Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

KBalázs

Vagy egyszerûen csak elbakják az asztalfûtést tervezéskor, és a túl nagy ellenállása miatt nem is képes felfûteni ennél jobban. Mint a K8200-ban, ahol a táp is csak 150W-os, de így nem az a szûk keresztmetszet.

vjanos

Érintve érzem magam a táp gyanánt így hozzászólok :D

Az érintett tápegység pontos tipusára már nem emlékszem, de valószinüleg egy HP vagy Compaq szerver-beli 550W-os darab. Szerintem összességében nehéz ennél jobb minőségű tápegységet találni...

Eredetileg erről ment a 12V fűtött asztal is, amíg át nem álltam 230V-osra.
Akkor én is filóztam, hogy kisebbre cserélem, de se a találkozókon, se pl Lonewolfnál nem találtam alkalmas darabot.

Lehet ugyan venni led-tápegység néven olcsó fémházas noname darabokat, de azokkal nincs valami jó tapasztalatom, pl ciceregnek, sípolnak...
Márkásat boltban pedig az ára miatt nem vettem.

Ja a szervertáp annó talán 3000 Ft volt a hardveraprón. Lehet, hogy a különbözetet utána be is fizettem a villanyszámlába, de azért ez is csak fontos része a mateknak ;)

Kelepeisz Lajos

Úraim, a transzformátoros megoldást senki nem is említette pedig az csak annyit fogyaszt amit kivesznek belőle, és azért egy trafót lehet combosan terhelni, mindenki attól fél hogy ingadozik a feszültsége holott biztos vagyok benne hogy a vezérlő elektronikának van saját belső fesz stabilizátora, a motoroknak meg ott az áramgenerátor, akkor mi a gond?[#nemtudom]

ajpwg6jrn

Nem rosszakaróan írtam. Csak ezeket mértem ennél a nyomtatónál.
Azt hiszem készítek majd pár alap mérést videóval Nema23-as 2Nm-es, 5A-es motorokról. Mekkora az átlagáram, amit felvesznek. (Most egy 24V 5A-es tápról kergetek 5 ilyen motort, igaz kb. 10000uF-dal fel van pufferelve hogy az impulzusszerű áramcsúcsokat is ki tudja elégíteni.)

vjanos

Nem is úgy vettem, a méréseidet, a számokat nem lehet vitatni.
Csak azért írtam, hogy teljes legyen a kép... :)

000000000

Megérkeztek az Igus Drylin csapágyak. Felemás eredménnyel zárult a beépítésük. Kinyomtattam pár kalibrációs teszttárgyat. A hangja valami elképesztő lett a nyomtatónak, szinte semmi viszont a kinyomtatott tárgyak erősen betorzultak sajnos.

Nem tudom mi az oka, de kicsit "tapadósak" a csapágyak azaz indulásnál kicsit nagyobb erő kell, mint menet közben, gondolom ez okozza, hogy a szíjak indulás előtti nyúlása miatt a kör az konkrétan inkább egy felfújt négyzetlaphoz hasonlít... :/

Sajnos nem lesz csönd, mennek vissza a zörgős csapágyak...

Lehet, hogy le kellet volna mosni a tengelyeket benzinnel beszerelés előtt, hogy teljesen szárazak legyenek???

ykt6caawj

De eszünkbe jutott, csak rögtön el is felejtettük! [#nevetes1]

Szerinted mekkora egy 250W-os, 50Hz-es trafós táp, és hány kiló? Egyébként a kapcsolóüzemű tápokban is van trafó, de mivel nem 50Hz-en, hanem sokkal nagyobb frekin, (jellemzően 20kHz fölött) működik, maga a trafó, a szűrőkondik, és induktivitások is sokkal kisebb méretűek, könnyebbek, összességében olcsóbbak.

