Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

A szeletelő (CAM) programban be kell állítani az egyes műveletek sebességét. a G kód ezt fogja tartalmazni. Viszont a szeletelő nem tudja hogy a nyomtatóban milyen gyorsulások vannak beállítva, átlagosat fog venni, illetve sok esetben a sebesség is korlátozva van (~30khz-t tud az alap arduino) ezeket a korlátokat sem ismeri.

pl. ha 32mikrolépést beállít az ember XY-ra a hagyományos fogasszíjas mechanikára, akkor már eleve nem fog 187mm/sec felett mozogni akármit állítasz, tehát a 250-es üresjárást már nem fogja elérni, csak 16mikrolépéss beállításával. (mondjuk 180-as üresjárat is bőven elég, és a jobb felbontás minőségben is meglátszik)
Ezen felül van egy indulási sebesség. Ezt minél magasabbra veszed, annál nagyobbat ránt induláskor, és rontja a minőséget, a keletkező rezonanciák miatt (halál gyenge a mechanika) ezt is viszonylag alacsony értéken szokták tartani. Az egyenletes gyorsulási szakaszt már leginkább a motor nyomaték korlátozza, az csak a motortól függ. Általában elég nagy tud lenni.

Aztán jön az a tényező, hogy átlagban a 30-60mm/sec között lehet legjobban extrudálni a műanyagokat, mert az extrudernek van egy kis késleltetése, ami gondot okoz. Profiknál persze lehet ezt kompenzálni, de alapból ha jó minőségre törekszel, akkor nem nyomtatsz gyorsan. Időben nem nagy spórolás, úgy is otthagyod éjszakára és reggelre lassan is végezni fog :)

D.Laci

Nagyjából értem és tudtam ezt eddig, de számomra még nem elfogadható magyarázat arra, hogy ~26600mm (26.6m) nyomtatás 50mm/s-os előtolás esetén 27m15s és 200mm/s-os előtolás esetén 11m51s, általam számított idő ~9min., ill. ~2.5-3min.
Óriási a különbségek.

sastas

Ahogy Keri is írta, nem szabad "tisztán" osztani. Amit beállítassz az gyakorlatilag a maximális megcélzandó sebesség. Induláskor, forduláskor, rétegváltáskor, megálláskor folyamatosan lelassul és újragyorsul a fej. Ezek a gyorsulások adják azt, hogy sokkal tovább tart a nyomtatás.

D.Laci

Marásnál is ugyan úgy van gyorsulás lassulás mégis minimális a szorzó az elméletileg kiszámolt idő és a tényleges idő között.
No mindegy, nem lényeges.

keri

Különbség a gyorsulás szakaszokból adódik.
Gyenge gépek, nem bírnak túlzottan gyorsulni.

irtyj443e

Valaki említette, hogy nem jött be neki az ABS nyomtatás és nem kell neki a nyomtatószál.
Nekem (a full metal fej miatt) meg csak az megy probléma mentesen. Megvan még az az anyag? 3mm-es a fejem.

irtyj443e

Tehetséges a lány!

Szépek a... nyomtatói! [#vigyor3]

S**ycyborg

irtyj443e

Viszont érdekes az a masszív PEI lap amire nyomtat, használ olyat valaki?

keri

Haver vett egyet. Jól tapad rá szinte minden, csak elég drága.

balika

Szia
Én hirdettem,de 1,75-ös szálak voltak,és már csak a bontatlan színváltós van meg. :)

PSoft

Meg úgy néz ki, "nagylány" is már a lány.:)
Praktikus cucc, amit "alkot".
Mekkora ötlet!
Már csak a cucc gyakorlati bemutatóját hiányolom![#hehe]

000000000

Valaki írta korábban, hogy a hotendbe futó csövet belülről polírozza. Igazából az érdekelne, hogy mi a módja? Van pár teflon nélküli csövem, kipróbálnám, hátha sikerülne kiiktatni a teflon csövet a rendszerből.

000000000

Megtaláltam. Vjanos volt az elkövető. Acél gyapot alatt mit értesz?

vjanos

Már mindent tudsz :)