyen, de ott már a fej olvasztó teljesítménye a korlát, e fölé már vulcan fej kell.

Bőven jó a réz fúvóka.

Fűtött tér esetén a motort és a mozgatást kívül kell elhelyezni, és akkor nincs vele gond.

keri

Nekem csak leértékelt szál van, az elég jól viselkedik.
Szépen lehet vele nyomtatni, de rétegek tapadása, meg az asztalra tapadása lényegesen rosszabb mint a PLA-nak.
Itt egy ABS béka. ha tovább lapozol, a réteg tapadási probléma is látszik.
Jó mondjuk itt használtam egy kevés ventit a felület szépsége érdekében, kicsivel jobb ha nem hűtöm, de a PLA nyomába sem ér.

Pl a láncfűrészem indító orsóját kinyomtattam ABS-el és PLA-val. Az ABS az első visrosszúgáskor eltört a rétegek mentén, a PLA már 2 éve működik probléma mentesen.

Kelepeisz Lajos

Szia!

Erröl a vulcan fejröl mit lehet tudni, ebben talán nagyobb fűtőpatron van,írnál rola pár sort?

Köszi

sastas

A vulcanban a fűtőpatron függőlegesen van elhelyezve, illletve a fuvokaátmérők nagyobbak. Így sokkal több anyagot tud átenyomni, 1-1.5mm-es fóvókák is vannak hozzá. 3mm-es szálhoz.

keri

Eredeti Vulcano
Annyi hogy hosszabb szakaszon fűti, amire vékony fúvókáknál nincs szükség.
Patron teljesítménye ugyan az...már akinél, mert én 12V-os patront használok 32V-ról, szóval ha megszalad akkor a fúvóka is leolvadna :D

wzc80zbf7

Akkor a 12V-os patront is szabad 24V-ról tolni? :) Mert akkor nem rendelek, 12V-osból meg van itthon vagy 10db :D

Kelepeisz Lajos

Köszönöm sastas és keri, így már értem. Amúgy ez a 12V-os patron 24V-rol hajtva elhiszem hogy jó, csak kérdés hogy hosszútávon nem e fog kiégni a patron, habár ha jó a hőfigyelés erre nem sok esély van. amúgy ezek a patronok valami félvezetős belsejűek, vagy fűtőszálas megoldás, mert talán a fűtőszál nem annyira érzékeny a túlfeszültségre, ha nincs hagyva hogy túlfusson.

KBalázs

Sanszos hogy a legolcsóbb elôállítási módot választják mindentottgyártanakországban, szóval fûtôszál.