Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

ajpwg6jrn

Én ezen a fórumon sokszor elcsodálkozom tápméretezés ügyében. (CNC és 3D nyomtató) Nos az én nyomtatóm átlag áramfelvétele 12V-on (3db Nema 17-es és 1 db Nema 23-as motorral) 40W-os fejfűtéssel, LCD kijelzővel 3,2A gyorsjáratban. (Az asztal fűtés 230V-os és ahogy számolgattam 200W-os, ami felfűtés után kb. 40W-tal tud 85°C-ot tartani egy 250*300-as asztalon.

Mihez kellenek az N szer 10A-es tápok?
CNC vezérlés, Nema23-as motorok 1000-3000RPM között átlagáram: 1A @24V-on, ebből kijön hogy 5 motornál is 125W-nál nem kell több. (Itt meg mindenki "kW-okra" méretezi a tápokat...)

keri

...gyorsan jár a kezem az enteren....
szóval nem lehetetlen, csak valmiért nem csinálták meg.
Belegondolva a Simplify3D is elég rugalmassan paraméterezhető a változó rétegvastagsághoz.

keri

Ahogy írtad. Az asztal felfűtése miatt. Túl kicsi táppal nem fűt fel, vagy csak nagyon lassan, ezen felül a kínaiak ilyen tápot árulnak. Plusz nem érdemes 100%-ra kihajtani ezeket a tápokat...és nem drágák, tehát már csak ezért is a nagyobbat választanám.

keri

mondjuk 24V/10A csak 240W...az elég távol áll a kW-tól, és ennyi kell is ahhoz hogy az asztalt és a fejet is egyszerre felfűtsed. (t..köm fog várni :) a táp a legolcsóbb része a gépnek)

ajpwg6jrn

Valaki rajtam kívűl egyszer mérje le hogy a belepakolt 2-500W-os tápoknak mennyi a fölösleges teljesítményvesztesége.
És a kisebbeknek mennyi. (Tapasztalatom szerint, most egy valamilyen PC-s szervertáp van benne, ami a hálózatból kb. 110W-ot fogyaszt, a valódi felhasznált teljesítmény pedig ennek a töredéke. (max. 50W). Ez azt jelenti hogy mondjuk egy 24órás nyomtatásnál tök fölslegesen kidobtam az ablakon 60W*24h-nyi energiát. (1440Wh-->1,5kWh, ami mondjuk 60Ft.)
Mindenkinek saját pénztárcája és világképe határozza meg, de szerintem ez pocsékolás.

keri

A javasolt 240W-os ipari táp továbbra sem 500W-os :D

Te mondtad hogy 200W az asztal felfűtése. Oda kell ekkora táp, mert van 120W-os meg 240W-os, kettő között nincs, kisebbet nem lehet rátenni. Akkor most mi a probléma?

Ha szeretnéd megmérem neked este, amikor hazaértem.

keri

Bocs! [#worship]
Visszaolvastam. Atinak is 220-as az asztala, oda tényleg nem kell a 240W-os táp. Elég a 120W-as.

3vv2btrhv

Köszi , csak az a baj , hogy a Z18-as csak a Makerbot szoftverrel generált saját formátumú fájt tud fogadni , én úgy tudom .

keri

Makerbot honlapján azt írja hogy STL-t és OBJ filet fogad.
STL-t minden slicer tud generálni.

Szóval nem értem hol a probléma?

keri

...ok, felfogtam, Gkódot nem fogad, csak a régebbi Makerbot-ok.

Akkor viszont a Makerbot-nak küldözgesd a linket, nekünk működik :)

wzc80zbf7

Igen az asztalom 220-as SSR relével. Nem sajnálom a tápot, 12V-on ki is tudom számolni kb mennyi W-ra lenne szükségem. De kétlem hogy az asztalfűtés nélkül nem lenne elég egy 240W-os 24V-os táp a nyomtatónak. Nem a pénz a lényeg hanem hogy feleslegesnek tartom és most 10A-est tudok jó áron szerezni. A következő 20A lenne ami már lassan erőmű. :) Ez csak egy szimpla nyomtató. :D

Devecz Miklós

Asztalfűtés nélkül egy 12V 5A-es táp is elég lenne.
Én most 12V 8A-es tápot használok (asztalfűtés nélkül)

Szalai György

A leghitványabb kapcsolóüzemű tápegységnek is elviselhetetlen szégyen volna, rosszabb mint ötven százalék hatásfokon végezni a munkáját.
Már a névleges terhelhetőség húsz százalékánál is illene neki nyolcvan százalék körüli hatásfokkal dolgozni.
A legkedvezőbb hatásfoka meg épp hogy a névleges terhelhetőség fele körül van többnyire.
Amennyire emlékszem.

ajpwg6jrn

Egyetértek veled, viszont a tapasztalataim szerint elég sok olcsó kínai kapcsitáp eléggé hitvány hatásfokkal működik.
A nyomtatómban lévő táp melegszik is rendesen és a venti is hűti. Emiatt én is kicserélem majd egy nevesebb gyártó lényegesen kisebb, de jobb hatásfokú termékére.

ezsolt74

Én egyszer lemértem hogy mennyi a fogyasztása a nyomtatómnak, 12V 20A-es tápegységgel ,180-190W, ami azt jelenti hogy ennél kisebb tápegység már túl is lenne hajtva, mert tartósan nem lehet ezeket a névleges teljesítményük 80%-nál jobban terhelni.
Azaz egy 12V 20A-es tápegységet 190W-al lehet tartósan terhelni.
Asztal fűtéssel meg kb pont ennyit fogyaszt egy nyomtató.
Lásd (Craftbot) annál túl kicsire lett méretezve a tápegység, és így képtelen volt 70-80 foknál magasabb hőmérsékletűre felfűteni az asztalt(de ahhoz is kellett vagy 15-20 perc.
Inkább túl legyen méretezve egy tápegység, mint hogy túl kicsi legyen, és állandóan túl legyen hajtva( mert jelentősen rövidülhet az élettartama).
Persze lehet trükközni az asztal fűtés PWM-el de akkor sajnos a felfűtési idő növekedni fog.