A trafónak is van üresjárási vesztesége. Ebben a mérettartományban a névleges teljesítmény 3-5%-át is elérheti. Az ohmos veszteségi teljesítmény pedig itt is ugyanannyi: P = I*I*R.

Tévedsz, a vezérlő elektronikának pl. a RAMPS-nak nincs semmilyen feszültségstabilizátora. Az ARDUINO MEGA 2560-on lévő feszültség-stabilizátor max. 12V-ig bírja.

Vagyis feszültségszabályozásra szükség van. Az pedig vagy analóg, és akkor rossz hatásfokú, vagy kapcsolóüzemű, és akkor már jobb kihagyni az 50Hz-es trafót is.

Kelepeisz Lajos

A mérete és súlya ügyében vitatkoznék mert egy 300VA körüli trafó már igazán nem nagy kb 110*50mm és 3kg, de ha a vezérlők nem alkalmasak arra hogy az ingadozó feszültséget stabilizálják akkor csak a kapcsi táp jöhet szóba, ezt aláírom.[#eljen]

4ybj8h3c8

Ha jól van méretezve egy trafós táp, akkor röhögve elviszi a készüléket. Semmi jelentősége nincs a táp "hullámzásának", sem a motorok, sem az alaplap fűtése nem fogja észrevenni, vicces lenne, ha egy lassú reagálású, elvileg eleve valami PWM-el, vagy más szaggatással meghajtott fűtőszál megbolondulna mert valami néhány milliszekundumra megrántotta a fűtőfeszt.

Kelepeisz Lajos

Az  tiszta sor a fűtésbe nem tud beleszólni a hullámosság, itt az a gond hogy az elektronikának nem e zavar be, habár furcsállnám hogy egy 5V, 3,3V csipszett ami külső 12V kap abban nem lenne stabilizátor, ha meg már legalább egy 7805 stab ic van benne akkor mindegy milyen a bemenő feszültség.

4ybj8h3c8

Erről van szó. Egy stabi lazán elviszi az egészet, az elektronikát meg alapból szűrni kell a zavarok ellen. A proci 100 nanója meg nem azzal foglalkozik, hogy a tápfesz milyen tip. tápból jön, hanem szűri a zavarjelet ami érkezik.

Kelepeisz Lajos

Most néztem utána, minden ilyen vezérlőnek kapcaüzemű tápja van, aminek teljesen mindegy hogy stabil vagy ingadozó feszültséget kap, szóval én szívbaj nélkül kötnék rá egy egyenirányított pufferelt feszültségű toroid transzformátort.

keri

Nem a feszültség ingadozás a gond, hanem a táp túlterhelése.
Kapcs.tápot is lehet terhelni...a névleges értékével, trafósat sem méretezünk kisebbre mint a szükséges teljesítmény.
Trafós táp dupla annyiba kerül azonos teljesítményre.
Annyira azért nem jó hatásfokú a trafó. Terhelés nélkül is vannak veszteségei. Meg ugye a kapcsoló üzemű táp is trafóval működik, csak más frekvencián.

Ezen felül a feszültség ingadozás a fejben hőmérséklet ingadozást is okoz, ami meglátszik a  nyomaton, mert a PID nem megy utána olyan gyorsan, legalább is Elektron küzdött ilyesmivel, és nálam is sokat javult a minőség amikor nem esett be a feszültség.

Nekem üresjáratban csak Arduval 17W a táp. Csúcsterhelése fej és asztalfűtéssel 230W, vagyis elhanyagolható a vesztesége.

Kelepeisz Lajos

Mindenesetre a tápos dolog is egy opció, de ha egyszer a kapcsüzemű táp vált be akkor nincs mese azt kell alkalmazni.

keri

Eleve lassú PWM-el kapcsolgat a fűtés, tehát elég jól beleszól.

De persze meg lehet oldani trafóval is, csak a trafó drága, el kell menni érte. A kapcstáp meg kínából jön töredéke áron, ingyen postával, és nincs vele macera. [#vigyor]